Η εορτή του Αγίου Αντωνίου στη Σιάτιστα

Την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014, τελέστηκε στη Σιάτιστα, ο πανηγυρικός εσπερινός του Αγίου Αντωνίου στην ομώνυμη εκκλησία του Αγίου Αντωνίου στην Ενορία του Αγίου Νικολάου.

Τον πανηγυρικό εσπερινό με αρτοκλασία τέλεσε ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Σισανίου και Σιατίστης π. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλος ο οποίος κήρυξε και το θείο λόγο, με τους Ιερείς της Ενορίας π. Βασίλειο Βασιλείου και π. Νέστορα Γκουρομήσιο.

Ανήμερα της εορτής, τη Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ.κ. Παύλος συλλειτουργούντων των Ιερέων π. Βασιλείου και π. Νέστορος, ο οποίος και κήρυξε τον θείο λόγο.  

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Μητροπολίτης κ. Παύλος με τους Ιερείς τέλεσαν μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού πρώην Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κυρού Αντωνίου.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Παύλος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στον Μεγάλο Αντώνιο και μεταξύ των άλλων είπε και τα εξής:

«…Ο λαός μας λέει μια παροιμία, «με όποιον δάσκαλο καθίσεις τέτοια γράμματα θα μάθεις». Και σήμερα στο τροπάριο του Αγίου Αντωνίου μάθαμε και ακούσαμε ποιοι ήταν οι δάσκαλοί του.

…Τον Προφήτη Ηλία μιμήθηκε στους τρόπους, δηλ. στην απόλυτη και απέραντη αγάπη του για το Θεό. Αυτό το ολοκληρωτικό δόσιμό του στο Θεό. Και από την άλλη μεριά ακολουθούσε τα ίχνη και τα βήματα του Τιμίου Προδρόμου. Εκείνου, ο οποίος ήλθε να ανοίξει το δρόμο, για να έρθει ο Θεός μέσα στον κόσμο και στις καρδιές των ανθρώπων. Εκείνου, που έζησε ασκητικά μέσα στην έρημο, κηρύσσοντας την μετάνοια. Και ο Άγιος Αντώνιος έχοντας τέτοιους δασκάλους συνειδητοποίησε την αλήθεια που εκείνοι ζούσαν και βίωναν. Και ενώ από τους γονείς του κληρονόμησε μία περιουσία μεγάλη, κάποια μέρα που πήγε στην εκκλησία, άκουσε να λέει το Ευαγγέλιο για κείνο τον πλούσιο νεανίσκο, που ρώτησε το Χριστό «τι να κάνω για να κερδίσω την αιώνια Βασιλεία» και ο Χριστός του είπε, «Ξέρεις τις εντολές. Τήρησέ τες και θα ζήσεις». Και ο νεανίσκος τον ξαναρωτάει, «Τι άλλο χρειάζομαι; Σε τι ακόμα υστερώ;». Και ο Χριστός του είπε, «πήγαινε πούλησε τα υπάρχοντά σου δώστα στους φτωχούς και έλα και ακολούθησέ με». Και ο νεανίσκος απήλθε, λέει, λυπούμενος, γιατί είχε πολλά χρήματα.

Και ο Άγιος Αντώνιος άκουσε αυτό και σκέφτηκε, «Λες να πάθω και εγώ το ίδιο; Λες η καρδιά μου να κολλήσει στα χρήματα και στην περιουσία που μου άφησαν οι γονείς μου; Λες τελικά να χάσω για όλα αυτά τη ζωή την αιώνια;» Και τότε, χωρίς κανένα δισταγμό αλλά με πάρα πολύ μεγάλη αγάπη στο Θεό και στους ανθρώπους, πούλησε όλη του την περιουσία. Την μοίρασε στους φτωχούς, δεν την είχε ανάγκη. Εκείνος είχε ένα πράγμα μόνον ανάγκη, το Θεό. Και γι’ αυτό ακριβώς το λόγο έφυγε από τον κόσμο και πήγε στην έρημο για να ζήσει «μόνος μόνω Θεώ»………..

