Εκδρομή των νέων των κατηχητικών Σχολείων της Ενορίας του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας

Την Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014, νέοι, που όλη τη χρονιά μαθήτευσαν στα Κατηχητικά Σχολεία της Ενορίας του Αγίου Νικολάου, επισκέφθηκαν την πόλη της Καστοριάς, συνοδευόμενοι από τους Ιερείς της Ενορίας τους και τους Κατηχητές. Η εκδρομή έγινε για ψυχαγωγία, για τόνωση των φιλικών σχέσεων, για απόκτηση εμπειριών από την ομαδική ζωή για επιμόρφωση και πνευματική ωφέλεια.
Το πρωί εκκλησιάστηκαν στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Την Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ.κ. Σεραφείμ με τους εφημερίους του Ναού. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας καλωσόρισε τα παιδιά και τόνισε την αξία της Θείας Λειτουργίας στο ξεκίνημα της ημέρας. Μετά το αντίδωρο μοιράστηκε ως ευλογία η εικόνα της Οσίας Σοφίας. Κατόπιν προσφέρθηκε πρωινό σε όλους, στην τράπεζα αγάπης της Μητροπόλεως «Αγία Ταβιθά».
Στο Μητροπολιτικό Μέγαρο, για λίγα λεπτά, συναντήθηκαν με τον Μητροπολίτη οι Ιερείς με τις κατηχήτριες και επέδωσαν τα δώρα που έφεραν μαζί τους. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ πρόσφερε στους Ιερείς και τις κατηχήτριες, εις ανάμνηση της επισκέψεως, 10 εικόνες του Αγίου Μηνά, πολιούχου Καστοριάς, από την επετειακή έκδοση 100 ετών ελευθέρου βίου της Καστοριάς.
Οι νέοι και οι συνοδοί τους, στη συνέχεια ξεναγήθηκαν από τον π. Στέφανο στο παρεκκλήσιο των Ταξιαρχών (10ος αιώνας), κοντά στο Μητροπολιτικό Μέγαρο Καστοριάς. Σε μία γωνία του εσωτερικού του Ναού βρίσκεται ο απλός και απέριττος τάφος του Μακεδονομάχου αγωνιστή Παύλου Μελά, καθώς και της γυναίκας του Ναταλίας. Η μαρμάρινη επιγραφή το επιβεβαιώνει: «ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ, ΕΓΕΝΝΗΘΗ 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 1870, ΕΠΕΣΕΝ ΥΠΕΡ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΤΗ 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1904».
Όπως ανέφερε ο π. Στέφανος, το 1907 το κεφάλι του Παύλου Μελά ή «Μίκη Ζέζα» μεταφέρθηκε στην Καστοριά από το Πισοδέρι της Φλώρινας, όπου φυλασσόταν, και το σώμα του ετάφη ολόκληρο εντός του Αγίου Βήματος του μητροπολιτικού Ναού της Καστοριάς. Το 1950 η σωρός μεταφέρθηκε στο Ναό τον Ταξιαρχών και παραμένει εκεί μέχρι σήμερα.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η επόμενη επίσκεψη ήταν στο ενυδρείο Καστοριάς, «Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος», το μεγαλύτερο ενυδρείο γλυκού νερού των Βαλκανίων. Το ενυδρείο λειτουργεί από τον Ιούλιο του 2012 και φιλοξενεί ενδημικά και αυτόχθονα είδη ψαριών των ποταμών και των λιμνών της Ελλάδος, καθώς και μεγάλο αριθμό ξένων ειδών, που διαβιούν στις λίμνες της χώρα μας.
Το μεσημέρι, μετά το φαγητό, τα παιδιά ξεχύθηκαν στο χώρο του Δάσους Μεσοποταμίας για παιχνίδι. Ένα ειδυλλιακό τοπίο, ανάμεσα από πανύψηλα δέντρα και ειδικά διαμορφωμένους χώρους αναψυχής, για μικρούς και μεγάλους.
Το απόγευμα επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή Παναγίας Θεοτόκου Κλεισούρας, που βρίσκεται στο σύνορο των νομών Καστοριάς και Κοζάνης. Η Μονή, όπου ασκήτευσε η Γερόντισσα Σοφία, ιδρύθηκε περίπου στα 1314 μ.Χ. Στα χρόνια που δεν υπήρχε μοναστική αδελφότητα και οργανωμένη κοινοβιακή ζωή, ασκήτευε η γερόντισσα Σοφία, που καταγόταν από τον Πόντο. Ήρθε νέα και δούλευε πολύ, ως τα βαθιά γεράματά της, και την αγαπούσαν όλοι στο χωριό. Την 1η Ιουλίου 2012 έγινε η επίσημη ανακήρυξη σε Οσία, της αγίας γερόντισσας Σοφίας, από τον Οικουμενικό Πατριάρχη στην Καστοριά.
Οι νέοι, με τους κατηχητές και τους Ιερείς π. Βασίλειο και π. Νέστορα, προσευχήθηκαν στον Εσπερινό και στην Παράκληση της οσίας Σοφίας, που ακολούθησε. Είχαν, επίσης, τη μεγάλη ευλογία να προσκυνήσουν την τιμία κάρα της Οσίας Σοφίας, τον χώρο όπου ασκήθηκε καθώς και τον τάφο της. Μετά, μέσα στο αρχονταρίκι προσφέρθηκε σε όλους πλούσιο κέρασμα.
Αργά το βράδυ, επιστρέφοντας στην Σιάτιστα, αποχαιρετίσθηκαν παιδιά και κατηχητές μέχρι τη νέα κατηχητική χρονιά.
Όλα τα έξοδα της εκδρομής έγιναν με τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από τη δραστηριότητα της τέχνης του ντεκουπάζ σε γυαλί, που είχαν τα παιδιά του μέσου κατηχητικού Σχολείου με την κατηχήτρια κ. Ευφημία Ώττα και τους βοηθούς του τμήματος.

This entry was posted in Επικαιρότητα and tagged . Bookmark the permalink.