Εσπερινός και Θεία Λειτουργία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στον πανηγυρίζοντα Ιστορικό Ιερό Ναό της Ενορίας του Αγίου Νικολάου

Ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, επί τη εορτή της Συνάξεως των Αρχιστρατήγων Μιχαήλ και Γαβριήλ και πασών των Επουρανίων Ασωμάτων Δυνάμεων, τελέσθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 7 Νοεμβρίου 2014, στον πανηγυρίζοντα Ιστορικό Ιερό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στη Σιάτιστα.
Τον Πανηγυρικό Εσπερινό τέλεσαν οι Ιερείς της Ενορίας του Αγίου Νικολάου, π. Βασίλειος και π. Νέστορας.
Αμέσως μετά, τελέσθηκε η Ακολουθία της Αρτοκλασίας, όπου οι Ιερείς ευλόγησαν τους Άρτους, ενώ οι πιστοί με ιδιαίτερη τιμή και ευλάβεια συμμετείχαν και έψαλλαν από κοινού το «Θεοτόκε Παρθένε» και το «πλούσιοι επτώχευσαν».
Μετά το πέρας των ακολουθιών οι Ιερείς μοίρασαν τους ευλογημένους άρτους στους πιστούς.
Το Σάββατο 8 Νοεμβρίου, κυριώνυμο ημέρα της εορτής των Παμμεγίστων Ταξιαρχών τελέσθηκε η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία από τους Ιερείς π. Βασίλειο και π. Νέστορα. Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε αρτοκλασία από τους κρεοπώλες της Σιάτιστας, για να τιμήσουν τους προστάτες Αγγέλους του Συλλόγου τους.

Το θείο λόγο κήρυξε ο Πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Βασιλείου. Αναφέρθηκε στους Αγγέλους και στο έργο που επιτελούν. Ανέφερε ότι οι Άγγελοι:
1. Δοξολογούν το Θεό,
2. Φρουρούν τη δημιουργία,
3. Μεταφέρουν τα μηνύματα του Θεού,
4. Βοηθούν τους ανθρώπους,
5. Εκδιώκουν τους δαίμονες,
6. Φυλάγουν τα όρια των Εθνών, των πόλεων και των οικιών,
7. Εμφανίζονται με τη μορφή των Αγίων,
8. Μεταφέρουν τις προσευχές των ανθρώπων,
9. Παίρνουν την ψυχή και την μεταφέρουν στον Παράδεισο,
10. Θα συγκεντρώσουν όλους τους ανθρώπους κατά την Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.
Τελειώνοντας ανέφερε ότι οι Άγγελοι είναι οι φίλοι μας, οι προστάτες μας, χαίρονται με τη μετάνοιά μας και θέλουν να αποτελούν με εμάς τους ανθρώπους μία κοινωνία, μαζί με τον Άγιο Τριαδικό Θεό και τον Κύριο Ιησού Χριστό.

Τον Ιερό Ναό των Αγίων Ταξιαρχών έκτισε το 1798 ο ιερομόναχος Ιωνάς, διδάσκαλος της Σιάτιστας. Ο λόγιος αυτός ιερομόναχος καταγόταν από παλιά αρχοντική οικογένεια. Αμέσως μετά το θάνατο των γονιών του, διέθεσε όλη την περιουσία του και ανήγειρε το Ναό των Ταξιαρχών, τον οποίο διακόσμησε με αγιογραφίες και τον εμπλούτισε με ιερά σκεύη, με άμφια και λειτουργικά βιβλία. Στον γυναικωνίτη μεταξύ των τοιχογραφιών ξεχωρίζει η μορφή του κτίτορα Ιωνά, που εικονίζεται με σχήμα μοναχού και κρατά στα χέρια του το ομοίωμα του Ναού.

This entry was posted in Επικαιρότητα and tagged . Bookmark the permalink.