Ο Άγιος Αντώνιος, από την εμπειρία της δικής του της ζωής, μας λέει και μας παραγγέλλει, «Αγαπήσατε τον Θεόν. Μηδέν προτιμήσατε της αγάπης του Θεού. Και μας ξαναλέει πάλι. Αγαπήσατε τον Θεόν και ευρήσετε χάριν αιώνιον». Και αυτό μας λέει, γιατί αυτό εκείνος έζησε. Αγάπησε τον Θεό με όλη του την ύπαρξη. Όπως ακριβώς ζήτησε ο Χριστός, όταν είπε: «Αγαπήσεις Κύριον τον Θεόν σου εξ όλης της ψυχής, της ισχύος, της διανοίας σου και τον πλησίον σου ως σεαυτόν». Έτσι έζησε ο Άγιος Αντώνιος. Αυτές οι δύο εντολές του Χριστού έγιναν ο τόπος και ο τρόπος της δικής του ψυχής. Και ο Θεός τον ευλόγησε και τον αγίασε. Του έδωσε την χάρη των ιαμάτων. Του έδωσε την δύναμη να συντρίβει τους δαίμονας. Τον ανέδειξε μέγα μέσα στην έρημο. Και εκείνον τον ονόμασαν καθηγητή της ερήμου, γιατί εκείνος με τη ζωή του δίδασκε.

Είναι πολύ χαρακτηριστικό, αγαπητοί μου αδελφοί, ότι όταν όλοι οι Άγιοι μας μιλάνε, δεν μας μιλάνε από τα βιβλία που έχουν διαβάσει. Από αυτά μιλάμε εμείς, που δεν είμαστε Άγιοι. Εκείνοι μιλάνε με τον τρόπο της ζωής τους. Από αυτά που έζησαν. Απ’ την πείρα του Θεού, που απέκτησαν μέσα στη ζωή τους……..

….Αυτό ακριβώς είναι ένας Άγιος, είναι ένας διδάσκαλος της Αγιότητας και της αρετής. Ένας άνθρωπος που αγάπησε την αρετή, γιατί αγάπησε το Θεό και θέλησε την αρετή του Χριστού να φανερώνει στη ζωή του. Και έτσι ο ίδιος έγινε δάσκαλος της αρετής, χωρίς να διδάσκει. Γιατί την έβλεπαν την αρετή εφαρμοσμένη στο δικό του πρόσωπο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Άγιος Αντώνιος, ο άνθρωπος αυτός του Θεού, όταν χρειάστηκε κατέβηκε και βγήκε από την έρημο και πήγε στην πόλη για να υπερασπίσει την ορθόδοξη πίστη, γιατί ακριβώς οι άγιοι γνωρίζουν καλά ότι, μόνον η αληθινή σχέση με τον Θεό σώζει τον άνθρωπο. Και όταν αυτή η σχέση κινδυνεύει και αυτό απειλούν οι αιρέσεις, τότε εκείνοι κατεβαίνουν και δίνουν την μαρτυρία της δικής τους ζωής.

Εκείνοι δεν ξέρουν από τα βιβλία ότι, ο Χριστός είναι ο αληθινός Θεός, ότι είναι τέλειος Θεός και τέλειος άνθρωπος. Αλλά το ξέρουν από τη δική τους εμπειρία, από τη δική τους ζωή και αυτό είναι εκείνο ακριβώς το οποίο καταθέτουν…….

….Ένας άνθρωπος του Θεού είναι και άνθρωπος των ανθρώπων. Κανένας δεν είναι πιο φιλάνθρωπος από αυτόν που είναι φιλόθεος. Από αυτόν που αγαπάει τον Θεό. Και τότε πραγματικά νοιώθει ότι ο άνθρωπος είναι εικόνα του Θεού. Και τον υπηρετεί, και τον διακονεί, σαν να υπηρετεί τον ίδιο το Θεό. Και είναι πάρα πολύ χαρακτηριστικό ότι, δεν βγήκε από τους ανθρώπους του κόσμου, τους χριστιανούς του κόσμου, αλλά από τους ασκητές στην έρημο, η φράση, «Είδες τον αδελφό σου, είδες Κύριον τον Θεόν σου». Έτσι είπαν οι άνθρωποι αυτοί, γιατί ήξεραν ότι ο άνθρωπος είναι εικόνα του Θεού. Και αν πραγματικά τον άνθρωπο τον αγαπάς, τότε στο πρόσωπό του βλέπεις την εικόνα του Θεού….

…Η άσκηση, όμως, δεν είναι μόνο για τους ασκητές, είναι για τον καθένα μας. Ο χριστιανός είναι ασκητής. Σε τι ασκείται; Να νικήσει το κακό και να αγαπήσει το αγαθό. Ασκείται στο να καλλιεργήσει τις αρετές…

…Μακάρι, λοιπόν, να ακούσουμε σήμερα τον Άγιο Αντώνιο και να αγαπήσουμε το Θεό, με την αγάπη που τον αγάπησε εκείνος, και να βρούμε την πραγματική ειρήνη μέσα στη ζωή μας.» 

This entry was posted in Επικαιρότητα and tagged . Bookmark the permalink.