Κυριακή των Βαΐων στην Ενορία του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας

Η μνήμη της θριαμβευτικής εισόδου του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού στα Ιεροσόλυμα γιορτάστηκε πανηγυρικά στην Ενορία του Αγίου Νικολάου στη Σιάτιστα, την Κυριακή 8 Απριλίου 2012.

Από το χάραμα ακόμη, γυναίκες ερχόταν στο Ναό, για να πάρουν Βάϊα, να πάνε να τα τοποθετήσουν στους τάφους των προσφιλών τους προσώπων στο κοιμητήριο του Αγίου Νικάνορος.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος, χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε στην Κυριακάτικη πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία των Βαΐων, εν μέσω των Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως, του πρωτοσυγκέλου π. Εφραίμ, των πρωτοπρεσβυτέρων της Ενορίας π. Βασιλείου και π. Νέστορος, του π. Αμβροσίου Χοροζίδη, του π. Ανθίμου, του π. Βασιλείου Καλλιακμάνη, του π. Χαρίτωνος και του διακόνου Γρηγορίου, των Ιεροψαλτών, μεγάλου αριθμού εκκλησιάσματος και τοπικών Αρχόντων.

Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος  Μητροπολίτης τέλεσε το μυστήριο της χειροτονίας εις Πρεσβύτερον, του Διακόνου Γρηγορίου Κεσελόπουλου.

Ο νεοχειροτονηθείς, εμφανώς συγκινημένος, ανέφερε ότι όταν δέχτηκε την ιερατική κλίση, η έκπληξή του ήταν μεγάλη, αφού μέχρι τότε ούτε σαν ιδέα δεν περνούσε από το μυαλό του η ιερατική οδός, ως προσωπική πορεία.

Την απάντηση στο ερώτημα, «πώς ξαφνικά γέμισε από τον πόθο της ιεροσύνης», έλαβε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σιατίστης κ. Παύλο, θυμίζοντάς του τον Απόστολο Παύλο και το παράδειγμα της δικής του κλίσεως.

Στο τέλος επικαλέστηκε τη βοήθεια και τη μεσιτεία της Υπεραγίας Θεοτόκου, του παναγίου Ιεράρχου Νικολάου, του προστάτου του, Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά και πάντων των Αγίων, ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις τρικυμίες της Ιεροσύνης και του βίου εν γένει.

Ο Μητροπολίτης κ.κ. Παύλος, αφού αναφέρθηκε στην εορτή των Βαΐων, που γιορτάζει η εκκλησία μας, έκανε αναφορά και στα επίκαιρα μηνύματα της ημέρας αυτής, που είναι η ερμηνεία, η απάντηση και ο δρόμος για τη σημερινή δεινή κρίση που ζούμε όλοι μας. «Όλα αυτά που ζούμε τον τελευταίο καιρό,» είπε, «έχουν την αναφορά τους σε δύο γεγονότα: στην ανευθυνότητα των αρχόντων, (γιατί ποτέ δεν υπήρξαν αληθινοί άρχοντες), και στην ανευθυνότητα του λαού, που σήμερα ξέρει να επευφημεί και αύριο να σταυρώνει. Αυτή είναι η πραγματικότητά μας. Και όλα αυτά, γιατί αρνηθήκαμε Αυτόν, που είναι ο όντως άρχοντας.

Ο Χριστός, η πίστη του, η Εκκλησία του, για πολλούς ανθρώπους με δόλιους σκοπούς, είναι ενοχλητικός. Τα τελευταία χρόνια παρακολουθήσαμε αυτή τη λυσσώδη επίθεση εναντίον της Εκκλησίας, εναντίον του προσώπου του Χριστού. Άραγε, γιατί τόσο μένος και πάθος; Επειδή η Εκκλησία έπρεπε να εξουδετερωθεί, έπρεπε να σιωπήσει. Γιατί; Επειδή έπρεπε ο λαός να μην έχει στήριγμα, ώστε εύκολα να συντριβεί. Και τελικά, το αποτέλεσμα ήρθε. Δεν συνετρίβη όμως η Εκκλησία,  συνετρίβη αυτός ο τόπος, από τις ανομίες όλων μας.

