Πανηγύρισε το εξωκλήσι του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στην Ενορία του Αγίου Νικολάου

01Το Σάββατο 24 Αυγούστου 2013 πανηγύρισε το εξωκλήσι του Αγίου Κοσμά στην Ενορία του Αγίου Νικολάου, τη μνήμη του Αγίου ιερομάρτυρος και ισαποστόλου Κοσμά του Αιτωλού. Φέτος συμπληρώνονται 234 χρόνια από την ημέρα που μαρτύρησε με απαγχονισμό και παρέδωσε το πνεύμα του στον ουράνιο Πατέρα.

Την Παρασκευή το βράδυ εψάλη ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετά αρτοκλασίας και ακολούθησε η περιφορά της εικόνας του Αγίου Κοσμά.

Την ακολουθία του εσπερινού και της αρτοκλασίας τέλεσαν οι πρωτοπρεσβύτεροι π. Βασίλειος Βασιλείου και π. Νέστορας Γκουρομίσιος.

Το Σάββατο η Θεία Λειτουργία τελέστηκε στο εξωκλήσι του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, από τον πρωτοπρεσβύτερο Νέστορα Γκουρομίσιο και στον Ενοριακό Ναό του Αγίου Νικολάου από τον πρωτοπρεσβύτερο π. Βασίλειο.

Στις ακολουθίες παραβρέθηκαν αρκετοί πιστοί, τιμώντας έτσι τον Άγιο Κοσμά, ο οποίος σε κάποια από τις περιοδείες του, πέρασε και από την πόλη της Σιάτιστας.

Ο Άγιος Κοσμάς έστησε το Σταυρό του, όπως το συνήθιζε, στο τόπο όπου σήμερα είναι χτισμένο το σημερινό εξωκλήσι και είπε στους Σιατιστινούς:

-«Ω ευλογημένο βουνό, πόσες ψυχές γυναικόπαιδα θα σώσεις όταν θα έλθουν τα χαλεπά χρόνια!».

-«Καλότυχοι σεις, οι οποίοι ευρέθητε εδώ πάνω εις τα υψηλά βουνά, διότι αυτά θα σας φυλάξουν από πολλά δεινά. Θα ακούτε και δεν θα βλέπετε τον κίνδυνο. Τρεις ώρες ή τρεις μέρες θα υποφέρετε».

-«Θα ’ρθη καιρός να σας πάρουν οι εχθροί σας και τη στάχτη από τη φωτιά, αλλά σεις να μην αλλάξετε την πίστη σας, όπως θα κάμουν οι άλλοι».  

Το εξωκλήσι του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού χτίστηκε το έτος 1983 (7-11-83) με την πρωτοβουλία και χρήματα του συμπολίτη μας Χρήστου Καραμπέρη και πολλών άλλων πιστών.

      

This entry was posted in Επικαιρότητα. Bookmark the permalink.