Την Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014, σύμφωνα με σχετική απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, άρχισαν οι Κατηχητικές Συνάξεις για όλες τις ηλικίες, από τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου μέχρι και τους μαθητές του Λυκείου, σε όλες τις Ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.
Κατ’ αυτήν την Κυριακή, το απόγευμα, στην Ενορία του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας, πριν την απόλυση του Εσπερινού τελέσθηκε η Ακολουθία του Αγιασμού από τους Ιερείς του Ναού, π. Βασίλειο και π. Νέστορα, για την έναρξη των Κατηχητικών Μαθημάτων, με τη συμμετοχή πολλών παιδιών, γονέων και ενοριτών.
Στη συνέχεια έγινε μία μικρή εισαγωγική ομιλία από τον π. Βασίλειο Βασιλείου με θέμα: «Περί της ανάγκης να μελετούμε το λόγο του Θεού».
Μεταξύ άλλων ανέφερε και τα εξής:
«Πριν λίγο, αγαπητά μου παιδιά, ακούσαμε σε μία ευχή του αγιασμού να παρακαλεί ο Ιερέας τον Άγιο Τριαδικό Θεό να έλθει το Άγιο Πνεύμα στους διδάσκοντες και διδασκομένους τον Λόγο του Θεού, ώστε να μας φωτίσει να μεταφέρουμε ορθά και να κατανοούμε ορθά και να τηρούμε ορθά το Λόγο του Θεού.
Το ότι είναι ανάγκη μεγάλη να ακούμε και να μελετούμε το Λόγο του Θεού είναι, όχι για να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά για να σωθούμε αιωνίως και οντολογικά. Αυτός είναι ο πρώτος και κύριος λόγος.
Για να ζήσει κάποιος άνθρωπος, ασφαλώς χρειάζεται τροφή, νερό, αέρα. Τρώγοντας αυτά ζει. Αλλά όσο και να τρώγει, έρχεται η ώρα του θανάτου.
Γι’ αυτό είπε ο Χριστός, «Ουκ επ’ άρτω μόνω ζήσεται άνθρωπος αλλά επί παντί ρήματι εκπορευομένω δια στόματος Θεού». Ματθ. Δ΄ 4 Ομιλεί για την όντως ζωή, την αιώνια ζωή, την μακάρια ζωή με τον Θεό.
Γι’ αυτό και ομιλώντας για τους ανθρώπους, που δεν ακούν και δεν τηρούν το Λόγο του Θεού, τους ονομάζει νεκρούς: «άφες τους νεκρούς θάψαι τους εαυτών νεκρούς». Ματθ. Η΄ 22
Ο μακράν του Θεού άνθρωπος κι αν ζει, είναι νεκρός. Και ενώ θα ζει αιωνίως (μετά τον σωματικό θάνατο) δεν θα είναι μαζί με τον Θεό, αλλά στην αιώνια κόλαση και όχι στην αιώνια Ζωή.
Αυτή την αιώνια Ζωή θέλει να μας δώσει ο Θεός, δια της μελέτης και της ακροάσεως του Λόγου Του, που βρίσκεται στην Αγία Γραφή.
Γι’ αυτό και ο Χριστός μετά την Ανάστασή του είπε στους μαθητές του: «Πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη διδάσκοντες πάντα όσα ενετειλάμην υμίν» Ματθ. ΚΗ’ 18
Και οι μαθητές ξεκίνησαν να κηρύττουν όλα εκείνα τα οποία τους είπε ο Χριστός, αλλά και όλα εκείνα τα οποία είδανε στον Ιησού Χριστό, από την Βάπτισή του και μέχρι την Πεντηκοστή.
Στο Γ΄ και Δ΄ Κεφάλαιο στις Πράξεις των Αποστόλων, αναφέρεται ο Ευαγγελιστής Λουκάς σε ένα θαύμα, μία ίαση, κάποιου εκ γενετής χωλού (κουτσού), που επαιτούσε έξω από τον Ναό του Σολομώντα. Περνούσε από εκεί ο Απόστολος Πέτρος μαζί με τον Απόστολο Ιωάννη, τον πλησίασαν και του λένε: «ασήμι και χρυσάφι δεν έχω. Αυτό που έχω σου δίνω. Στο όνομα του Ιησού Χριστού του Ναζωραίου, σήκω και περπάτα» Γ΄ 6
Αυτό, όμως, τους κόστισε ολόκληρη περιπέτεια. Και πια είναι η περιπέτεια; Είναι αυτή που έχει ο Λόγος του Θεού στους αιώνες, δηλαδή ότι οι άνθρωποι δεν αφήνουν τους ανθρώπους, που θέλουν να μιλάνε για το Θεό, δεν τους αφήνουν να ομιλούν.
Πρώτοι – πρώτοι πήγαν οι Φαρισαίοι, πήγαν οι Αρχιερείς, οι Ιερείς του Ναού και άρχισαν να φωνάζουν και να τα βάζουν με τον Απόστολο Πέτρο και τον Ιωάννη, γιατί μιλούσαν στο λαό που είχαν ιδεί το θαύμα.
