Ψυχοσάββατο στην Ενορία του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας

Το Σάββατο 22 Ιουνίου 2013, πριν την Κυριακή της Πεντηκοστής, η Εκκλησία μας εόρτασε το Σάββατο των κεκοιμημένων ή Ψυχοσάββατο. Οι πιστοί τιμούν ιδιαίτερα την ημέρα αυτή των κεκοιμημένων.

Με θρησκευτική ευλάβεια τίμησαν τους νεκρούς τους και οι χριστιανοί της Σιάτιστας.

Το απόγευμα της Παρασκευής και το πρωί του Σαββάτου στην Ενορία του Αγίου Νικολάου αρκετοί πιστοί προσήλθαν για να τιμήσουν τους νεκρούς τους στον κοιμητηριακό Ιερό Ναό του Αγίου Νικάνορος προσκομίζοντας κόλλυβα. Το έθιμο των κολλύβων είναι πάρα πολύ παλιό και συμβολίζουν την ανάσταση.

Οι Ιερείς της Ενορίας π. Βασίλειος και π. Νέστορας πριν την ακολουθία του Εσπερινού έψαλλαν τρισάγια και στους χώρους που φυλάσσονται τα οστά των κεκοιμημένων, στα οστεοφυλάκια,  αλλά και στους τάφους.

Μετά την ακολουθία του Εσπερινού του Ψυχοσάββατου, τέλεσαν μνημόσυνο υπέρ «πάντων των απ’ αιώνος κοιμηθέντων ευσεβώς επ’ ελπίδι αναστάσεως ζωής αιωνίου» και  μνημόνευσαν όλα τα ονόματα των κεκοιμημένων που έδωσαν οι πιστοί για μνημόνευση, αλλά και για:

* Όλους εκείνους που υπέστησαν «άωρον θάνατον», σε ξένη γη και χώρα, σε στεριά και σε θάλασσα.

* Εκείνους που πέθαναν από λοιμική ασθένεια, σε πολέμους, σε παγετούς, σε σεισμούς και θεομηνίες.

* Όσους κάηκαν ή χάθηκαν.

* Εκείνους που ήταν φτωχοί και άποροι και δεν φρόντισε κανείς να τούς τιμήσει με τις ανάλογες Ακολουθίες και τα Μνημόσυνα.

Ανήμερα το Ψυχοσάββατο, κατά τη Θεία Λειτουργία μνημόνευσαν και πάλι τα ονόματα όλων εκείνων των κεκοιμημένων που έφεραν γραμμένα οι πιστοί αλλά και στο τέλος, μετά τη Θεία Λειτουργία, τέλεσαν μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών όλων των κεκοιμημένων «των επ’ ελπίδι αναστάσεως ζωής αιωνίου, […] ευσεβώς ορθοδόξων, βασιλέων, πατριαρχών, αρχιερέων, ιερέων, ιερομόναχων, ιεροδιακόνων, μοναχών, μοναζουσών, πατέρων, προπατόρων, πάππων, προπάππων, γονέων, συζύγων, τέκνων, αδελφών και συγγενών ημών εκ των απ’ αρχής και μέχρι των εσχάτων».

Την ίδια στιγμή βέβαια οι πιστοί, που βρέθηκαν στο κοιμητήριο του Αγίου Νικάνορος, προσευχήθηκαν για τις ψυχές των ανθρώπων τους, φέρνοντας στη μνήμη τους τα αγαπημένα τους πρόσωπα και παρακαλώντας το Θεό να αναπαύσει τις ψυχές τους.

 

Μετά το πέρας των ακολουθιών αντάλλασσαν τα κόλλυβα και τις διάφορες προσφορές που έφεραν στο Ναό, για τις ψυχές των κεκοιμημένων προσφιλών τους προσώπων.

 

Η καθιέρωση του Ψυχοσάββατου είναι μια υπόμνηση ότι, το σώμα θα αναστηθεί κατά την Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου, για να ενωθεί με την αθάνατη ψυχή, σύμφωνα με τη διδασκαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

 

Gallery | This entry was posted in Επικαιρότητα. Bookmark the permalink.