Η Κυριακή της Ορθοδοξίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάστηκε κι εφέτος, παρουσία πλήθους πιστών, η Κυριακή της Ορθοδοξίας στην πόλη της Σιάτιστας. Στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου λειτούργησαν οι Ιερείς π. Βασίλειος και π. Νέστορας.

Μετά τη Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση των Ιερών εικόνων, κατά την τάξη των Πατριαρχείων Αλεξανδρείας και Ιεροσολύμων.

Η λιτανεία έγινε πέριξ του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου, προπορευομένων των λαμπάδων και εξαπτερύγων, ακολουθούντων του Τιμίου Σταυρού και των εικόνων, που κρατούσαν οι πιστοί, των ιεροψαλτών, των Ιερέων π. Βασιλείου και π. Νέστορος και πλήθους πιστών.

Στις τέσσερες στάσεις, οι Ιερείς διάβασαν περικοπές από τον όρο της Ζ΄ Οικουμενικής Συνόδου, τον λεγόμενο «Συνοδικό της Ορθοδοξίας», και οι ιεροψάλτες έψαλλαν το απολυτίκιο της εορτής: «Την άχραντον εικόνα σου προσκυνούμεν αγαθέ…».

Εισερχόμενοι εντός του Ναού, οι Ιερείς έψαλλαν το: «Τις Θεός μέγας, ως ο Θεός ημών…». Από τον σολέα οι Ιερείς έκαναν την απόλυση και έτσι τελείωσε η πανηγυρική λιτάνευση των αγίων εικόνων.

This entry was posted in Επικαιρότητα. Bookmark the permalink.