Με λαμπρότητα γιόρτασε η Σιάτιστα τα 101α ελευθέριά της.

Την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013 γιορτάστηκε με κάθε επισημότητα στην Σιάτιστα η εκατοστή πρώτη επέτειος της απελευθέρωσης της πόλης από τον τουρκικό ζυγό.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες η Φιλαρμονική του Δήμου Βοΐου παιάνιζε εμβατήρια σε κεντρικούς δρόμους της πόλης και στις 8 π.μ. έγινε η έπαρση της σημαίας στο χώρο του Ηρώου των πεσόντων.

Στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία και Δοξολογία, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλου,  των τοπικών αρχών και πλήθους κόσμου. Μετά το πέρας της Δοξολογίας, ο κ. Δάρδας Αναστάσιος Δρ. Ιστορικής Θεολογίας εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας και αναφέρθηκε στα γεγονότα απελευθέρωσης της πόλης.

Στις 11 π.μ. τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των πεσόντων της πόλης, καθώς επίσης και στις προτομές των Μιχαήλ Αναστασάκη και Λεωνίδα Παπαμαλέκου, των Κρητών πολεμιστών στη μάχη της Σιάτιστας. Η κατάθεση έγινε από τις τοπικές πολιτικές και στρατιωτικές αρχές. Ακολούθησε σιγή ενός λεπτού και ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου.  

Στεφάνια κατέθεσαν ο Υφυπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο οποίος εκπροσώπησε επίσημα τη Βουλή των Ελλήνων, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Δακής Γεώργιος, ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας της περιφερειακής Ενότητας Νομού Κοζάνης κ. Σόκουτης Ιωάννης, η Δήμαρχος Βοΐου κ. Παναγιώτα Ορφανίδου, ο Πρόεδρος τοπικού Συμβουλίου Σιάτιστας κ. Τσιαούσης Ναούμ, ο Δήμαρχος ΑποκωρώνουΧανίων κ. Μαρκάκης Γρηγόρης ο Διοικητής Α’ Σώματος Στρατού, ο Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, ο Περιφερειακός Δ/ντής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δ. Μακεδονίας  και άλλοι εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων.

Την παρέλαση άνοιξε η φιλαρμονική του Δήμου και στη συνέχεια παρήλασαν τμήματα Κρητών με τις σημαίες τους και τις τοπικές τους ενδυμασίες, μαθητές των Δημοτικών Σχολείων 1ου , 2ου και 3ου, μαθητές του Γυμνασίου, του Μουσικού Σχολείου, του Ενιαίου Λυκείου, του ΕΠΑ.Λ., των Γυμνασίων και Λυκείων Γαλατινής, Εράτυρας Νεάπολης, Τσοτυλίου και Πενταλόφου.  

Μετά το πέρας της παρέλασης,  η Δήμαρχος Βοΐου κ. Ορφανίδου Παναγιώτα, και ο Δήμαρχος Αποκορώνου Χανίων κ. Μαρκάκης Γρηγόρης  υπέγραψαν πρωτόκολλο αδελφοποίησης των δυο δήμων στο Δημαρχιακό Κτήριο.

Μετά την παρέλαση ο Δήμος Βοΐου παρέθεσε δεξίωση στους επισήμους και στο κοινό, στο Ξενοδοχείο «Αρχοντικό», όπου προσφέρθηκαν εκλεκτοί μεζέδες και παλιό Σιατιστινό κρασί.

Την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου, στις 11 το πρωί, αντιπροσωπείες μαθητών των Σχολείων της πόλης κατέθεσαν στεφάνια στο Μνημείο των Ηρώων στην πλατεία Τσιστοπούλου.  

Την παραμονή της εορτής, Κυριακή 3 Νοεμβρίου, το απόγευμα, στο μνημείο που βρίσκεται στο ύψωμα Γκραντίστι, τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλο και τον πρωτοπρεσβύτερο π. Νέστορα Γκουρομίσιο, και κατέθεσαν στεφάνια η Δήμαρχος κ. Παναγιώτα Ορφανίδου, συγγενείς των Κρητών αγωνιστών, αντιπροσωπείες των Σχολείων και ο Ιππικός Σύλλογος Σιάτιστας, «Ο Άγιος Μόδεστος».

Πριν τη μετάβαση στο ύψωμαΓκραντίστι, έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής της αειμνήστου ευεργέτιδας  Ελένης Γκαγκαράστα, στην περιοχή που φέρει το όνομά της, από τη δήμαρχο Βοΐου, κ. Παναγιώτα Ορφανίδου και τον πρόεδρο της Δημοτικής κοινότητας Σιάτιστας, κ. Ναούμ Τσαούση. 

Αμέσως μετά έγινε η ονοματοδοσία δύο οδών προς τιμήν των δυο  κρητικών οπλαρχηγών που βοήθησαν στα μέγιστα για την απελευθέρωση της πόλης, Λεωνίδα Παπαμαλέκου και Μιχαήλ Αναστασάκη στην περιοχή «Καστράκι» της Σιάτιστας και συγκεκριμένα στην οδό που οδηγεί στο σημείο που έγινε η μάχη της 4ης Νοεμβρίου.

Το απόγευμα της ημέρας της εορτής, Δευτέρας 4 Νοεμβρίου, στο μνημείο στο ύψωμα Γκραντίστι επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε και ο Ιερέας π. Βασίλειος Βασιλείου μαζί με μια ομάδα Σιατιστινών πολιτών και κατέθεσαν στεφάνι εις μνήμη των πεσόντων.

Να σημειωθεί ότι, με σχετικό διάταγμα του 1969, ο δρόμος προς το ύψωμα Γκραντίστι, ονομάστηκε Γεωργίου Καπιτσίνη, του οπλαρχηγού που έπεσε στη μάχη και ότι, το μνημείο κατασκευάστηκε με δωρεά του Αλεξίου Λιάκου, ευεργέτη της Σιάτιστας.

This entry was posted in Επικαιρότητα. Bookmark the permalink.