Τα παιδιά των κατηχητικών της ενορίας του Αγίου Νικολάου γιόρτασαν τα Χριστούγεννα

Την Κυριακή 21-12-2014, το μεσημέρι, το Κατηχητικό Σχολείο της Ενορίας του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας, πραγματοποίησε εορταστική εκδήλωση στην αίθουσα του Ενοριακού Κέντρου, εν όψει της εορτής της Θείας του Χριστού Γεννήσεως.
Συγκινητική ήταν η απόδοση των ποιημάτων αλλά και του θεατρικού έργου από όλα τα παιδιά του Κατηχητικού Σχολείου, καθώς και η απόδοση των επίκαιρων τραγουδιών, ύμνων και καλάντων από την χορωδία του Κατηχητικού Σχολείου.
Στο τέλος της εκδηλώσεως, το λόγο έλαβε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. κ. Παύλος, ο οποίος αφού επαίνεσε όλα τα παιδιά για την ικανότητά τους να εκφράζουν τις σκέψεις τους μέσα από όλα τα δρώμενα που παρουσίασαν, μίλησε για τη σημασία της εορτής των Χριστουγέννων, προτρέποντας όλους να βιώσουν ουσιαστικά την μεγάλη Δεσποτική Εορτή των Χριστουγέννων.
Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι σήμερα όλα τα συστήματα έχουν δώσει εξετάσεις. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο, τίποτα καινούργιο. Το μόνο αληθινά καινούργιο είναι η είσοδος του Χριστού μέσα στο χρόνο.
Η χρονιά που μας έρχεται, ανέφερε, δεν θα είναι ούτε νέα, ούτε καλύτερη, ούτε καινούργια. Εύχομαι να μην είναι εφιαλτική. Αλλά ούτε νέα θα είναι, ούτε καινούργια, ούτε καλύτερη. Το ξαναλέω, εύχομαι να μην είναι εφιαλτική. Είναι ο κόσμος και η πατρίδα που φτιάξαμε, και αντικαταστήσαμε αυτήν την άλλη πατρίδα, που ζήσαμε μερικές γενιές πιο πίσω. Είναι αγνώριστη σαν πατρίδα. Δεν υπάρχει θυσία. Δεν υπάρχει αγάπη. Υπάρχει μόνο η δίψα για εξουσία. Βέβαια η πατρίδα μας έχει περάσει δύσκολες ώρες και έχει αντέξει. Όμως πρέπει να ξέρουμε και αυτό, ότι η πατρίδα μας έχει περάσει και έχει ζήσει εθνικές καταστροφές και είμαστε στο παρά μισό, όχι στο παρά ένα, για μια νέα εθνική καταστροφή. Όμως αυτό δεν συγκινεί εκείνους που έπρεπε να τους συγκινήσει.
Τα φετινά Χριστούγεννα τα εορτάζουμε σε μία μεγάλη και δύσκολη και κρίσιμη καμπή. Διότι δεν είναι απλά μια δύσκολη ώρα, είναι ότι εμείς ως λαός χαλάσαμε. Αυτό είναι το πιο επικίνδυνο. Αποδεχθήκαμε, το ακούσατε προηγουμένως από τα παιδιά, λέχθηκε, είναι αληθινό, μέχρι πρότινος λέγαμε, «Καλά Χριστούγεννα», λέγαμε το Πάσχα, «Χριστός Ανέστη». Το έλεγαν και στις τηλεοράσεις. Σήμερα αυτό αντικαταστήθηκε από το «Χρόνια πολλά». Πού είμαστε; Πού ζούμε; Δεν ζούμε σ’ αυτήν την Πατρίδα; Δεν χτυπούν οι καμπάνες των Εκκλησιών; Ακόμα και διάφοροι οργανισμοί, Τράπεζες, Υπουργεία, «Καλές Γιορτές» γράφουν. Ποιες είναι οι γιορτές; Ποιες είναι οι γιορτές επαναλαμβάνω; Γιατί, με βάση τη νοοτροπία αυτού του κόσμου, γι’ αυτούς μία είναι η γιορτή, το Νέο Έτος. Αλλά τι σόϊ γιορτή είναι αυτή, που ουσιαστικά μας οδηγεί σε εφιάλτες. Κι αυτή, λοιπόν, η ευχή είναι ψεύτικη και νόθος. Η γιορτή είναι τα Χριστούγεννα. Η γιορτή είναι τα Θεοφάνεια. Γιατί; Δικαιολογημένα λέει ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός, ότι τα Χριστούγεννα είναι το πιο καινούργιο από όλα τα καινούργια. Το μόνο