Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στη Σιάτιστα

Μέσα σε κλίμα κατανύξεως εορτάσθηκε η Γ΄ Κυριακή των Νηστειών της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, η επονομαζόμενη Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας.
Λειτούργησαν οι Ιερείς του Ναού π. Βασίλειος και π. Νέστορας.
Στην ακολουθία του όρθρου μετά το ασματικόν «Άγιος ο Θεός…» της δοξολογίας, έγινε η περιφορά του Τιμίου Σταυρού, εντός του ιερού Ναού. Η πομπή ξεκίνησε από τη Βόρεια Πύλη του Αγίου Βήματος και κατέληξε στο κέντρο του Ναού, προπορευομένων μανουλίων και των εξαπρερύγων, στη συνέχεια ακολουθούσαν οι ιεροψάλτες και στο τέλος ο Ιερεύς κρατώντας τον δίσκο με τον Τίμιο Σταυρό επάνω στα λουλούδια. Ακολούθως ο Ιερεύς βλέποντας προς ανατολάς εκφώνησε το «Σοφία, ορθοί», υψώνοντας τον δίσκο με τον Σταυρό. Θυμιάζοντας σταυροειδώς έψαλε το «Σώσον Κύριε τον λαόν σου…» και στη συνέχεια το «Τον Σταυρόν σου προσκυνούμεν Δέσποτα…» και τον προσκύνησε.
Ψάλλοντας οι ψάλτες το τροπάριο «Δεύτε πιστοί…» προσκύνησαν τον Σταυρό με ευλάβεια όλοι οι πιστοί, αντλώντας δύναμη και κουράγιο για τη συνέχιση του αγώνα της περιόδου της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.
Σύμφωνα με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως και η ακολουθούσα αυτήν Δ΄ Κυριακή των Νηστειών, είναι αφιερωμένη στις Ιερατικές Κλίσεις.
Κατά τη διάρκεια του Κοινωνικού αναγνώσθηκε η σχετική Εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου περί των Ιερατικών Κλίσεων, από τον π. Βασίλειο.

This entry was posted in Επικαιρότητα and tagged . Bookmark the permalink.