Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Σισανίου

Την Κυριακή 21 Ιουλίου 2013, το πρωί, ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Σιάτιστας, λειτούργησε στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Σισανίου.

Η Ιερά Μονή βρίσκεται στο χωριό Σισάνι της επαρχίας Βοΐου, στην αντίπερα όχθη της κοίτης του ποταμού Μύριχου, 2 χλμ. νοτιοδυτικά του χωριού. Ο Ιερός Ναός είναι κτίσμα του δεύτερου μισού του 18ου αιώνα. Τα ερείπια που βρέθηκαν γύρω και κάτω από το σημερινό Ναό φανερώνουν την ύπαρξη παλαιότερου κτίσματος (πιθανότατα του 5ου ή 6ου αιώνα) του οποίου η μορφή παραμένει αδιευκρίνιστη. Δεν ήταν από την αρχή μοναστηριακός Ναός, αλλά μετατράπηκε μεταξύ του 1762 και 1797.

Το μοναστήρι λειτούργησε ως παρεκκλήσι της Μητρόπολης Σισανίου, δηλαδή του Βυζαντινού Ναού που αποκαλύφθηκε, μετά από ανασκαφές, το 1991. Μαρτυρίες αναφέρουν ότι επί Τουρκοκρατίας το μοναστήρι λειτουργούσε ως κρυφό σχολείο, ενώ προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες και κατά το Μακεδονικό Αγώνα.

Ο Ιερός Ναός, που βρίσκεται στο νότιο μέρος του περιβόλου του όλου συγκροτήματος είναι χαμηλός, χωμένος κατά το ήμισυ στο έδαφος, είναι μονόκλιτη ξυλόστεγη βασιλική με νάρθηκα και εμφανίζει όλα τα χαρακτηριστικά των εκκλησιών της Τουρκοκρατίας (χαμηλό ύψος, έλλειψη παραθύρων και γενικά λιτή εμφάνιση).

Οι εικόνες του τέμπλου και η αγιογράφηση του Ιερού Ναού έγιναν το 1821 από τον αξιόλογο Ερατυραίο αγιογράφο Γεώργιο Εμμανουήλ. Στην είσοδο βρίσκεται εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα της Ρωμαϊκής εποχής (146 – 147 μ.Χ.), όπου αναγράφονται ονόματα νεαρών αθλητών της εποχής.

Σήμερα, στο γυναικείο μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Σισάνι, από το 2006 ηγουμένη είναι η μοναχή Μαριάμ, με σπουδαίο έργο στη βελτίωση των υποδομών, στον εξωραϊσμό και στη γενικότερη εικόνα αναβάθμισης του μοναστηριού.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

This entry was posted in Επικαιρότητα. Bookmark the permalink.