Πανήγυρις Αγίας Παρασκευής Σιάτιστας

Η ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ

ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ

ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ  ΣΤΗ ΣΙΑΤΙΣΤΑ

       Την Πέμπτη 26 Ιουλίου, εορτή της Αγίας οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής, πανηγύρισε ο ιστορικός Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής Σιάτιστας, ο οποίος βρίσκεται στην Ενορία του Αγίου Νικολάου στη Γεράνεια.

Το απόγευμα της Τετάρτης τελέσθηκε η ακολουθία του Μεγάλου πανηγυρικού Εσπερινού και αρτοκλασία από τον πρωτοσύγκελο π. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλο, τους Ιερείς της Ενορίας π. Βασίλειο Βασιλείου και π. Νέστορα Γκουρομίσιο, και τον Ιερέα π. Μιχαήλ Πετρόπουλο. Τον θείο λόγο κήρυξε ο π. Εφραίμ.

Κατόπιν ακολούθησε η καθιερωμένη Λιτανεία της Ιεράς Εικόνας σε δρόμους της πόλεως. Στην πλατεία της Γεράνειας εψάλη δέηση. Όλοι μαζί εισήλθαν πάλι στον Ιερό Ναό, όπου μοιράστηκε ο ευλογημένος άρτος.

Στις ακολουθίες συμμετείχαν μεγάλο πλήθος πιστών από τη Σιάτιστα και την περιοχή. Από τον Δήμο Βοΐου παραβρέθηκε ο Αντιδήμαρχος κ. Θεόδωρος Πήττας και πολλοί Δημοτικοί Σύμβουλοι.

Ο ιστορικός Ιερός Ναός της Αγίας Παρασκευής φέτος γιορτάζει τα 335 χρόνια από την θεμελίωσή του. Είναι κτίσμα μεταβυζαντινό του 1.677. Εντός του ιερού Ναού, κολλητά με το Άγιο Βήμα, υπάρχει μυστική κρύπτη, που κατά παράδοση ομολογείται ότι χρησιμοποιήθηκε ως «Κρυφό Σχολειό».  

Την αγιώνυμο ημέρα, τη Θεία Λειτουργία τέλεσαν οι Ιερείς  της ενορίας, οι πρωτοπρεσβύτεροι π. Βασίλειος και π. Νέστορας, με τη συμμετοχή πλήθους πιστών, που ευλαβούνται την Αγία οσιοπαρθενομάρτυρα Παρασκευή.

This entry was posted in Επικαιρότητα. Bookmark the permalink.