Η εορτή της Πεντηκοστής στην Ενορία του Αγίου Νικολάου

01

Την Κυριακή 23 Ιουνίου 2013 η Ενορία του Αγίου Νικολάου εόρτασε με ιδιαίτερη ευλάβεια την εορτή της Πεντηκοστής,τη γενέθλιο ημέρα της Εκκλησίας μας.

Τη Θεία Λειτουργία τέλεσαν οι Ιερείς της Ενορίας π. Βασίλειος και π. Νέστορας.

Στο κήρυγμά του ο π. Βασίλειος αναφέρθηκε στο Άγιο Πνεύμα ως πηγή δυνάμεως και θάρρους.

Μεταξύ άλλων ανέφερε για ποιο λόγο το αόρατο Άγιο Πνεύμα κατήλθε «εν είδει πυρίνων γλωσσών» στους Μαθητές και Αποστόλους: «…Η γλώσσα, είναι το γνώρισμα του λογικού ανθρώπου. Μονάχα ο άνθρωπος τη χρησιμοποιεί για να εκφραστεί, για να εξωτερικεύσει τους πόθους του, τις επιθυμίες του, τους θησαυρούς της καρδιάς του.

Έρχεται το Άγιο Πνεύμα τώρα και υπενθυμίζει στους πιστούς, πώς να χρησιμοποιούν τη γλώσσα τους, για να συνεννοούνται, να συζητούν ήρεμα, να λύνουν ειρηνικά τις διαφορές τους. Να ευλογούν το Θεό, να παρηγορούν τους ανθρώπους.

Το άλλο που μας διδάσκει το Πνεύμα το Άγιο είναι ότι, η γλώσσα μας πρέπει να είναι πύρινη. Φλογερή. Ώστε να σκορπίζει γύρω της φως και θερμότητα.

Οι πύρινες γλώσσες σημαίνουν, πως οι Χριστιανοί δεν είναι δειλοί, δεν είναι ηττοπαθείς, δεν είναι φοβισμένοι. «Ου γαρ έδωκεν ημίν ο Θεός Πνεύμα δειλίας, αλλά δυνάμεως και αγάπης και σωφρονισμού», λέει ο απόστολος Παύλος.

Όσοι είναι χλιαροί ή ψυχροί ή άτολμοι, όσοι θέλουν να συμβιβάσουν τα ασυμβίβαστα, όλοι αυτοί δεν μπορούν να βρίσκονται στην αγωνιστική παράταξη του Χριστού.

Οι αληθινοί Χριστιανοί πυρπολούνται από θείο ζήλο. Καίει μέσα τους η φλόγα της αγάπης για όλους τους ανθρώπους ανεξαιρέτως. Έχουν μέσα τους ενθουσιασμό ανεξάντλητο, για να προσφέρουν και στους άλλους το φως του Χριστού.

Το Άγιο Πνεύμα που κατέβηκε τότε στους μαθητές του Χριστού, το ίδιο κατεβαίνει και σήμερα στον κάθε πιστό. Τότε οι αγράμματοι έγιναν σοφοί. Οι απλοϊκοί ψαράδες έγιναν μοναδικοί θεολόγοι. Οι δειλοί μαθητές, ήρωες αλύγιστοι. Οι φοβισμένοι, που κλειδαμπαρώθηκαν στο υπερώο δια τον φόβο των Ιουδαίων, έγιναν ατρόμητοι ομολογητές της πίστεως.

Και μέσα στο διάβα των αιώνων, όσοι έγιναν δοχεία καθαρά του Αγίου Πνεύματος, αναδείχθηκαν ηρωικοί μάρτυρες, θαρραλέοι ομολογητές, υψιπετείς θεολόγοι, κοινωνικοί εργάτες, δίκαιοι άρχοντες, άφοβοι βιοπαλαιστές.

Το Άγιο Πνεύμα δεν ήταν μόνο για την πρώτη Εκκλησία. Συνεχίζει να βρίσκεται παρόν στον κάθε πιστό, την κάθε στιγμή. Και όποιος έχει μέσα του το Άγιο Πνεύμα, γίνεται πηγή θερμότητας και φωτισμού.

Το Άγιο Πνεύμα είναι Παντοδύναμο, είναι Θεός. Συγκροτεί την Εκκλησία, φωτίζει τους ανθρώπους, υπερασπίζεται τους πιστούς, στηρίζει τους αδύνατους, ενδυναμώνει τον καθένα που παλεύει κυριολεκτικά με τα κύματα της ζωής που υψώνονται καθημερινά γύρω του.

Ο Χριστιανός που γνωρίζει το Άγιο Πνεύμα και το φέρει μέσα του, δεν φοβάται ποτέ στην κάθε κοσμοχαλασιά.»

Και συνέχισε με ένα ενδιαφέρον περιστατικό: «Ήταν κάποτε επάνω σε ένα καράβι ένας Ρωμαίος Καίσαρας με τη συνοδεία του. Έπιασε φοβερή τρικυμία.
Ο πηδαλιούχος τα έχασε και άρχισε να φοβάται και να τρέμει. Πηγαίνει κοντά του ο αυτοκράτορας και του λέει: «Τι φοβού; Καίσαρα φέρεις». Τι φοβάσαι; Δίπλα σου έχεις τον Καίσαρα, τον αυτοκράτορα. Και του έδωσε θάρρος.
Εμείς οι πιστοί δεν έχουμε δίπλα μας έναν θνητό άρχοντα. Έχουμε το Πανσθενουργό Άγιο Πνεύμα. Αυτό δεν μας εγκαταλείπει ποτέ. Τι έχουμε να φοβηθούμε;».
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε σε κατανυκτική ατμόσφαιρα, σύμφωνα με το τυπικό της Ορθοδόξου Εκκλησίας, ο Μέγας Εσπερινός της Γονυκλισίας, κατά τη διάρκεια του οποίου αναγνώστηκαν από τους Ιερείς οι προκαθορισμένες γλαφυρότατες ευχές της Γονυκλισίας.

This entry was posted in Επικαιρότητα. Bookmark the permalink.