Πανήγυρις Παμεγγίστων Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ και πασών των Ουρανίων Δυνάμεων.

Την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012, παραμονή της γιορτής των «Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ και πασών των Ουρανίων Δυνάμεων», πανηγύρισε κατά την εκκλησιαστική τάξη, ο Ιερός Ναός των Αγίων Ταξιαρχών στη Σιάτιστα. Ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής εψάλη το απόγευμα από τους Ιερείς της Ενορίας του Αγίου Νικολάου π. Βασίλειο και π. Νέστορα. Στη συνέχεια έγινε αρτοκλασία.

Την κυριώνυμο ημέρα, Πέμπτη 8 Νοεμβρίου το πρωί εψάλη ο Όρθρος και στη συνέχεια τελέστηκε η Θεία Λειτουργία στον Ναό των Αγίων Ταξιαρχών. Πλήθος κόσμου είχε κατακλύσει τον Ιερό Ναό, για να τιμήσει τους αγίους Αγγέλους. Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε αρτοκλασία για τους κρεοπώλες της Σιάτιστας, για να τιμήσουν τους προστάτες Αγγέλους του Συλλόγου τους.

Το θείο λόγο κήρυξε ο π. Βασίλειος και είχε ως θέμα τους Αγγέλους και πιο συγκεκριμένα για ένα από τα χαρακτηριστικά τους, που είναι η χαρά. Μεταξύ άλλων ανέφερε:

«…Οι άγγελοι είναι δημιουργήματα του Θεού λογικά και αυτεξούσια, με θέληση αγαθή και με συναίσθημα. Αγαπούν το Θεό, υπακούοντας και τηρώντας το θέλημά του. Αγαπούν τους ανθρώπους και τους υπηρετούν. Αγαπούν την κτίση, την φύση και την φυλάγουν. Έχουν όλες τις αρετές. Έχουν όλα τα χαρίσματα.

Ένα κύριο χαρακτηριστικό τους είναι η χαρά.

Χαίρονται να υμνούν το Θεό, και τον υμνούν αδιαλείπτως και ακαταπαύστως…

Χαίρονται πάλι οι άγγελοι όταν υπηρετούν το θέλημα του Θεού…

Χαίρονται ακόμη οι άγγελοι όταν υπηρετούν και διακονούν τους ανθρώπους. Τον άνθρωπο Ιησού Χριστό, τους Αγίους και τους πιστούς…

Ιδιαίτερα όμως χαίρονται με κάτι άλλο. Κάνουν σωστό πανηγύρι πάνω στον ουρανό όταν μετανοεί ένας αμαρτωλός!!!»

Και τελειώνοντας ο π. Βασίλειος νουθετώντας τους πιστούς τους προέτρεψε:

Από σήμερα ας γίνουμε οι μετανοούντες χριστιανοί!

Από σήμερα ας βάλουμε αρχή μετανοίας.

Έστω και ένας αν το κάνει αυτό, μεγάλη χαρά θα έχουν οι άγγελοι στον ουρανό!»

Το Ναό των Αγίων Ταξιαρχών έκτισε το 1798 ο ιερομόναχος Ιωνάς, διδάσκαλος της Σιάτιστας. Ο λόγιος αυτός ιερομόναχος καταγόταν από παλιά αρχοντική οικογένεια. Αμέσως μετά το θάνατο των γονιών του, διέθεσε όλη την περιουσία του και ανήγειρε το ναό των Ταξιαρχών, τον διακόσμησε με αγιογραφίες, και τον εμπλούτισε με ιερά σκεύη, με άμφια και λειτουργικά βιβλία. Στον γυναικωνίτη μεταξύ των τοιχογραφιών ξεχωρίζει αυτή του κτίτορα Ιωνά, που εικονίζεται με σχήμα μοναχού και κρατά στα χέρια του το πρόπλασμα του Ναού.

Ο κυρίως Ναός χωρίζεται σε τρία κλίτη, και οι κολόνες του και ο άμβωνας έχουν γύψινο επιχρυσωμένο διάκοσμο. Τα βημόθυρα του τέμπλου, ο Δεσποτικός θρόνος και το προσκυνητάρι είναι ξυλόγλυπτα επιχρυσωμένα και χρωματισμένα με χρώματα μπλε και κόκκινο. Στο κέντρο της οροφής, σε θολωτό πλαίσιο διακοσμημένο με ελικοειδή χρυσωμένα σχέδια του μπαρόκ, δεσπόζει ο Παντοκράτορας πλαισιωμένος από αγγέλους.

This entry was posted in Επικαιρότητα. Bookmark the permalink.