ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ

ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ

Την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012 οι Ιερείς της ενορίας του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας μαζί με ενορίτες πραγματοποίησαν προσκυνηματική εκδρομή στην Ιερά Βασιλική Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή της Αγίας Αναστασίας της φαρμακολυτρίας στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης.

Ξεκινήσαμε το πρωί από τη Σιάτιστα, περισσότερα από 60 άτομα,  και φτάσαμε στην Ιερά Μονή περίπου στις 10 η ώρα.

Φθάνοντας στην μεγαλοπρεπή είσοδο της Ιεράς Μονής Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας, αντικρίσαμε στα δύο άκρα της εισόδου, δύο μικρά εκκλησάκια. Το δεξί είναι αφιερωμένο στην Αγία Αναστασία και το αριστερό στον Άγιο Θεωνά.

Το 1522 ο μοναχός Θεωνάς, που αργότερα έγινε Ηγούμενος στην Αγία Αναστασία καθώς και Αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης, ήρθε στην περιοχή με μερικούς μοναχούς και συνάντησε ένα ερειπωμένο εκκλησάκι. Με πολλή προσωπική εργασία και φροντίδα του ιδίου και των άλλων μοναχών, έγινε Μοναστήρι με 150 μοναχούς, πλούσιο και με πολλά μετόχια στην περιοχή.
Απεδήμησε εις Κύριον το 1541.

Το Μοναστήρι βρίσκεται ψηλά στο βουνό και είναι ένα με την φύση.

Εισήλθαμε μέσα στο Ναό, όπου προσκυνήσαμε την λάρνακα με το ολόσωμο Λείψανο του Αγίου Θεωνά, Ηγουμένου της Μονής και Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης και την αγία εικόνα της Αγίας Αναστασίας.

Τα Ιερά Λείψανα της Αγίας Αναστασίας, που φυλάσσονταν στο μοναστήρι, εκλάπησαν στις 23 Απριλίου 2012, τα ξημερώματα της εορτής του Αγίου Γεωργίου.

Οι ιερόσυλοι έκλεψαν την λειψανοθήκη με την κάρα της Αγίας Αναστασίας, τη λειψανοθήκη με το πόδι της Αγίας, μια λειψανοθήκη με αποτμήματα λειψάνων της Αγίας Αναστασίας, της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Μοδέστου.

Φεύγοντας από το Μοναστήρι, όπου νοιώσαμε ιερή κατάνυξη καθώς και την ευλογία του Αγίου Θεωνά και της Αγίας Αναστασίας, επισκεφθήκαμε το Ηρώον του Καπετάν Χάψα και των παλληκαριών του.

Ο ιερός αυτός χώρος βρίσκεται αριστερά της εισόδου της Μονής της Αγίας Αναστασίας.

Εδώ αποτίσαμε ευλαβικά φόρο τιμής στους αγωνιστές της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Ευχόμαστε τα Ιερά Λείψανα να επιστρέψουν με κάποιο τρόπο εκεί όπου ανήκουν, στο Μοναστήρι της Αγίας και στα εκατομμύρια των πιστών, που την ευλαβούνται.

Μετά πήραμε το δρόμο που οδηγεί στο Σοχό του Λαγκαδά. Εκεί βρίσκεται η γυναικεία Ιερά Μονή της Παναγίας Θεοσκεπάστου. Πανηγυρίζει στις 8 Σεπτεμβρίου, γιατί είναι αφιερωμένη στη Γέννηση της Θεοτόκου.

Κάθε χρόνο ο καθηγούμενος της Ιεράς μονής Δοχειαρίου του Αγίου Όρους, π. Γρηγόριος, φέρνει στο Μετόχι του Σοχού, από το μοναστήρι του Δοχειαρίου την θαυματουργή Εικόνα της Γοργοϋπηκόου στις 7 Σεπτεμβρίου. Εκεί παραμένει για προσκύνηση μέχρι και  την εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού (14 Σεπτεμβρίου).

Αφορμή της επισκέψεώς μας ήταν η προσκύνηση της Ιεράς εικόνας της Παναγίας Γοργοϋπηκόου.

Φθάσαμε το μεσημέρι, μας υποδέχθηκε ο γέροντας Γρηγόριος και παρέθεσε τράπεζα σε όλους τους προσκυνητές.

Το απόγευμα χτύπησε το τάλαντο για Εσπερινό. Μετά τον Εσπερινό έγινε παράκληση στην Παναγία την Γοργοϋπήκοο. Τον εσπερινό τέλεσε ο π. Βασίλειος. Καθ’ όλη την διάρκεια των ακολουθιών αλλά και μετά, οι πιστοί δεν σταμάτησαν να προσέρχονται, για να ασπαστούν τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας και να ζητήσουν απ’ τη χάρη της τη βοήθειά της.

Στο Αρχονταρίκι του Μοναστηριού, το οποίο ήταν ανοιχτό για όλους τους προσκυνητές, που έφταναν από διάφορα μέρη της Ελλάδος, προσφερόταν καφές και γλυκά σε όλους να τους ξεκουράσει.

Αρκετοί ήταν αυτοί που ξεκούρασε ο γέροντας Γρηγόριος με τα φωτισμένα από το Θεό λόγια του.

Αργά το βράδυ πήραμε το δρόμο της επιστροφής για τη Σιάτιστα, με γεμάτη την ψυχή από ευλογίες και λόγο Θεού.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

This entry was posted in Επικαιρότητα. Bookmark the permalink.