Πανηγύρισε το παρεκκλήσιο του Αγίου Σεραφείμ του Σάρωφ στην Ενορία του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας.

         Με ευλάβεια, επισημότητα και λαμπρότητα τίμησε κι εφέτος την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014τη μνήμη του Αγίου Σεραφείμ του Σάρωφ, η Ενορία του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας.

       Επίκεντρο του εορτασμού το ομώνυμο παρεκκλήσιο, που βρίσκεται στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου, πολιούχου και προστάτη της ενορίας. 

       Το απόγευμα της Πρωτοχρονιάς εψάλη ο μέγας πανηγυρικός Εσπερινός και στη συνέχεια έγινε η αρτοκλασία.

       Κατά τον Μεγάλο Εσπερινό χοροστάτησε και κήρυξε τον θείο λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σιατίστης κ. Παύλος, συμπροσευχομένων των Ιερέων π. Βασιλείου, π. Νέστορος και πολλών πιστών που ευλαβούνται τον Άγιο Σεραφείμ.

       Την αγιώνυμο ημέρα της εορτής, κατά την τελεσθείσα πανηγυρική Θεία Λειτουργία, λειτούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σιατίστης κ. Παύλος, συλλειτουργούντων των Ιερέων π. Βασιλείου και π. Νέστορος.

       Όπως και κατά τις προηγούμενες χρονιές, στις διήμερες εορταστικές ακολουθίες εκτέθηκε για προσκύνημα τμήμα του ιερού και σεπτού λειψάνου του Αγίου Σεραφείμ του Σάρωφ.

       Όλοι οι πιστοί που παρευρέθηκαν στις εόρτιες συνάξεις, δεξιώθηκαν στην αίθουσα του Ενοριακού Κέντρου του Αγίου Νικολάου

Να υπενθυμίσουμε πως το Παρεκκλήσιο του Αγίου Σεραφείμ, πανηγυρίζει και στις 19 Ιουλίου, την εορτή της ανακομιδής των λειψάνων του Οσίου.

Στο κήρυγμά του ανέφερε ότι, «ο Άγιος Σεραφείμ παραμένει μια μεγάλη και μια συγκλονιστική μορφή μέσα στη ζωή της Εκκλησίας μας καθώς είναι ο άνθρωπος εκείνος, ο οποίος με τον πιο ασφαλή και απλανή τρόπο μας δίδαξε ότι, ο σκοπός της ζωής του ανθρώπου είναι να αποκτήσει το Άγιο Πνεύμα.

Το σημερινό Αποστολικό ανάγνωσμα μάς είπε, ποιοί είναι οι καρποί του Αγίου Πνεύματος. Μάς είπε, «ο δε καρπός του Πνεύματος εστίν αγάπη, χαρά, ειρήνη, μακροθυμία, χρηστότης, αγαθοσύνη, πίστις, πραότης, εγκράτεια». Και θα άξιζε πραγματικά τον κόπο να δούμε αν αυτός ο άνθρωπος που δίδαξε αυτήν τη διδαχή, ότι ο σκοπός μας είναι να αποκτήσουμε το Άγιο Πνεύμα, αν πραγματικά εκείνος βρήκε το Άγιο Πνεύμα στη ζωή του και αν έζησε τους καρπούς του Αγίου Πνεύματος.

Από το γεγονός ότι ο Άγιος έζησε τους καρπούς του Αγίου Πνεύματος μπορούμε να καταλάβουμε ότι είχε το Πνεύμα το Άγιο μέσα στην καρδία του και γι’ αυτό μπορούσε να απολαμβάνει τους καρπούς του.

Ένας άνθρωπος, που η ζωή του ολόκληρη ήταν μια θυσία. Θυσία ενώπιον του Θεού και θυσία ενώπιον των ανθρώπων. Δεν αγάπησε απλά τον Θεό και τους ανθρώπους, αλλά τους αγάπησε με μία θυσιαστική αγάπη. Με μία αγάπη, που ήταν θυσία της καρδίας του στο πρόσωπο του Θεού και της διακονίας του Θεού στο πρόσωπο των αδελφών του.

Μετά τους μεγάλους ασκητικούς του αγώνες, που ο σκοπός τους ήταν ένας και μοναδικός, να αδειάσει η ψυχή του απ’ ό, τι δεν ήταν του Θεού και να γεμίσει με την παρουσία του Θεού. Από εκείνη τη στιγμή, ο Θεός τον χάρισε στην Εκκλησία, τον χάρισε στους ανθρώπους, για να είναι το στήριγμα και ο φωτισμός των αδελφών του, όλων ανεξαιρέτως. Έτσι έζησε.

Μία θυσία αινέσεως ενώπιον του Θεού, ήταν η ζωή του Αγίου Σεραφείμ και τότε που βρισκόταν εκεί στην έρημο, τότε που βρισκόταν στην καλύβα τη γεμάτη γύρω – γύρω σκεπασμένη με το χιόνι, εκεί που ερχόταν η αρκούδα και την έτρεφε και τον φρόντιζε και την φρόντιζε, εκεί που είχε αποκατασταθεί η ενότητα της φύσεως και της κτίσεως, εκεί λοιπόν ο Άγιος πρόσφερε τον εαυτό του θυσία ολόκληρη…»

This entry was posted in Επικαιρότητα and tagged . Bookmark the permalink.