Εορτή του Αγίου Πνεύματος στην Ενορία του Αγίου Νικολάου

Με την πρέπουσα ευλάβεια εόρτασε η Ενορία του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας, την Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013, την εορτή του Αγίου Πνεύματος.
Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής του Αγίου Πνεύματος, στον Ιερό Ναό του Αγίου Αντωνίου, τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου και η Θεία Λειτουργία.
Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος, ο οποίος με την μεστή νοήματος και πνευματικού περιεχομένου ομιλία του, αναφέρθηκε στην τιμώμενη εορτή του Αγίου Πνεύματος.
«…Ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός, είπε, είχε πει όταν ζούσε κάτι πολύ μεγάλο, κάτι πολύ σπουδαίο και δυνατό ότι, εγώ είμαι Θεός. Αυτό θα μπορούσε να το πει ο καθένας. Αλλά τους είπε και κάτι άλλο ότι, εγώ θα φύγω. Ξέρω, θα με σταυρώσουν, θα πεθάνω, θα αναστηθώ και θα πάω επάνω στον Πατέρα μου και θα σας στείλω το Πνεύμα το Άγιον. Οπότε αν θα γινόταν αυτό, το να στείλει δηλαδή το Πνεύμα το Άγιο στη γη, στους ανθρώπους, όλα τα προηγούμενα θα ήταν αληθινά, άρα και ότι είναι αληθινός Θεός.
Και πραγματικά αυτά συνέβησαν όλα, όπως ακριβώς τα είπαν οι Προφήτες, όπως ακριβώς τα είπε και ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός. Και ήρθε το Πνεύμα το Άγιο, 50 ημέρες μετά την Ανάστασή του. Δέκα ημέρες μετά την Ανάληψή του. Οπότε ο ερχομός του Αγίου Πνεύματος είναι η απόδειξη, είναι η σφραγίδα το ότι ο Χριστός ο Ιησούς, αυτός από την Βηθλεέμ, από την Ναζαρέτ ή από την Ιουδαία, αυτός ο Ιησούς είναι ο αληθινός Θεός. Είναι το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, ο Θεός Λόγος…»
«Και αυτό, το ότι πήγε ο Χριστός στον ουρανό και μας έστειλε το Πνεύμα το Άγιο, αυτό γίνεται και κατά τη Θεία Λειτουργία.
Μετά το «Άξιον εστίν…», το οποίο λέμε μετά τον καθαγιασμό των τιμίων δώρων, όταν προσφέραμε ήδη τα τίμια δώρα, λέει ο Ιερέας: «Όπως ο φιλάνθρωπος Θεός ημών ο προσδεξάμενος αυτά εις το άγιον και υπερουράνιον και νοερόν αυτού θυσιαστήριον εις οσμήν ευωδίας πνευματικής» δηλ. όπως τώρα ο φιλάνθρωπος Θεός, ο οποίος δέχθηκε αυτά τα δώρα, το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, αυτά τα οποία προσφέραμε εμείς δια του Μυστηρίου της Αγίας αναφοράς, αφού δέχθηκε τώρα τον Χριστό, τι να κάνει; «Αντικαταπέμψει υμίν την Θεία Χάριν και την δωρεάν του Αγίου Πνεύματος, δεηθώμεν». Να παρακαλέσουμε: Αφού Θεέ Πατέρα πήρες αυτά που σου στείλαμε, το Σώμα και το Αίμα, δηλ. την ανθρώπινη φύση του Ιησού Χριστού, σου τη στείλαμε επάνω στον Ουρανό, στείλε μας και Σύ τώρα το Πανάγιο Πνεύμα, κάνε αυτό το οποίο είχες κάνει τότε, όταν αναστήθηκε ο Χριστός, όταν αναλήφθηκε ο Χριστός και μετά μας έστειλες το Πνεύμα το Άγιο.
Το αν έρχεται το Πνεύμα το Άγιο, αυτό είναι σίγουρο. Πραγματικά έρχεται το Πνεύμα το Άγιο. Έρχεται αυτό το Δώρο. Δος μας, λέει, «την δωρεάν του Αγίου Πνεύματος». Δος μας αυτό το δώρο. Αλλά όταν έρχεται το Πνεύμα το Άγιο, έρχεται για κάποιο λόγο, για κάποιο σκοπό. Και αυτός ο λόγος και ο σκοπός είναι αυτός που γίνεται τώρα, να τελούμε τα Μυστήρια της Εκκλησίας, για να σώζονται οι άνθρωποι. Τι είπαμε νωρίτερα; «Μεταβαλών το Πνεύματί σου τω Αγίω». Ευλογήσαμε τον άρτο να μεταβληθεί σε Σώμα Χριστού. Ευλογήσαμε το κρασί να μεταβληθεί σε Αίμα Χριστού. Πώς; Μεταβαλών ο Πατήρ δια του Αγίου Πνεύματος το ψωμί και το κρασί σε Σώμα και Αίμα Χριστού. Δηλ. καλούμε, θέλουμε να έλθει το Πνεύμα το Άγιο, για να ολοκληρώσει, για να τελειώσει τα Άγια Μυστήρια και να σωθούμε. Να τελειώσει το Βάπτισμα, πώς θα γίνω υιός Θεού κατά χάριν; Το χρίσμα, πώς θα πάρω τις δωρεές του Αγίου Πνεύματος; Την εξομολόγηση, πώς θα σβηστούν όλες οι αμαρτίες; Το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, τη Θεία Κοινωνία, τη Θεία Ευχαριστία. Πώς θα ζήσω αν δεν φάω το Σώμα και το Αίμα του Χριστού; Το Μυστήριο του Γάμου, πώς θα γίνω ένα εγώ με τη γυναίκα, η γυναίκα με τον άνδρα. Το Μυστήριο της Ιερωσύνης, πώς αυτός ο άνθρωπος ο οποίος είναι ένας άνθρωπος, όπως όλοι, πώς αυτός ο άνθρωπος θα κατεβάζει το Θεό εδώ πέρα στη γη; Δια του Μυστηρίου της Ιερωσύνης. Πόσο τεράστιο είναι αυτό! Το Άγιο Ευχέλαιο που έρχεται το Άγιο Πνεύμα και δίνει όλη τη χάρη του στο λάδι και όλες τις δωρεές, για να γιατρευτούν, να ζωντανέψουν οι άνθρωποι. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό, δηλ. να ‘ρθει το Πνεύμα το Άγιο και να ολοκληρώσει τα Μυστήρια. Είναι και να μας κάνει κοινωνία Θεού! Το λέμε λίγο παρακάτω ότι, ζητάμε «την ενότητα της πίστεως και την κοινωνία του Αγίου Πνεύματος». Και όταν έλθει το Άγιο Πνεύμα και αποτελέσει κοινωνία με μάς, γίνουμε φίλοι, έρχεται και ο Πατήρ, έρχεται και ο Υιός, έρχονται και όλοι οι άνθρωποι, και έχουμε μία κοινωνία θεο-ανθρώπινη…»

This entry was posted in Επικαιρότητα. Bookmark the permalink.