Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως στην Ενορία του Αγίου Νικολάου

Η Γ΄ Κυριακή των Νηστειών της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, είναι αφιερωμένη στον Τίμιο και Ζωοποιό Σταυρό το σύμβολο της πίστεώς μας. Είναι η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως.

Η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως εορτάστηκε με ιερή μεγαλοπρέπεια στην Ενορία του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας.

Στον όρθρο, κατά το ασματικό «άγιος ο Θεός» της μεγάλης Δοξολογίας, ο Ιερέας π. Βασίλειος Βασιλείου, με μια σεμνή πομπή μετέφερε τον Τίμιο Σταυρό από το Άγιο Βήμα στο κέντρο του Ναού για προσκύνηση, όπου θα παραμένει εκεί όλη την υπόλοιπη εβδομάδα.

Στη συνέχεια τέλεσε τη Θεία Λειτουργία του Μ. Βασιλείου.

Ο π. Βασίλειος στο κήρυγμά του μεταξύ άλλων ανέφερε ότι:

«… η Εκκλησία προβάλλει ως βοήθημα κραταιότατο τον Πανάγιο Σταυρό του Χριστού, την χαρά του κόσμου, των πιστών τη δύναμη, των δικαίων το στήριγμα, και των αμαρτωλών την ελπίδα, διότι ο Τίμιος και ζωοποιός Σταυρός αποτελεί το θεμέλιο της Σωτηρίας μας.

Από τον τίμιο Σταυρό πηγάζει η Εκκλησία και όλα εκείνα τα μυστήρια που τη συνιστούν, όπως το Βάπτισμα, η Θεία Ευχαριστία, η ιερωσύνη και όλα τα άλλα.

Ακόμη ο Τίμιος και Ζωοποιός Σταυρός είναι η ήττα του Διαβόλου, η εξασθένηση της αμαρτίας, η ανάπλαση του ανθρώπου και η ανακεφαλαίωση των πάντων. Η ένωση του ουρανού και της γης.»

Στη συνέχεια ανέλυσε, γιατί έχει τόση δύναμη ο Σταυρός;

«Έχει τεράστια δύναμη επειδή επάνω του απλώθηκε ο ενανθρωπήσας Υιός του Θεού.

Έχει δύναμη, όταν πιστεύουμε σε Εκείνον, που σταυρώθηκε πάνω του, ότι είναι ο Ενανθρωπήσας Θεός. Αν δεν πιστεύουμε έτσι, μένει ανενέργητος. Δεν φθάνει, όμως, η πίστη μόνη. Αν δεν υπάρχει και το συνεπές βίωμα, να συμμορφώνω τη ζωή μου σε ό, τι ο Χριστός είπε, ο Σταυρός μένει ανενέργητος.

Τότε ο Σταυρός είναι παντοδύναμο όργανο, όταν συνυπάρχουν πίστη και ζωή.

Ο Τίμιος Σταυρός, συνέχισε, είναι σύμβολο της «ασθένειας» – της «αδυναμίας» του Θεού. Είναι η θεία κένωση. Έκρυψε τη δύναμή του ο Θεός. Άφησε ο Χριστός τον εαυτό του να σταυρωθεί και φάνηκε ότι είχε ασθένεια.

Είναι ταυτόχρονα το σύμβολο της δυνάμεως του Θεού και της Αγάπης του Θεού, και της Σοφίας του Θεού!

Ήταν το σοφό σχέδιο του Θεού, δια του οποίου νικήθηκε ο διάβολος και η αμαρτία και ο θάνατος. Ο Διάβολος είδε τον Χριστό αδύναμο στο Σταυρό και χάρηκε. Τον πήρε στον Άδη, αλλά ο Χριστός δεν πήγε εκεί ως αιχμάλωτος αλλά ως θριαμβευτής, και τον λαφυραγώγησε. Πήρε το Αδάμ, την Εύα, όλους τους δικαίους της Παλαιάς Διαθήκης και όλους όσοι πίστεψαν, και έτσι άδειασε ο Άδης.

Έκτοτε ο Τίμιος Σταυρός είναι το σύμβολο της Δυνάμεως του Θεού.

Επίσης ο Σταυρός θα προηγείται της Β’ Παρουσίας του Κυρίου. Είναι η ταυτότητα του Χριστού. Τότε οι αρνητές, οι διώκτες, εκείνοι που θέλουν να δείχνουν άθεοι, «όψονται και κόψονται», Αποκ. Α’ 7, θα τον ιδούν και θα θρηνήσουν, θα κάνουν κοπετό μέγα. Όμως ασκόπως. Θα είναι πολύ αργά.

Σύμφωνα με τον Άγιο Κύριλλο Ιεροσολύμων, «Αυτό το σύμβολο του Σταυρού πρόκειται να φανεί μαζί με τον Ιησού πάλι πάνω στον ουρανό. Θα προηγηθεί το τρόπαιο, ώστε να το ιδούν εκείνοι που τον λόγχισαν, και από τον Σταυρό να γνωρίσουν Εκείνον που ατίμασαν»

Με τη δύναμη της άκτιστης ενέργειας του Τιμίου Σταυρού, οι δίκαιοι της Παλαιάς Διαθήκης πέτυχαν τα πάντα. Στην Καινή Διαθήκη με τη δύναμη του Τιμίου Σταυρού έδωσαν τη ζωή τους υπέρ του Χριστού οι Άγιοι Πάντες, και νίκησαν το Διάβολο, τα πάθη, τη σάρκα.

Όλοι οι Άγιοι έβλεπαν τον Σταυρό του Χριστού. Έβλεπαν τον Πρωτομάρτυρα Ιησού Χριστό, και έπαιρναν από εκεί τη δύναμη. Διότι είναι αδύνατο να δώσεις τη ζωή σου, για την αγάπη του Χριστού, μέσα σε ένα μαρτυρικό τέλος, εάν δεν πάρεις δύναμη και χάρη από το Θεό.»

Κλείνοντας ο π. Βασίλειος τόνισε:

«Και εμείς με τη δύναμη του Σταυρού θα νικήσουμε τον διάβολο, θα νικήσουμε τις αντίθεες δυνάμεις του κόσμου και τον κακό εαυτό μας, και θα εισέλθουμε νικητές στη Βασιλεία του Θεού!»

   01 02  03

 

This entry was posted in Επικαιρότητα. Bookmark the permalink.