Με λαμπρότητα γιόρτασε η Σιάτιστα τα 100ά Ελευθέριά της.

Την Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012 γιορτάστηκε με κάθε επισημότητα στην Σιάτιστα η εκατοστή επέτειος απελευθέρωσης της πόλης από τον τουρκικό ζυγό.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες η Φιλαρμονική του Δήμου Βοΐου παιάνιζε εμβατήρια σε κεντρικούς δρόμους της πόλης και στις 8 π.μ. έγινε η έπαρση της σημαίας στο χώρο του Ηρώου των πεσόντων.

Στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία και Δοξολογία, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλου,  των τοπικών αρχών και πλήθους κόσμου. Μετά το πέρας της Δοξολογίας, ο κ. Φίλιος Γεώργιος καθηγητής φιλόλογος και μέλος της Επιτροπής «100 Χρόνων Ελευθερίας της Σιάτιστας», μίλησε για το ιστορικό της ημέρας και αναφέρθηκε στα γεγονότα απελευθέρωσης της πόλης.

Στις 11 π.μ. τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ηρώων των πεσόντων της πόλης καθώς επίσης και στις προτομές των Μιχαήλ Αναστασάκη και Λεωνίδα Παπαμαλέκου, των Κρητών πολεμιστών στη μάχη της Σιάτιστας, από τις τοπικές πολιτικές και στρατιωτικές αρχές. Ακολούθησε σιγή ενός λεπτού και ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου.

Στεφάνια κατέθεσαν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ουζουνίδου Ευγενία, η οποία εκπροσώπησε επίσημα τη Βουλή των Ελλήνων, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Δακής Γεώργιος, ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας της περιφερειακής Ενότητας Νομού Κοζάνης κ. Σόκουτης Ιωάννης, η Δήμαρχος Βοΐου κ. Παναγιώτα Ορφανίδου, ο Πρόεδρος τοπικού Συμβουλίου Σιάτιστας κ. Καρακώστας Αθανάσιος, ο Δήμαρχος Δήμου Πλατανιάς Χανίων κ. Βαλανδάκης Ιωάννης, ο Αντιδήμαρχος Αποκωρώνου κ. Μιχελάκης Στέλιος, ο Πρόεδρος του Δ.Δ. Σπηλιάς Δήμου Πλατανιάς  Χανίων κ. Μπαλντάκης Γεώργιος, ο Στρατηγός Α’ Σώματος Στρατού, ο Αστυνομικός Διευθυντής Κοζάνης, ο Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών Ελευθερίου Βενιζέλου κ. Παπαδάκης Νικόλαος, εκπρόσωποι του Συλλόγου Σιατιστέων Αθηνών Πειραιώς, εκπρόσωποι του συλλόγου Βοϊωτών Κοζάνης, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρητικών Σωματίων Ελλάδος κ. Τερζάκης Μιχάλης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Αποκωρώνου κ. Τερζάκης Ιωάννης ο Α’ Αντιπρόεδρος Μπραουδάκης Βαρδής και η Β’ Αντιπρόεδρος Βαλεσιώτου Βασιλική, ο Πρόεδρος κ. Λουπασάκης Ελευθέριος, η Αντιπρόεδρος κ. Τριποδάκη Αικατερίνη καθώς και ο εγγονός του Μιχαήλ Αναστασάκη κ. Μιχαήλ Αναστασάκης από τον Σύλλογο Κισσαμιτών Αττικής, από το Σύλλογο Βαμιανών Αττικής ο κ. Γιακουμιδάκης Γεώργιος, ο κ. Κωνσταντουδάκης Μανώλης απόγονος του Παπαμαλέκου και από το σύλλογο Κρητών Ηπείρου ο κ. Χαλκιαδάκης Σήφης και άλλοι εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων.

Μετά την κατάθεση ακολούθησε ομιλία από τον κ. Παπαδάκη Νικόλαο, Γενικό Διευθυντή του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος», με αναφορά στη συμβολή των Κρητών στη απελευθέρωση της Μακεδονίας.

Την παρέλαση άνοιξε η φιλαρμονική του Δήμου και παρήλασαν τμήματα Κρητών με τις σημαίες τους και τις τοπικές τους ενδυμασίες, μαθητές των Δημοτικών Σχολείων 1ου 2ου και 3ου, μαθητές του Γυμνασίου, του Μουσικού Σχολείου, του Ενιαίου Λυκείου, του ΕΠΑ.Λ., των Γυμνασίων και Λυκείων Γαλατινής, Εράτυρας Νεάπολης, Τσοτυλίου και Πενταλόφου. Την παρέλαση έκλεισε ο Ιππικός Σύλλογος, του οποίου τα μέλη ήταν ντυμένα με τη στολή του Παύλου Μελά και πέρασαν καβαλάρηδες με τα άλογά τους.

Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με παραδοσιακούς χορούς από μαθητές και μαθήτριες του Λυκείου στην πλατεία Δημαρχείου. Στη συνέχεια στο Κουκουλίδειο Πνευματικό κέντρο η χορωδία του Ακαδημαϊκού Μουσικού Συνδέσμου Θεσσαλονικέων τραγούδησε επίκαιρα τραγούδια.

Μετά την παρέλαση ο Δήμος Βοΐου παρέθεσε δεξίωση στους επισήμους και στο κοινό, στο Ξενοδοχείο «Αρχοντικό», όπου προσφέρθηκαν εκλεκτοί μεζέδες και παλιό Σιατιστινό κρασί.

Ο Μητροπολίτης Σισανίου κ. Σιατίστης κ. Παύλος σε συνέντευξή του ανέφερε ότι, «η 4η Νοεμβρίου είναι πραγματικά μία ιστορική μέρα, ένας αιώνας ελεύθερης ζωής, καρπός θυσίας και αγώνων των πατέρων και των προγόνων μας, τους οποίους τιμάμε σήμερα. Και δω πάνω σ’ αυτά τα βράχια, τα βράχια τά «Άσκια», δόθηκε η μεγάλη μάχη από ανθρώπους, που αγάπησαν τη ελευθερία και την είχαν στην καρδιά τους, γιατί η ψυχή τους ήταν ζωντανή. Και μαζί με τους κατοίκους αυτής της πόλης, οι αδελφοί μας από την Κρήτη και από άλλες περιοχές, πολέμησαν μαζί για να δείξουν ότι η Ελλάδα είναι μία και είναι ενωμένη και αυτό ευχόμαστε να συνεχίσει να είναι.»

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Δακής Γεώργιος ανέφερε ότι, «100 χρόνια από την Απελευθέρωση της Σιάτιστας είναι πολύ σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι, το έμβλημα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας προέρχεται από τη μεγάλη Αρχιτεκτονική παράδοση της Σιάτιστας και σήμερα επιβάλλεται περισσότερο από ποτέ, να είμαστε ώριμοι και να αποφύγουμε τα λάθη που κάναμε μέσα σ’ αυτά τα 100 χρόνια της ελευθερίας μας. Πάση θυσία να μη δώσουμε χώρο στο λαϊκισμό, να απομονώσουμε τους λαοπλάνους λαϊκιστές, οι οποίοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την αγωνία και την ευαισθησία των Ελλήνων και να θυμόμαστε ιστορικά ότι, τέτοια λάθη τα έχουμε διαπράξει. Τα ευχάριστα στα αυτιά μας δεν είναι πάντοτε αποτελεσματικά. Συνήθως έχουν καταγραφεί ως αρνητικά. Παρακαταθήκη των αγωνιστών του Μακεδονικού αγώνα, των αγωνιστών της απελευθέρωσης της Σιάτιστας και της Δυτικής Μακεδονίας, όλοι μας ενωμένοι ομόθυμα και ομόψυχα, με στρατηγικό σχέδιο, υπευθυνότητα, ειλικρίνεια και με το λόγο της αλήθειας να αγωνιστούμε. Και είναι σίγουρο ότι έτσι θα πετύχουμε ως Έλληνες να είμαστε για ακόμη μία φορά νικητές. Πάντα ελεύθεροι.»

Την προπαραμονή του εορτασμού, Παρασκευή 2 Νοεμβρίου, στις 11 το πρωί, αντιπροσωπείες μαθητών των Σχολείων της πόλης κατέθεσαν στεφάνια στο Μνημείο των Ηρώων στην πλατεία Τσιστοπούλου.

Το απόγευμα της επομένης ημέρας, παραμονή της εορτής Σάββατο 3 Νοεμβρίου, στο μνημείο που βρίσκεται στο ύψωμα Γκραντίστι, τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλο και κατέθεσαν στεφάνια η Δήμαρχος κ. Παναγιώτα Ορφανίδου, συγγενείς των Κρητών αγωνιστών και μαθητές.

Το απόγευμα της ημέρας της εορτής, Κυριακή 4 Νοεμβρίου, στο μνημείο στο ύψωμα Γκραντίστι επιμνημόσυνη δέηση τέλεσαν και οι ιερείς της πόλης π. Αλέξανδρος Θεοδωρόπουλος και π. Βασίλειος Βασιλείου μαζί με μια ομάδα Σιατιστινών πολιτών, κατέθεσαν στεφάνι εις μνήμη των πεσόντων και στήριξαν έναν ιστό με μία γαλανόλευκη σημαία, που έλειπε από το ύψωμα.

Να σημειωθεί ότι, με σχετικό διάταγμα του 1969, ο δρόμος προς το ύψωμα Γκραντίστι, ονομάστηκε Γεωργίου Καπιτσίνι, του οπλαρχηγού που έπεσε στη μάχη και ότι, το μνημείο κατασκευάστηκε με δωρεά του Αλεξίου Λιάκου, ευεργέτη της Σιάτιστας.

This entry was posted in Επικαιρότητα and tagged . Bookmark the permalink.