Πανηγύρισε το εξωκλήσι του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στην Ενορία του Αγίου Νικολάου

Στην Ενορία του Αγίου Νικολάου, το Σάββατο 23 Αυγούστου 2014 πανηγύρισε τη μνήμη του Αγίου ιερομάρτυρος και ισαποστόλου Κοσμά του Αιτωλού το ομώνυμο εξωκλήσι.
Φέτος συμπληρώνονται 300 χρόνια από την ημέρα της γέννησής του και η Εκκλησία της Ελλάδος έχει αφιερώσει το έτος 2014 στην προσωπικότητα του Αγίου, Ιερομάρτυρος και Ισαποστόλου Κοσμά του Αιτωλού. Ο Άγιος γεννήθηκε το 1714 στο χωριό Μέγα Δένδρο Αποκούρου, κοντά στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας
Την παραμονή της εορτής, το Σάββατο 23 Αυγούστου, τελέστηκε μέγας πανηγυρικός εσπερινός και αρτοκλασία από τον πρωτοσύγκελο της Μητροπόλεως αρχιμανδρίτη Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλο και τους ιερείς της Ενορίας π. Βασίλειο Βασιλείου και π. Νέστορα Γκουρομίσιο.
Ανήμερα της εορτής, την Κυριακή 24 Αυγούστου, η θεία Λειτουργία τελέστηκε στον Ενοριακό Ναό του Αγίου Νικολάου.
Το εξωκλήσι του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού χτίστηκε το έτος 1983 (7-11-83) με την πρωτοβουλία και την χρηματοδότηση των συμπολιτών μας Χρήστου και Θεοδώρας Καραμπέρη και πολλών άλλων πιστών.
Στις ακολουθίες παραβρέθηκαν αρκετοί πιστοί, τιμώντας έτσι τον Άγιο Κοσμά, ο οποίος κατά τις περιοδείες του, πέρασε 2 φορές και από την πόλη της Σιάτιστας.
Ο Άγιος Κοσμάς έστησε το Σταυρό του, όπως το συνήθιζε, στο τόπο όπου σήμερα είναι χτισμένο το σημερινό εξωκλήσι και είπε στους Σιατιστινούς:
-«Ω ευλογημένο βουνό, πόσες ψυχές γυναικόπαιδα θα σώσεις όταν θα έλθουν τα χαλεπά χρόνια!».
-«Καλότυχοι σεις, οι οποίοι ευρέθητε εδώ πάνω εις τα υψηλά βουνά, διότι αυτά θα σας φυλάξουν από πολλά δεινά. Θα ακούτε και δεν θα βλέπετε τον κίνδυνο. Τρεις ώρες ή τρεις μέρες θα υποφέρετε».
-«Θα ’ρθη καιρός, να σας πάρουν οι εχθροί σας και τη στάχτη από τη φωτιά, αλλά σεις, να μην αλλάξετε την πίστη σας, όπως θα κάμουν οι άλλοι».

This entry was posted in Επικαιρότητα and tagged . Bookmark the permalink.