«Ικεσία» του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σιατίστης Παύλου

 Μεγάλη Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

«Δόξα τη  μακροθυμία σου Κύριε! Δόξα σοι!»

Αυτόν τον λόγο Σού είπαμε. Αυτόν τον λόγο Σού λέμε.

Η μακροθυμία Σου είναι η μόνη ελπίδα μας.

Δεν θέλω, Κύριε, να μιλήσω αυτή την ώρα στο λαό Σου, για Σένα, για την αγάπη Σου, πού μέτρο της είναι ο Σταυρός Σου.

Θέλω να μιλήσω σε Σένα, για μας, τον λαό Σου. Θέλω να Σου μιλήσω ως ποιμένας του λαού Σου.

Μεγάλη Παρασκευή σήμερα, αλλά αυτή τη Μεγάλη Παρασκευή δεν την φοβάμαι!

Μεγάλη Παρασκευή σήμερα, αλλά αυτή τη Μεγάλη Παρασκευή τη χαίρομαι, γιατί μετά από αυτήν ακολουθεί η Ανάσταση!

Την κάθε Μεγάλη Παρασκευή, βλέπω τόσο καθαρά την αγάπη Σου, που μέτρο της έχει το Σταυρό! Πόσο αγαπημένος είναι ο Σταυρός Σου! Αφού κάθε  φορά μας δείχνει πόσο μας αγάπησες. Αλλά αυτή η αγάπη Σου, γεννά την ελπίδα μέσα στις ψυχές μας.

Αυτό που φοβάμαι, Κύριε, είναι η Μεγάλη Παρασκευή της Πατρίδας μου. Γιατί αυτή, χωρίς Εσένα, δεν έχει την προοπτική της Ανάστασης.

Τη Μεγάλη Παρασκευή της Πατρίδας μου φοβάμαι, γιατί φτάσαμε σ’ αυτήν επειδή «απέστημεν από Σου».

Την Μεγάλη Παρασκευή της Πατρίδας μου φοβάμαι, γιατί ο δρόμος της Ανάστασης θα είναι πολύ μακρύς, αν έλθει ποτέ!

Ακούγοντας, χθες βράδυ, τα  τροπάρια ένοιωσα ότι, αυτά δεν μιλούσαν πλέον για το γένος των Εβραίων, αλλά για μας, για το δικό μας γένος, που φάνηκε κάποτε ότι, θα γινόταν ένας νέος εκλεκτός λαός. Χάρηκες κάποτε, όταν άκουσες ότι σε ζητούσαν να σε δουν κάποιοι Έλληνες και είπες: «ήλθε η ώρα για να δοξασθεί ο Υιός του ανθρώπου», και  οι Πατέρες μας Σε δόξασαν.

Εμείς όμως σήμερα, οι άρχοντες και ο  λαός Σου, σε αρνηθήκαμε. Σε προδώσαμε, «κενά κατά Σου εμελετήσαμε».

«Άρχοντες λαού συνήχθησαν κατά του Κυρίου και κατά του Χριστού αυτού». Και οι δικοί μας άρχοντες έχουν εδώ και χρόνια συνασπισθεί εναντίον Σου και εναντίον της Εκκλησίας Σου.

Θέλουν  τα παιδιά  μας να μην μαθαίνουν για Σένα στα σχολεία τους. Θέλουν να μην βλέπουν ούτε το πρόσωπό Σου. Θέλουν η πίστη Σε σένα να μην φαίνεται πουθενά. Άθεοι άρχοντες ζητούν, η πίστη του λαού Σου, η πίστη των παιδιών Σου, να μη φαίνεται πουθενά.

Πέρυσι τέτοια ημέρα, Μεγάλη Παρασκευή, οι ορκισμένοι εχθροί Σου, έπαιξαν ένα ντοκιμαντέρ, αμφιβόλου επιστημονικής τεκμηρίωσης, για να Σε χλευάσουν και να Σε αμφισβητήσουν και να εμπαίξουν την πίστη του λαού Σου.

Αλλά και σε κάθε μεγάλο γεγονός της ζωής Σου, γεγονός όμως που αφορά άμεσα και τη δική  μας ζωή, προσπαθούν άλλοτε με κάποιο κώδικα ντα Βίντσι, άλλοτε με κάποιο κινηματογραφικό έργο, άλλοτε με κάποιο βιβλίο να σε αμφισβητήσουν, να  κλονίσουν την πίστη του λαού στο ευλογημένο πρόσωπό Σου.

Άθεοι άρχοντες πολέμησαν και πολεμούν με πάθος την Εκκλησία Σου. Την υπονομεύουν. Την διασύρουν. Λασπολογούν εναντίον Της.

