Η Κυριακή της Ορθοδοξίας στην Ενορία του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας

Λαμπρός ήταν ο εορτασμός για την Κυριακή της Ορθοδοξίας, τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στην πόλη της Σιάτιστας, την Κυριακή 9 Μαρτίου 2014.

Εκατοντάδες πιστοί προσήλθαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, παρά το τσουχτερό κρύο, προκειμένου να παρακολουθήσουν την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία  για την «Κυριακή της Ορθοδοξίας». Αυτή την ημέρα γίνεται     ανάμνηση της οριστικής αναστήλωσης των ιερών και σεπτών εικόνων στη Βασιλεύουσα, η οποία πραγματοποιήθηκε από την Αυτοκράτειρα Θεοδώρα κατά το έτος 842, μετά την Ζ΄ Οικουμενική Σύνοδο η οποία οριστικοποίησε την προσκύνηση των εικόνων και έπαψε ο μακροχρόνιος σάλος, που είχε δημιουργηθεί εκ του ζητήματος της προσκυνήσεως ή μη των εικόνων.

Την πανηγυρική Θεία Λειτουργία τέλεσαν οι Ιερείς της Ενορίας π. Βασίλειος και π. Νέστορας.

Στη Θεία Λειτουργία αναγνώσθηκε με ιδιαίτερη έμφαση η περικοπή από την προς Εβραίους επιστολής (ΙΑ’ 24-26, και 32-40) όπου εκτίθενται οι αγώνες των αγίων ανδρών της Παλαιάς Διαθήκης υπέρ της πίστεως, καθώς επίσης και η περικοπή από το κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο (Α’ 44-52), όπου ιστορείται η κλήση του Φιλίππου και του Ναθαναήλ, που ομολόγησαν τον Ιησού Χριστό ως Υιό του Θεού. «Ραββί, σύ εί ο υιός του Θεού, σύ εί ο Βασιλεύς του Ισραήλ».

Ο π. Βασίλειος, πριν την Θεία Κοινωνία, διάβασε την Εγκύκλιο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ. κ. Παύλου, επί τη Κυριακή της Ορθοδοξίας, προς το πλήρωμα της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

 

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε η καθιερωμένη λιτάνευση των Ιερών Εικόνων, με μεγάλη πομπή πέριξ του Ιερού Ναού, με χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες, όπου μνημονεύθηκαν όλοι όσοι αγωνίσθηκαν για την αναστήλωση των αγίων εικόνων και την στερέωση της ορθόδοξης πίστης.

 

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, οι πιστοί μετέφεραν την Αγία Εικόνα της Παναγίας Ελεούσας, στα χέρια πεζοί, μέχρι την είσοδο της πόλεως της Σιάτοστας, διανύοντας περίπου 15 χιλιόμετρα από το Μοναστήρι του Μικροκάστρου. Εκεί τους περίμεναν Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης ο Σισανίου και Σιατίστης Παύλος, ο Πρωτοσύγκελος π. Εφραίμ με τους Ιερείς της Σιάτιστας, οι Αντιδήμαρχοι κ. κ. Παλασόπουλος Δημήτριος και Τσαµπαρλής Χρήστος με Δημοτικούς Συμβούλους και πλήθους πιστών.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. κ. Παύλος με τους Ιερείς, αφού ασπάσθηκαν την Εικόνα της Παναγίας, την μετέφεραν εν πομπή μέχρι τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου.

Εκεί, αφού την τοποθέτησαν στο κέντρο του Ναού για προσκύνηση, ξεκίνησε ο εσπερινός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, συμπροσευχομένων των Ιερέων π. Βασιλείου, π. Νέστορος, π. Στεργίου, π. Στεφάνου π. Αλεξάνδρου και π. Ευσεβίου.

 

Η Ιερή Εικόνα της Παναγίας θα παραμείνει στην Ενορία του Αγίου Νικολάου μέχρι την Κυριακή των Βαΐων και θα επιστρέψει πάλι στην Ιερά Μονή. Οι Ιερείς θα την περιφέρουν σε όλα τα σπίτια για ευλογία, ενώ κάθε βράδυ, η εικόνα θα παραμένει σε ένα διαφορετικό σπίτι, όπου θα ψάλεται η ακολουθία της παρακλήσεως στην Παναγία. Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας της Κυριακής, της Θείας Λειτουργίας των προηγιασμένων δώρων και κατά την ακολουθία των Χαιρετισμών, η Εικόνα θα παρευρίσκεται στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου για προσκύνηση.

 

 

 

This entry was posted in Επικαιρότητα and tagged . Bookmark the permalink.