Η εορτή της Παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στην Ενορία του Αγίου Νικολάου

 Την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012, σε κλίμα κατάνυξης και θρησκευτικής ευλάβειας και με την συμμετοχή πλήθους χριστιανών, εψάλη ο όρθρος της εορτής, έγινε τελετή της Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού και τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας.

Στο τέλος της Δοξολογίας, και ενώ οι ιεροψάλτες έψαλαν το ασματικό «Άγιος ο Θεός», προηγουμένων των μανουαλίων και θυμιατίζοντας ο π. Νέστωρ, ο λειτουργός π. Βασίλειος εξήλθε από το Άγιο Βήμα από την αριστερή (βόρεια) πύλη, έχοντας υψωμένο τον Τίμιο Σταυρό, στολισμένο με κλωνάρια βασιλικού μέσα σε ένα δισκάριο και ακολουθούμενος από το εκκλησίασμα. Αφού τον περιέφερε μέσα στον Ναό, στάθηκε μπροστά στον σολέα της Ωραίας Πύλης, όπου βρισκόταν ευπρεπισμένο προσκυνητάριο και τέλεσε την καθιερωμένη κατανυκτική τελετή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.

Το απόγευμα της ημέρας της εορτής, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σιατίστης κ. Παύλου, τελέσθηκε η Ιερά Ακολουθία του μικρού αποδείπνου μετά των Χαιρετισμών του Τιμίου Σταυρού, συμπροσευχομένων των Ιερέων της Ενορίας π. Βασιλείου και π. Νέστορος και πολλών πιστών, εορταζόντων την μεγάλη αυτή εορτή της Ορθοδοξίας μας. Κηρύττοντας τον θείο λόγο ο Σεβασμιώτατος, αναφέρθηκε στο μεγαλείο και την σπουδαιότητα της μεγάλης Δεσποτικής αυτής εορτής και ευχήθηκε υπέρ της επιλύσεως των προβλημάτων στην Ελλάδα.

Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί παγκοσμίως τιμούμε με ιδιαίτερο τρόπο την  ημέρα της Υψώσεως του Σταυρού του Κυρίου μας. Όλες οι Ιερές ακολουθίες έχουν πανηγυρικό χαρακτήρα, ενώ την ημέρα αυτή, η Εκκλησία μας ορίζει αυστηρή νηστεία, ισότιμη της Μεγάλης Παρασκευής. Κατακλύζουμε τους Ιερούς Ναούς για να προσκυνήσουμε τον Τίμιο Σταυρό και παίρνουμε μαζί μας κλώνους βασιλικού ως ευλογία. Επίσης με τον βασιλικό του Σταυρού μπορούμε να παρασκευάσουμε προζύμι, για να ζυμώνουμε τις λειτουργιές – προσφορές για τη θεία Λειτουργία.

This entry was posted in Επικαιρότητα. Bookmark the permalink.