Επίσκεψη στην «Κιβωτό του Κόσμου» τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό Ειδικής Μέριμνας και Προστασίας Μητέρας και Παιδιού στην Πωγωνιανή Ιωαννίνων.

Την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014, εκπρόσωποι της Ενορίας του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας επισκεφθήκαμε τον Μ.Κ.Ο. «Κιβωτός του κόσμου» στην Πωγωνιανή Ιωαννίνων και μεταφέραμε είδη πρώτης ανάγκης (20 κιβώτια και 27 σακούλες με ρούχα, παπλώματα και κουβέρτες, 3 κιβώτια με 50 βάζα μαρμελάδες, αρκετά βιβλία – βοηθήματα και παιδικά διηγήματα – και γραφική ύλη) στα παιδιά που φιλοξενούνται σ’ αυτή την κοινότητα καθώς επίσης και κάποια οικονομική βοήθεια από το ταμείο της Εξωτερικής Ιεραποστολής.
Μας υποδέχθηκε εγκάρδια η βοηθός κοινωνική λειτουργός κ. Χριστίνα και μας ξεκούρασε στο χώρο υποδοχής με τη φιλοξενία της. Στη συνέχεια μας ξενάγησε στους χώρους της Κιβωτού και μας ενημέρωσε για τον Οργανισμό «Κιβωτός του κόσμου» και το πλούσιο έργο του.
Η «Κιβωτός του Κόσμου» ιδρύθηκε το 1998 από τον τότε εικοσιεξάχρονο Ιερέα, τον πατέρα Αντώνιο Παπανικολάου, με όπλα την αγάπη του για τα παιδιά και την επιθυμία του για τη δημιουργία μιας φωλιάς αλλά και φροντίδας για εκείνα τα παιδιά, που οι γονείς τους είναι αδιάφοροι.
Η επιλογή του πατρός Αντωνίου να φτάσει στην ακριτική Πωγωνιανή, και να ξεκινήσει τη λειτουργία ενός νέου σπιτιού φιλοξενίας της «Κιβωτού του κόσμου», όπως μας είπε η κ. Χριστίνα, στηρίχθηκε σε δυο στοιχεία. Αφ’ ενός να δημιουργήσει μια καινούρια οικογένεια, για όλα τα παιδιά της Ηπείρου, που αναζητούν την αγάπη και την ασφάλεια, αφ’ ετέρου να δώσει πνοή και ανάπτυξη σε έναν τόπο που δυστυχώς ερημώνει και που το ελληνικό στοιχείο κοντεύει να εκλείψει.
Το νέο σπίτι οργανώθηκε στις εγκαταστάσεις της Μαθητικής Εστίας των Σχολών του Ιδρύματος Λάτση στην Πωγωνιανή Ιωαννίνων. Οι Σχολές είχαν κλείσει πριν δύο χρόνια περίπου και ξαναζωντάνεψαν με παιδικές φωνές από τον Δεκέμβριο του 2013.
Από την αρχή της προσπάθειας δίπλα στον πατέρα Αντώνιο Παπανικολάου, τον εμπνευστή, ιδρυτή και δημιουργό του παγκοσμίως γνωστού και βραβευμένου Μ.Κ.Ο. «Κιβωτός του κόσμου», ήταν ο Δήμαρχος Πωγωνίου, ο Αντιδήμαρχος και πολλοί τοπικοί φορείς.
Το κτιριακό συγκρότημα είναι μέσα στο χωριό και είναι αμφιθεατρικά κτισμένο και περιφραγμένο.
Όλοι οι χώροι της μίας πτέρυγας συντηρήθηκαν και ανακαινίστηκαν, έναν ολόκληρο χρόνο, για να γίνει το νέο αυτό καταφύγιο στοργής για τα παιδιά.
Στο ισόγειο βρίσκεται η τραπεζαρία, υπάρχουν αίθουσες μελέτης, ηλεκτρονικών υπολογιστών, παιγνιδιού και γυμναστήριο. Το ιατρείο, το φαρμακείο και το οδοντιατρείο θα οργανωθούν άμεσα. Στον πρώτο όροφο διαμορφώθηκαν τα υπνοδωμάτια, τα μπάνια και άλλοι βοηθητικοί χώροι.
Το νέο σπίτι της «Κιβωτού» στην Πωγωνιανή, αυτή τη στιγμή φιλοξενεί 25 παιδιά, αγόρια και κορίτσια, όλων των ηλικιών. Ο αριθμός όμως ολοένα και μεγαλώνει και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα υποδεχθούνε τέσσερα νέα μέλη στην οικογένεια. Το Σπίτι της «Κιβωτού» όπως μας είπε, «είναι σε θέση να φιλοξενήσει μέχρι και 120 παιδιά»!