Τους φοβίζει το πνευματικό μέγεθος και το μεγαλείο Της, τους τρομάζει, γιατί οι ίδιοι είναι μικροί, πολύ μικροί. Τους τρομάζει, γιατί στο  χτύπημα της καμπάνας, ο λαός συνάγεται αυθόρμητα.

Ακούσαμε το παράπονό Σου, για τους Ιουδαίους: «Λαός μου τι εποίησά σοι και τι μοι ανταπέδωκας! Αντί του μάννα χολήν, αντί του ύδατος όξος, αντί του αγαπάν με Σταυρώ με προσηλώσατε! Ουκέτι στέγω, λοιπόν, καλέσω μου τα έθνη, κακείνα με δοξάσουσι».

Αυτό το παράπονο νοιώθουμε να απευθύνεις και σε μας σήμερα: Λαέ μου τι σας έκανα και τι μου ανταποδίδετε; Σας τίμησα και με ατιμάζετε. Τίμησα το γένος σας, επιλέγοντας από αυτό τους μεγάλους πατέρες της Εκκλησίας Μου.

Τίμησα τη γλώσσα σας κάνοντάς την γλώσσα του Ευαγγελίου μου. Ανέδειξα και δόξασα το γένος σας μέσα από τη χιλιόχρονη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Σας στήριξα όταν δουλωθήκατε. Σας χάρισα την πίστη Μου, για να μην αλλοιωθείτε ως γένος και σβήσετε.

Σας χάρισα την Εκκλησία Μου, για να γίνει  κιβωτός του λαού σας. Ανέδειξα ανθρώπους πίστεως, που με τους αγώνες τους σας οδήγησαν στην ελευθερία. Σε κάθε δύσκολη ώρα της πατρίδας σας, η πίστη σε μένα ήταν το στήριγμά σας, η πηγή της εμπνεύσεώς σας.

Και εσείς τι μου ανταποδώσατε; Με προδώσατε και με προδίδετε. Πολεμήσατε και χλευάσατε την Εκκλησία Μου. Αρνηθήκατε το θέλημά μου. Διώξατε τους πιστούς μου. Βλασφημήσατε το όνομά μου. Συναγωνίζεσθε σε πράξεις και λόγους απαξίωσης της Πίστεως. Προσπαθείτε να αρνηθείτε κάθε σχέση μαζί Μου. Δεν διαλέξατε Εμένα, διαλέξατε τους Βαραββάδες.

Δεν πιστέψατε σε μένα, εμπιστευθήκατε τους ληστές. Δεν καταλάβατε ότι, εκείνοι που πολεμούσαν εμένα, είχαν στόχο εσάς. Τους ζητήσατε, τρέξατε πίσω τους, τους πιστέψατε και εκείνοι σας πούλησαν, σας κατέστρεψαν.

Γίνατε και εσείς  λαός δυσσεβής και παράνομος. Δεν διαλέξατε εμένα ως Κύριό σας, αλλά τον Καίσαρα. Ζητήσατε με τον τρόπο σας, το Αίμα μου να πέσει επάνω σας και επάνω στα παιδιά σας. Σήμερα ζείτε το αποτέλεσμα της αποστασίας σας.

Είχα προειδοποιήσει τους Ιουδαίους: «Ιδού αφίεται ο οίκος υμών έρημος». Λίγο αργότερα ο Ρωμαίος αυτοκράτορας δεν άφησε πέτρα πάνω στην πέτρα.

Βαδίζετε στα ίχνη τους. Οι εχθροί σας δεν είναι έξω και μακριά, αλλά μέσα στον τόπο σας. Μόνο η μετάνοιά σας θα σας σώσει. Το θαύμα δεν θα έλθει από τους άρχοντες αυτού του κόσμου, αλλά όπως και τις άλλες φορές, μόνο από μένα.

Αλλά δεν το πιστεύετε πια. Κινδυνεύει και ο δικός σας οίκος να γίνει έρημος.

Κύριε νοιώθω βαθειά το παράπονό Σου. Είναι απόλυτα αληθινό και δικαιολογημένο. Προσδοκώ Κύριε την Ανάστασή Σου.

Από εκεί αντλώ δύναμη. Φοβάμαι όμως, για τη Μεγάλη Παρασκευή της Πατρίδος μου.

Κολόβωσε, Σε παρακαλώ τη διάρκειά της. Kάνε, να μην είναι μακρινή η νύχτα.

Δόξα τη μακροθυμία σου, Κύριε! Kαι χάρισέ μας τη μετάνοια, για να την αξιοποιήσουμε.

This entry was posted in Επικαιρότητα. Bookmark the permalink.