1912 – 2012 100 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΙΑΤΙΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΖΥΓΟ

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Σιάτιστας από τον Τουρκικό ζυγό, η ενορία του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας, την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012 απέδωσε φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης, σ’ όλους τους γνωστούς και αγνώστους προγόνους μας.

 Οργάνωσε μία όμορφη εκδήλωση, σε μια προσπάθεια να μας γνωρίσει καλύτερα την Σιάτιστα και να μας περπατήσει νοερά στα σοκάκια της ιστορίας της, του πολιτισμού της, των ηθών και των παραδόσεών της.

Τις ιστορικές αναδρομές, από την ίδρυση της Σιάτιστας μέχρι τους νεώτερους χρόνους, επιμελήθηκε και παρουσίασε κατά θαυμάσιο τρόπο ο κύριος Γεώργιος Φίλιος, φιλόλογος, πρώην Διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας και μέλος της Επιτροπής εορτασμού «100 Χρόνων Ελευθερίας της Σιάτιστας».

 Η χορωδία της ενορίας, με τη διεύθυνση του Χρήστου Καρακουλάκη, τραγούδησε παραδοσιακά τραγούδια από την Σιάτιστα.

Η όλη εκδήλωση διανθίστηκε από αξιολογότατα ποιήματα, που γράφηκαν για την όμορφη Σιάτιστα – δημιουργήματα Σιατιστινών και μη.

Η θεατρική ομάδα της Ενορίας, με το θεατρικό έργο «Σιατσνά μασλάτσια», χρησιμοποιώντας την ντοπιολαλιά, μας ταξίδεψε με γλαφυρότητα, στην καθημερινή ζωή των Σιατιστινών γυναικών.

Η εκδήλωση αυτή ήταν μία προσπάθεια να ζωντανέψει το παρελθόν, για να θυμηθούν οι μεγάλοι και να μάθουν οι νεότεροι.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Σιάτιστας, στην οποία παρευρέθηκαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος, οι Ιερείς της Ενορίας Πρωτοπρεσβύτεροι π. Βασίλειος και π. Νέστωρ, η Δήμαρχος Βοΐου κ. Παναγιώτα Ορφανίδου, ο Αντιδήμαρχος κ. ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μακρής Χρήστος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. κ. Ζευκλής Χρήστος και Ώττας Βασίλειος, οι σύμβουλοι τοπικού Συμβουλίου Σιάτιστας κ. κ. Λέγγος Σωτήριος και Τσιαούσης Ναούμ, οι Ευεργέτες κύριοι Κωνσταντίνος και Ελένη Παπανικολάου και πλήθος κόσμου, που γέμισε ασφυκτικά την αίθουσα.

 Την εκδήλωση οργάνωσε με τις ευλογίες του Προϊσταμένου του Ναού π. Βασιλείου, η κ. Ώττα Ευφημία, βρεφονηπιοκόμος. Για την επιτυχία της εκδηλώσεως εργάστηκαν μία πλειάδα άλλων παιδιών και κυριών. Ζωγράφισαν τα σκηνικά, συγκέντρωσαν όλα τα απαραίτητα αντικείμενα για το θεατρικό, βρήκαν παλιές στολές και γενικά, έδωσαν κυριολεκτικά τον εαυτό τους, για την επιτυχία της εκδηλώσεως.

Οι παραδοσιακές στολές ήταν των Συλλόγων «Μαρκίδες Πούλιου», των «Φιλίππων Φυσιολατρών Σιάτιστας» και από την επισκέψιμη «Παραδοσιακή κατοικία του Χρήστου Τσιότσιου», όπως και πολλά άλλα αντικείμενα που συμπλήρωναν το όλο σκηνικό.

Η παραδοσιακή ορχήστρα, που συνόδευε την χορωδία της ενορίας, ήταν του σιατιστινού Χάρη Σαλαγκιώτη, ο οποίος έπαιζε κλαρίνο, και τον συνόδευε με το πιάνο ο Γεώργιος Μαντζιάρης και ο Μιχάλης Γκατζιούρας με την κορνέτα του.

 Στους θεατρικούς ρόλους έπαιξαν η Ώττα Ευφημία, η Μαρία Τσιαούση, η Ευαγγελία Γκουτζιαμάνη, η Τατιανή Τσιότσιου – Ντέρου, η Αλεξάνδρα Τσίτσα, η Περιστέρα Μάνιου, η Άννα Λεζγίδη, ο Χρήστος Καρακουλάκης και ο μικρός Γεώργιος Σβώλης.

Τα ποιήματα απέδωσαν η πρεσβυτέρα Σταυρούλα Βασιλείου, η Κωνσταντίνα Λεζγίδη, η Πολυξένη Ζεμπίλη –Τσιαούση, η Μαρία Τσακμάκη, η Ελευθερία Λεζγίδη, η Ζωή Τσιαούση και ο Ιωάννης Μπατσής.

Την παρουσίαση της εκδηλώσεως έκανε η Τατιανή Τζάλια.

 Τα κείμενα για το θεατρικό ήταν της κ. Σουζάνας Παπαναούμ – Σιάπαντα από το βιβλίο «Η γιαγιά μ’ η Μαριγώ», της κ. Άννας Στυλιανάκη από την «Στήλη της Άννας», που δημοσιεύει στην ιστοσελίδα SiatistaNewsτης κ. Αικατερίνης Ζωγράφου και από προσωπικές εμπειρίες των ηθοποιών.

Οι κριτικές που ειπώθηκαν και γράφηκαν ήταν άριστες. Πολλοί μίλησαν για μία από τις καλύτερες εκδηλώσεις – αφιέρωμα για τα εκατό χρόνια ελευθερίας της Σιάτιστας.

Gallery | This entry was posted in Επικαιρότητα and tagged , . Bookmark the permalink.