Τα εγκαίνια του κοινωνικού φαρμακείου Σιάτιστας.

01

Τα εγκαίνια του Κοινωνικού Φαρμακείου της Ιεράς Μητροπόλεως Σισανίου και Σιατίστης τέλεσε το πρωί της Κυριακής 4 Αυγούστου 2013, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος με τους ιερείς της Σιάτιστας π. Στέφανο, π. Βασίλειο και π. Νέστορα, παρουσία εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των φαρμακοποιών της πόλης.

 Το Κοινωνικό Φαρμακείο αποτελεί μία πρωτοβουλία αλληλεγγύης από την Ιερά Μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης σε συνεργασία με τον Δήμο Βοΐου και την Εθελοντική Δράση Πολιτών.

Η πρωτοβουλία της ίδρυσης του Κοινωνικού Φαρμακείου αποτελεί παράδειγμα αγαστής συνεργασίας μεταξύ Εκκλησίας και Δήμου, για την ανακούφιση των κοινωνικά ευπαθών ομάδων.

Το κοινωνικό φαρμακείο στεγάζεται σε χώρο που παραχώρησε η Ιερά Μητρόπολη σε κτίριο ιδιοκτησίας της, στον αύλειο χώρο της Μητροπόλεως και στελεχώνεται εθελοντικά, τόσο από υπαλλήλους της Μητρόπολης όσο από πρόσωπα της Εθελοντικής Δράσης Πολιτών, και από εθελοντές φαρμακοποιούς και νοσηλευτές, που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή

Συγκεκριμένα στην εκδήλωση παρευρέθησαν οι: Περιφερειάρχης Δ. Μακεδονίας κ. Γεώργιος Κ. Δακής, η Δήμαρχος Βοϊου κ. Παναγιώτα Ορφανίδου, ο πρόεδρος της Εθελοντικής Δράσης Πολιτών Σιάτιστας κ. Στέλιος Δίκος, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γεώργιος Σβώλης, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Βασίλειος Πάτρας, ο πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Βοΐου κ. Χρήστος Μακρής, ο πρόεδρος της Δημοτικής κοινότητας Σιάτιστας κ. Ναούμ Τσιαούσης και πολύς κόσμος.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης δήλωσε: «Τελέσαμε τα εγκαίνια του κοινωνικού φαρμακείου, το οποίο όλοι μαζί αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε με ένα στόχο και σκοπό να ανακουφίσουμε τους αδελφούς μας, που είναι άνεργοι, που είναι ανασφάλιστοι και που ασθενούν και έχουν ανάγκη φαρμάκων.

Αυτό το φαρμακείο έγινε από εσάς, δηλ. όταν στην έκκλησή μας παρακαλέσαμε, όποια φάρμακα σας περισσεύουν να τα φέρετε, ανταποκριθήκατε, και θα δείτε σε λίγο μέσα στο φαρμακείο τι είχατε στο σπίτι σας, που σας ήταν άχρηστο, το οποίο τώρα μπορεί να γίνει χρήσιμο. Και ακόμα υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι, οι οποίοι έχουν τη διάθεση να προσφέρουν. Είναι μία ακόμα διακονία.

Και πρέπει να σας πω ακόμα ότι, καθώς περπατάμε στη ζωή, νιώθω πάρα πολύ όμορφα και πάρα πολύ απλά την αλήθεια της Εκκλησίας μας, όταν κάνει μερικές λεπτές διακρίσεις, οι οποίες όμως είναι ουσιαστικές.

Στην Εκκλησία δεν μιλάμε για άτομα, μιλάμε για πρόσωπα. Κοινωνία δεν μπορεί να υπάρχει χωρίς τα πρόσωπα. Τα άτομα δεν συγκροτούν κοινωνία. Συγκροτούν άθροισμα μοναχικών ατόμων. Το πρόσωπο, αυτό που λέει η Εκκλησία, από τη λέξη μόνο σημαίνει, προς συν όψη, είναι γεγονός σχέσης. Δεν μπορώ να υπάρχω χωρίς τους άλλους. Δεν μπορώ να υπάρχω χωρίς τη χαρά και τη λύπη των άλλων. Δεν μπορώ να υπάρχω χωρίς τις αρετές αλλά και τα ελαττώματα των άλλων. Αυτοί είμαστε όλοι και τότε συγκροτούμε κοινωνία. Και τότε απλώνουμε ο ένας το χέρι στον άλλον και είμαστε όλοι μας δυνατοί. Γιατί αν είμαστε πολλοί, αλλά άτομα, χωρισμένοι μεταξύ μας, τότε είναι σαν να μην υπάρχουμε καν, γιατί κι αν ακόμα νιώθω ότι εγώ υπάρχω, τότε ο άλλος είναι η απειλή μου, ή κατά τον Σάρτρ, «ο άλλος είναι η κόλασή μου».