καινούργιο. Πιο είναι το καινούργιο; Ότι ο Θεός πέρασε στο χρόνο μας. Τι σημαίνει αυτό; Μέχρι τον Χριστό ο χρόνος της ζωής μας κυλούσε, και όταν φθάναμε στο τέλος, μας περίμενε ένα δυνατό και γερό ντουβάρι, που πέφταμε πάνω και σπάζαμε τα μούτρα μας. Κι έρχεται ο Χριστός και μετατρέπει το ντουβάρι σε πόρτα. Φτάνεις για να περάσεις, όχι για να λήξεις. Και αυτό είναι το καινούργιο. Το τέλος είναι η Βασιλεία του Θεού. Και είναι πραγματική αυτή η Βασιλεία. Και είναι σημαντικό να το καταλάβουμε αυτό το πράγμα, γιατί τότε η ζωή μας έχει νόημα. Τότε αγωνιζόμαστε για κάτι. Όχι για ένα σπίτι. Όχι για ένα αυτοκίνητο. Όχι για δεύτερο αυτοκίνητο. Αγωνιζόμαστε για να γίνουμε θεοί. Για να νικήσουμε το θάνατο. Και τότε κι αυτή η ζωή έχει νόημα. Αλλιώς κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας, καθώς κυνηγάμε περισσότερο σανό και τίποτα άλλο. Αλλά όταν κυνηγάμε σανό ομολογούμε ότι είμαστε ζώα. Όμως ο Θεός μας έπλασε για να γίνουμε θεοί.
Τα παιδάκια αυτήν την αλήθεια μας την είπαν με πολλούς τρόπους. Με τα κάλαντα, με τα τραγούδια, με τους ύμνους, με τα ποιήματά τους, με το σκετσάκι που είδαμε. Για αυτό είπα, σήμερα καμαρώσαμε τα παιδιά μας, αλλά και διδαχθήκαμε από τα παιδιά μας. Μακάρι το δίδαγμά τους να περάσει, όχι μόνο στα αυτιά μας, αλλά και στις καρδιές μας. Και τότε θα αποκτήσουμε και εμείς σαν τους γονείς του «Νικόλα», τη χαρά να γιορτάζουμε όντως Χριστούγεννα και να ξέρουμε τι γιορτάζουμε.
Σας εύχομαι, έτσι να γιορτάσετε και έτσι να γιορτάζεται. Εύχομαι, σ’ αυτήν την ατμόσφαιρα ενός τέτοιου σπιτιού, «σαν το σπίτι του Νικόλα», να μεγαλώνουν τα παιδιά σας ώστε τα φυσικά χαρίσματα, που ο Θεός τα έδωσε, να τα αξιοποιούν για να γίνεται καλύτερη η ζωή τους, και ομορφότερη η ψυχή τους, και όχι για να αυτοκαταστρέφονται, με την ευλογία πολλές φορές τη δική μας».
Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος μοίρασε στα παιδιά την εικόνα της Γεννήσεως του Χριστού και το βιβλιαράκι «Προσευχές για μικρά παιδιά», και στους νέους το βιβλίο «Το τίμημα».
Από την Ενορία μοιράστηκαν γλυκίσματα και συμβολικά δώρα – σαπουνοδωράκια – που πρόσφεραν ο Παναγιώτης και η Ακυλίνα Αμεξίζογλου, σε όλα τα παιδιά των Κατηχητικών Σχολείων της Ενορίας.
Την εκδήλωση την παρουσίασαν τα παιδιά του Κατηχητικού Σχολείου, των τάξεων Δ΄- Ε΄ – Στ΄ του Δημοτικού Σχολείου.
Την ευθύνη της εκδηλώσεως είχε η κατηχήτριά τους, Περιστέρα Μάνιου, δασκάλα.
Τη χορωδία δίδαξε και διηύθυνε η πρεσβυτέρα Σταυρούλα Βασιλείου, συνταξιούχος δασκάλα.
Βοήθησαν στην όλη προετοιμασία οι βοηθοί κατηχήτριες, Μαρία Λεζγίδη, Αγνή Λέγκου και Αλεξάνδρα Μαγιάγκα.
Συνεργάστηκαν, επίσης, η Τατιανή Τζάλια, ο Ιωάννης Μπατσής, η Μαρία Τσακμάκη, ο Χρήστος Καρακουλάκης και η Μαρία Τσιαούση.

Οι Ιερείς της Ενορίας, π. Βασίλειος και π. Νέστωρ και οι κατηχητές, εύχονται σ’ όλα τα παιδιά, ὁ γεννηθείς Θεάνθρωπος Ιησούς Χριστός να έλθει και να γεννηθεί και να παραμείνει στην καθαρή καρδιά τους.

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

This entry was posted in Επικαιρότητα and tagged . Bookmark the permalink.