Συνεχίζοντας την ξενάγηση η κ. Χριστίνα, μας ενημέρωσε ότι:
«Οι κάτοικοι του χωριού υποδέχτηκαν με μεγάλη χαρά τα παιδιά. Το κουδούνι του Δημοτικού Σχολείου, που έκλεισε πριν από δύο χρόνια, χτύπησε και πάλι, στην ακριτική Πωγωνιανή.
Τα μεγάλα παιδιά μετεγγράφηκαν στο Γυμνάσιο της Πωγωνιανής, το οποίο ενισχύθηκε σημαντικά.
Οι εγκαταστάσεις των Σχολών του Ιδρύματος που έκλεισαν το 2011, έγιναν το «νέο σπίτι» για 25 παιδιά, τα οποία ξαναγέννησαν την ελπίδα για ζωή, στο ορεινό, απομακρυσμένο κεφαλοχώρι, άλλοτε σπουδαίο πνευματικό και εμπορικό κέντρο της Ηπείρου.
Τα επόμενα βήματα του π. Αντωνίου και των συνεργατών του, είναι η Γεωργική Σχολή, η οποία θα στεγαστεί στην άλλη πτέρυγα του κτιριακού συγκροτήματος, είναι το μελισσοκομείο, το υφαντουργείο, το εργαστήριο παραγωγής ζυμαρικών καθώς και άλλες δημιουργικές δραστηριότητες.
Η Γεωργική Σχολή, δυναμικότητας 150 σπουδαστών, αναμένεται να λειτουργήσει σε ενάμιση χρόνο, για να φοιτήσουν απόφοιτοι του Γυμνασίου αλλά και ενήλικες που θα δείξουν ενδιαφέρον.
Τα παιδιά ασχολούνται με την καλλιέργεια των κήπων τους και αναλαμβάνουν τη φροντίδα ενός μικρού κοπαδιού, που αποτελείται από μικρά κατσικάκια και αρνάκια.
Παράλληλα, υπάρχουν ξεχωριστές δραστηριότητες για τα παιδιά, ώστε το σχολείο τους να πάρει γεωργική μορφή.
Το κάθε παιδί, έχοντας τον προσωπικό του κήπο, για να τον καλλιεργήσει και να τον φροντίσει, υπό την καθοδήγηση γεωπόνου, μαθαίνει να αγαπάει τη γη, να σέβεται τη φύση, να είναι υπεύθυνο απέναντι σε αυτό που έχει αναλάβει και να διοχετεύει θετικά την ενέργειά του σε κάτι αγνό και δημιουργικό.
Όπως μας ανέφερε, η «Κιβωτός του Κόσμου» δεν χειρίζεται κρατικά χρήματα και όλα τα έσοδα προέρχονται από την αγάπη του κόσμου, που αντιλαμβάνεται το μέγεθος των προσπαθειών τους και στέκεται αρωγός δίπλα τους. Με αυτόν τον τρόπο, είπε, καταφέραμε να ανακαινίσουμε το «Σπίτι» των παιδιών μας, μια τεράστια εγκατάσταση που αγγίζει τα 8.500 τετραγωνικά μέτρα.
Είναι ένα κτιριακό συγκρότημα, που δυστυχώς το παραλάβαμε σε άσχημη κατάσταση, με πολλά προβλήματα, αλλά με αγάπη και ζήλο καταφέραμε να του δώσουμε τη μορφή που αρμόζει σε ένα Σπίτι παιδιών, που αναζητούν προστασία.
Και οι εργασίες μας φυσικά συνεχίζονται ακόμα!
Γι’ αυτό θέλουμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς όλον τον κόσμο, που με τον οβολό του ενισχύει τις δράσεις της «Κιβωτού του Κόσμου», και να τον παρακινήσουμε να συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα μας, για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε το Σπίτι και το Γεωργικό Σχολείο των παιδιών».

Για προσφορές ή περισσότερες πληροφορίες για το έργο της «Κιβωτού του κόσμου», μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα:
http://www.kivotostoukosmou.org/kivotos/

This entry was posted in Επικαιρότητα and tagged . Bookmark the permalink.