Αυτό που εμείς προσπαθούμε και προσπαθεί η Εκκλησία, είναι να είναι ο ένας η χαρά του άλλου. Και χαίρομαι γιατί μοιραζόμαστε αυτή την αλήθεια.

Η Εθελοντική Δράση των Πολιτών, που ξεκίνησε την διακονία της στην πόλη μας πάρα πολύ όμορφα, είχε αυτήν την έμπνευση και την σκέψη. Εμείς είχαμε το χώρο εδώ να φιλοξενήσουμε. Είναι το αρχείο της Μητροπόλεώς μας εδώ και από επάνω το μουσείο. Αλλά όταν είμαστε αγαπημένοι χωράμε όλοι και χωράνε όλα.

Και ο Δήμος επίσης, που και εκείνος είχε τη σκέψη να δημιουργήσει μια ανάλογη προσπάθεια και είχε κάνει και προετοιμασία, ενωθήκαμε όλοι μας, γιατί όλοι μας είμαστε ένα, κι αυτό το ένα μοιράζεται σε όλους εμάς, για να ενεργοποιήσουμε αυτήν την απλή προσπάθεια.

Και πρέπει να τονίσω ακόμα ότι, αυτή η προσπάθεια δεν θα ήταν δυνατή να γίνει χωρίς τη συστράτευση και την προσφορά, και των φαρμακοποιών της πόλης και της περιφέρειάς μας. Και εμείς τους ευχαριστούμε γι’ αυτό, αλλά ευχαριστούμε εαυτούς και αλλήλους ουσιαστικά, γιατί είπα ότι αυτό είναι έργο όλων μας…..

………Έτσι καταλήγοντας, το ξαναλέω ότι, αν είμαστε όλοι μας πρόσωπα και κοιταζόμαστε ο ένας απέναντι στον άλλον και χαιρόμαστε ο ένας για τον άλλον, τότε θα είναι αυτό το πρόσωπο, ο πλούτος. Γιατί πρόσωπο και μόνο του δεν υπάρχει. Το πρόσωπο είναι πρόσωπο, όταν είναι μαζί με τους άλλους. Και τότε πλέον θα μπορεί ο ένας να είναι το στήριγμα, η χαρά, η παρηγοριά του άλλου».  

Στο χαιρετισμό της στη διάρκεια της τελετής των εγκαινίων η  δήμαρχος Βοϊου κ. Παναγιώτα Ορφανίδου αναφέρθηκε στη λειτουργία του κοινωνικού φαρμακείου, που με πρωτοβουλία της Ιεράς Μητροπόλεως, του Δήμου και της ομάδας εθελοντών πολιτών πρόκειται να εξυπηρετήσουν και να ανακουφίσουν πολλούς συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη.

« Σκοπός του Κοινωνικού Φαρμακείου, είπε, είναι η φαρμακευτική περίθαλψη πολιτών, οι οποίοι είναι ανασφάλιστοι ή ανήκουν σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες και ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, δεν έχουν  πρόσβαση στην παροχή δωρεάν φαρμακευτικής περίθαλψης και αδυνατούν να επωμιστούν το κόστος της φαρμακευτικής τους αγωγής.»

Ο πρόεδρος της Εθελοντικής Δράσης Πολιτών κ. Στέλιος Δίκος, ανέφερε ότι, «Ένας από τους βασικούς σκοπούς του συλλόγου είναι και η ανάληψη πρωτοβουλιών, που θα συμβάλλουν ουσιαστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας.»  

Ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη, για τη διάθεση της αίθουσας όπου στεγάζεται το κοινωνικό φαρμακείο, ευχαρίστησε το Κουκουλίδειο ίδρυμα για την αγορά του απαραίτητου εξοπλισμού καθώς επίσης και τους εθελοντές φαρμακοποιούς και λοιπούς εθελοντές στους οποίους στηρίζεται και η λειτουργία του φαρμακείου, καθώς επίσης και όλους όσοι προσέφεραν φάρμακα.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιος Δακής, επαγγελματίας φαρμακοποιός, σημείωσε την ανάγκη που υπάρχει, για την εξασφάλιση φαρμάκων και υπηρεσιών υγείας για όλους τους πολίτες της χώρας.

Το Κοινωνικό Φαρμακείο της Ιεράς Μητροπόλεως Σισανίου και Σιατίστης στεγάζεται σε χώρο της Ιεράς Μητροπόλεως, κάτωθεν του Εκκλησιαστικού Μουσείου, λειτουργεί καθημερινά από Δευτέρα μέχρι και την Παρασκευή εκτός Τετάρτης και κατά τις ώρες 17:30 μ.μ. μέχρι 19:00 μ.μ.

This entry was posted in Επικαιρότητα and tagged . Bookmark the permalink.