Τους συνέλαβαν και τους πήγαν στο συνέδριο. Εκεί μέσα στο συνέδριο οι Απόστολοι μιλούσανε με πολύ θάρρος και πολύ παρρησία. Τους απείλησαν να μην ομιλούν, και εκείνοι απάντησαν: «Ει δίκαιον εστίν ενώπιον του Θεού υμών ακούειν μάλλον ή του Θεού, κρίνατε». Δ΄ 19
Και συνέχισαν οι Απόστολοι, «Ου δυνάμεθα γαρ ημείς α είδαμεν και ηκούσαμεν ου λαλείν». Τελικά τους άφησαν, αλλά η απειλή συνεχίζει να υπάρχει, και γι’ αυτό μέχρι σήμερα και οι Εβραίοι και όλοι οι αντίθεοι άνθρωποι δεν θέλουν να γίνονται κατηχητικά μαθήματα, δεν θέλουν να γίνονται ομιλίες, δεν θέλουν τον Ιερέα να ομιλεί στην Εκκλησία, δεν θέλουν να κηρύττεται το όνομα του Θεού.
Ο Απόστολος Παύλος στην Προς Ρωμαίους Επιστολή, Κεφάλαιο Ι΄ 13-15, αναφέρεται στην επίκληση του ονόματος του Ιησού Χριστού και στη σωτηρία αυτού που επικαλείται και λέει: «πας ος αν επικαλέσηται το όνομα Κυρίου σωθήσεται;», «πώς δε ακούσουσι χωρίς κηρύσσοντος;» «πώς δε κηρύξουσι εαν μη αποσταλώσι;» Δηλαδή ο Θεός αποστέλλει κάποιους και τους λέει, μιλήστε για το Θεό, τον Ιησού Χριστό. Αυτοί οι οποίοι θα ακούσουν, πρέπει να πιστέψουν, αυτοί που θα πιστέψουν θα αποδεχθούν το Χριστό. Αυτοί που θα τον αποδεχθούν ως Θεό, αυτοί θα τον επικαλεστούν και θα πουν Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με.
Ο Κύριος κάποτε, όταν μιλούσε στους όχλους, έδωσε μία απάντηση σε μία γυναίκα, η οποία ενθουσιάστηκε με τα λόγια Του και είπε: «Μακαρία η κοιλία η βαστάσασά σε και οι μαστοί ους εθήλασας». Λουκά ΙΑ΄ 28 Ποια ήταν η απάντηση; «Μακάριοι οι ακούοντες τον Λόγον του Θεού και φυλάσσοντες αυτόν».
Στην Αποκάλυψη στο Α΄ Κεφάλαιο στον 3ο στίχο λέει: «Μακάριος ο αναγινώσκων και μακάριοι οι ακούοντες και μακάριοι οι τηρούντες τα εν αυτή γεγραμμένα».
Ο Απόστολος Παύλος στην Προς Εβραίους Επιστολή γράφει κάτι πολύ ενδιαφέρον στο Ι΄ Κεφάλαιο στίχο 25, «μη εγκαταλείποντες την επισυναγωγήν εαυτών, καθώς έθος τισίν…». Να μην αμελούμε τις διάφορες συναθροίσεις που κάνει η Εκκλησία. Δηλαδή, μας καλεί η Εκκλησία να ακούμε λόγο Θεού; Μην αμελούμε, αλλά να πάμε τρέχοντας.»
Μετά το τέλος της ομιλίας του, ο π. Βασίλειος φώτισε τα παιδιά με τον αγιασμό, τις κατηχήτριες και όλους τους μεγάλους, και ευχήθηκε καλή κατηχητική χρονιά.
Στο τέλος τα παιδιά μαζί με τους γονείς τους πέρασαν στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού και πήραν ένα μικρό κέρασμα που πρόσφερε το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού.
Το πρωί της Κυριακής, πριν την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας, ο Πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως Σισανίου και Σιατίστης π. Εφραίμ ανέγνωσε την Εγκύκλιο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ. κ. Παύλου προς τους ευσεβείς χριστιανούς της Ιεράς Μητροπόλεως, η οποία έχει ως ακολούθως:
Για τον καλύτερο συντονισμό του Κατηχητικού έργου της τοπικής Εκκλησίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Παύλος προσκάλεσε το Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014 και ώρα 7.30 μ. μ., σε σύναξη όλους τους Κατηχητές της Ιεράς Μητροπόλεως, στην αίθουσα υποδοχής της Ιεράς Μητροπόλεως.
Εκεί, ο Σεβασμιώτατος μίλησε στους Κατηχητές για την αξία της Ορθόδοξης Κατήχησης στη ζωή της Εκκλησίας. Αναφέρθηκε στο γενικό πλαίσιο που θα πρέπει να κινηθούν αυτή τη χρονιά τα μαθήματα όλων των κατηχητικών βαθμίδων, που είναι ολόκληρη η Αγία Γραφή. Στη συνέχεια όλοι οι συμμετέχοντες είχαν την δυνατότητα να συνομιλήσουν και να καταθέσουν προτάσεις και ιδέες ως προς την καλύτερη λειτουργία των Κατηχητικών. Στο τέλος, ο Σεβασμιώτατος επέδωσε τα Διοριστήρια έγγραφα στους Κατηχητές, Κληρικούς και Λαϊκούς και τους ευχήθηκε να έχουν μία καλή και καρποφόρα κατηχητική χρονιά.