Προσκυνηματικη εκδρομή

     Την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013 οι Ιερείς της ενορίας του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας π. Βασίλειος και π. Νέστορας, μαζί με πιστούς των δύο ενοριών πραγματοποίησαν προσκυνηματική εκδρομή στην Ιερά Μονή Αγίου Αθανασίου στον Κολινδρό, στο Ησυχαστήριο του Αγίου Γεωργίου στον Κορινό και στην Ιερά Μονή Θεοσκεπάστου Σοχού, που είναι μετόχι της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου του Αγίου Όρους.

     Ξεκινήσαμε το πρωί και επισκεφτήκαμε πρώτα την Ιερά Μονή Αγίου Αθανασίου Κολινδρού, στον Κολινδρό. Πρόκειται για παλαιό ανδρικό μοναστήρι, που ανασυστάθηκε το 1987 από τον Μητροπολίτη Κίτρους Αγαθόνικο και λειτουργεί σήμερα ως γυναικεία Μονή 15 μοναχών, υπό την επίβλεψη της θεολόγου καθηγουμένης Ειρήνης Μοναχής, με πνευματικό πατέρα και καθοδηγητή τον Αρχιμ. Αθηναγόρα Καραματζάνη.

     Μόλις μπήκαμε στο χώρο της Μονής μας υποδέχθηκε η μοναχή Χρυσοστόμη. Μας οδήγησε στο περικαλλέστατο καθολικό το οποίο δεσπόζει στο κέντρο του μοναστικού κτηριακού συγκρότηματος. Προσκυνήσαμε τις Άγιες εικόνες και ψάλλαμε τα απολυτίκια των Αγίων.

     Μετά, για να μας ξεκουράσει, μας πρόσφερε καφέ και γλυκά στο αρχονταρίκι της Μονής και εκεί βρήκε την ευκαιρία να μας πει λίγα λόγια για την ιστορία της.

     Σε απόσταση 30 περίπου χιλιομέτρων από τον Κολινδρό και μόλις 10 χιλιομέτρων από την Κατερίνη και 1 χιλιομέτρου από τον Κορινό βρίσκεται το γυναικείο Ησυχαστήριο του Αγίου Γεωργίου, με την Μοναχή Ειρήνη.

     Προσκυνήσαμε την θαυματουργή εικόνα του Αγίου Γεωργίου στο καθολικό αγιογραφημένη το 1863, και τις Άγιες εικόνες στα δύο παρεκκλήσια του Αγίου Νεκταρίου και του Αγίου Φανουρίου.

     Μετά από την φιλοξενία που μας πρόσφερε το Μοναστήρι και λίγο πρίν την αναχώρησή μας είχαμε την ευλογία να ασπαστούμε και τα ιερά λείψανα του Αγίου Γεωργίου του τροπαιοφόρου που φυλάσσονται στο μοναστήρι.

     Η Ιερά Μονή είναι από τις αρχαιότερες της Μητροπολιτικής περιφερείας Κατερίνης και χτίστηκε στα μέσα του 16ου αιώνα. Πρόσφερε μεγάλη συμπαράσταση στους πρόσφυγες του 1922 της Μ. Ασίας, στα δύσκολα χρόνια της Γερμανοβουλγαρικής κατοχής και στους κατοίκους της περιοχής του Κορινού εξυπηρετώντας τους στις ποικίλες οικονομικές και πνευματικές τους ανάγκες.

Μετά πήραμε το δρόμο που οδηγεί στο Σοχό του Λαγκαδά. Εκεί βρίσκεται η γυναικεία Ιερά Μονή της Παναγίας Θεοσκεπάστου. Πανηγυρίζει στις 8 Σεπτεμβρίου, γιατί είναι αφιερωμένη στη Γέννηση της Θεοτόκου.

Κάθε χρόνο ο καθηγούμενος της μονής Δοχειαρίου π. Γρηγόριος, φέρνει από το μοναστήρι του Δοχειαρίου την θαυματουργή Εικόνα της Γοργοϋπηκόου στις 7 Σεπτεμβρίου και παραμένει για προσκύνηση στο Μετόχι του Σοχού, μέχρι και  την εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού (14 Σεπτεμβρίου).

Αφορμή της επισκέψεώς μας ήταν η προσκύνηση της Ιεράς εικόνος της Παναγίας Γοργοϋπηκόου.

Φθάσαμε το απόγευμα, λίγο πριν το τάλαντο χτυπήσει για Εσπερινό. Μετά τον Εσπερινό έγινε παράκληση στην Παναγία την Γοργοϋπήκοο. Τον εσπερινό τέλεσε ο π. Βασίλειος. Καθ’ όλη την διάρκεια των ακολουθιών αλλά και μετά, οι πιστοί δεν σταμάτησαν να προσέρχονται, για να ασπαστούν τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας και να ζητήσουν απ’ τη χάρη της τη βοήθειά της.

Το Αρχονταρίκι του Μοναστηριού, ανοιχτό για όλους τους προσκυνητές, που έφταναν από διάφορα μέρη της Ελλάδος, πρόσφερε καφέ και γλυκά σε όλους να τους ξεκουράσει.

Αργά το βράδυ πήραμε το δρόμο της επιστροφής για τη Σιάτιστα, με γεμάτη την ψυχή από ευλογίες και λόγο Θεού.

Gallery | This entry was posted in Επικαιρότητα. Bookmark the permalink.