Και απευθυνόμενος στον διάκονο του είπε: «… σε μια τέτοια εποχή καλείσαι να εισέλθεις στην Εκκλησία του Χριστού και να την διακονήσεις…»

Τον νουθέτησε, πατρικά, «να είναι πράος και ταπεινός τη καρδία, να είναι σιωπηλός, να βρίσκεται σ’ ένα κλίμα περίσκεψης και προβληματισμού και να ζητάει το έλεος του Θεού, διότι αυτό που του δωρίζει ο Θεός με το μυστήριο της ιερωσύνης και αυτό που είναι ως άνθρωπος η απόσταση είναι τεράστια. Η ιερωσύνη είναι δωρεά του Θεού και θα κληθεί κάποτε να δώσει λόγο γι’ αυτή τη δωρεά. Να έχει καθαρή τη μαρτυρία της συνειδήσεώς του και να εργάζεται, ώστε το πνεύμα το Άγιο που θα κατέλθει την ώρα του μυστηρίου, να σκηνώσει μέσα στον έσω της καρδίας άνθρωπο, να φωτίζει το νου του και να οδηγεί τα διαβήματά του.»

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο νεοχειροτονηθείς Πρεσβύτερος Γρηγόριος μοίρασε το αντίδωρο στο πολυπληθές εκκλησίασμα, και δέχθηκε τις συγχαρητήριες ευχές του Ποιμενάρχου, των συλλειτουργησάντων κληρικών και των συμπροσευχηθέντων ευλαβών χριστιανών.

Ακολούθησε μικρό κέρασμα στο Ενοριακό πνευματικό κέντρο του Ναού, στους κληρικούς και στους καλεσμένους του π. Γρηγορίου, το οποίο πρόσφερε η οικογένεια του νεοχειροτονηθέντος.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και της χειροτονίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σιατίστης κ. Παύλος, ο Αρχιμανδρίτης π. Εφραίμ, οι Ιερείς της Ενορίας π. Βασίλειος και ο π. Νέστορας, οι π. Αμβρόσιος, π. Άνθιμος, π. Βασίλειος, π. Χαρίτων και π. Γρηγόριος μαζί με  όλο το Εκκλησίασμα, συνόδευσαν την Αγία Εικόνα της Παναγίας Ελεούσας από τον Ιερό Ναό μέχρι την είσοδο της πόλης. Καθ’ όλη τη διαδρομή, οι ιεροψάλτες έψαλλαν τον Παρακλητικό κανόνα στην Υπεραγία Θεοτόκο. Στην είσοδο της πόλης έγινε δέηση, έψαλλαν το απολυτίκιο της κοιμήσεως της Θεοτόκου και ανεχώρησαν πολλοί πιστοί για το μοναστήρι, κρατώντας στα χέρια την εικόνα της Παναγίας, την οποία συνόδευσε και ο Ιερέας π. Νέστορας.

Παρέστησαν ο Αντιδήμαρχος της πόλεως κ. Παναγιώτης Γαρούφος, ο Πρόεδρος και ο Σύμβουλος της Δημοτικής Κοινότητας Σιάτιστας κ. Αθανάσιος Καρακώστας και κ. Σωτήριος Λέγγος, και ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Βασίλειος Ώττας.

Η αδελφότητα της Ιεράς Μονής, με τον π. Ιωάννη, υποδέχθηκαν την Αγία Εικόνα στην είσοδο του Μοναστηριού, ψάλλοντας το απολυτίκιό της. Όταν μπήκαν στο Ναό έψαλλαν την παράκληση και ανεχώρησαν.

Η Αγία εικόνα της Παναγίας Ελεούσας έμεινε στην Ενορία του Αγίου Νικολάου 34 ημέρες και την υποδέχθηκαν οι χριστιανοί στα σπίτια τους με ευλάβεια και χαρά για την ευλογία που φέρνει.

Ευχόμαστε, ο νέος κληρικός π. Γρηγόριος, να είναι άξιος Ιερέας και να βιώνει καθημερινά «την ευώδη χάρη του Τελεταρχικού Παναγίου Πνεύματος, την άνωθεν κλήση και τα μεγαλεία του Θεού».

This entry was posted in Επικαιρότητα. Bookmark the permalink.