Πανήγυρις του Αγίου Αχιλλείου

Την Τετάρτη 15 Μαΐου 2013 πανηγύρισε ο Ιερός Ναός του Αγίου Αχιλλείου στη Γεράνεια, στη θέση Μπάρα.

Την Τρίτη στις 8.00 το απόγευμα εψάλη η ακολουθία του Μεγάλου πανηγυρικού Εσπερινού, από τον πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως Σισανίου και Σιατίστης π. Εφραίμ και τους Ιερείς της ενορίας π. Βασίλειο και π. Νέστορα. Ακολούθησε η αρτοκλασία και κατόπιν έγινε περιφορά της εικόνας του Αγίου Αχιλλείου γύρω από τον Ιερό Ναό.

Στο τέλος του εσπερινού ο π. Εφραίμ κήρυξε τον θείο λόγο.

Την Τετάρτη το πρωί, την πανηγυρική Θεία Λειτουργία στο εξωκλήσι του Αγίου Αχιλλείου τέλεσαν ο π. Βασίλειος και ο π. Νέστορας.

Ο π. Βασίλειος ομιλώντας κατά τη Θεία Λειτουργία, αναφέρθηκε στο θαύμα του Αγίου Αχιλλείου, που από την πέτρα βγήκε λάδι και κατησχύνθηκαν οι αιρετικοί. Όλοι οι άγιοι, καθώς και ο Άγιος Αχίλλειος, υπερασπίσθηκαν με ένθεο πάθος την αλήθεια ότι, ο Ιησούς Χριστός είναι ο Θεός Λόγος που σαρκώθηκε. Αυτή η σάρκωση είναι για μας τους ανθρώπους η σωτηρία. Μόνο έτσι μπορεί να αποκτήσει ο άνθρωπος αφθαρσία, αθανασία και μακαριότητα, όταν ενώνεται με τον σαρκωμένο Θεό Λόγο, κοινωνώντας το Άγιο Σώμα και Αίμα του κατά τη Θεία Λειτουργία.   

Ο Ναός του Αγίου Αχιλλείου, στον οποίο τελούνται οι διάφορες ακολουθίες, χτίστηκε με δαπάνες του συμπατριώτη μας Νικολάου Τύρνα. Θεμελιώθηκε το 1974 και εγκαινιάστηκε στις 15 Μαΐου 1986 από τον μακαριστό Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κυρό Αντώνιο

Ο παλαιότερος Ιερός Ναός του Αγίου Αχιλλείου βρίσκεται λίγα μέτρα πιο κάτω από τον νέο Ναό και χτίστηκε το 1950 από τον συμπατριώτη μας Νικόλαο Θ. Δαρδάλη.

 

This entry was posted in Επικαιρότητα. Bookmark the permalink.