Επισκευή, συντήρηση και αποκατάσταση του Ιερού Ναού της Παναγίας

Τελείωσαν οι εργασίες επισκευής, συντήρησης και  αποκατάστασης της στέγης και των τοίχων του Ιερού Ναού της Παναγίας στη Γεράνεια και έτσι παραδόθηκε στην Ενορία του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας το σημαντικό αυτό εκκλησιαστικό και πολιτιστικό κόσμημα.  

Ο Ιερός Ναός της Παναγίας βρίσκεται στην πλατεία 4ης Νοεμβρίου στη Γεράνεια και οικοδομήθηκε το 1625προς τιμήν της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Είναι κτισμένος στη νότια πλευρά του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής, και μαζί με την κοινή αυλή και το τεράστιο καμπαναριό αποτελούν ένα όμορφο σύνολο.

Έχει χαρακτηρισθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο με Υπουργική απόφαση, ενώ τον Ιερό Ναό κοσμούν θαυμάσιες Βυζαντινές τοιχογραφίες και ένα εξαίρετο τέμπλο αρίστης ξυλογλυπτικής τέχνης, επιχρυσωμένο, με υπέροχες Δεσποτικές εικόνες.

Οι εργασίες που πραγματοποιήθηκαν, περιελάμβαναν την συντήρηση της στέγης και τη συντήρηση των εξωτερικών τοίχων.

            Πολλά συγχαρητήρια εκφράζουμε στον Ευεργέτη της πόλης μας κ. Κωνσταντίνο Παπανικολάου, που χρηματοδότησε και ασχολήθηκε με ιδιαίτερη θέρμη για την επισκευή, την αποκατάσταση και ανάδειξη του μνημείου αυτού. Συγχαρητήρια εκφράζουμε και στους τεχνίτες για την προσεκτική και εξειδικευμένη εργασία τους.

Ο Ναός της Παναγίας ήδη προστατεύθηκε, αναδείχθηκε και έγινε ένα κόσμημα. Περιμένουμε και τη διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου της Εκκλησίας για να ολοκληρωθεί το έργο της διαμορφώσεως της εκκλησιαστικής περιοχής.

Η Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίου Νικολάου Σιάτιστας

This entry was posted in Επικαιρότητα. Bookmark the permalink.