Η Αγία Εικόνα της Παναγίας Ελεούσας, την Κυριακή των Βαΐων, θα επιστρέψει στον προαιώνιο τόπο διαμονής της

Από την Κυριακή της Ορθοδοξίας, Κυριακή 4 Μαρτίου 2012, μέχρι και σήμερα, η Αγία Εικόνα της Παναγίας Ελεούσας της Ιεράς Μονής Μικροκάστρου ευλογεί την Ενορία του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου στη Σιάτιστα.

Οι ιερείς της Ενορίας π. Βασίλειος και π. Νέστορας τη μεταφέρουν από σπίτι σε σπίτι καθημερινά για να ευλογήσει τους πιστούς. Μέχρι το Σάββατο του Λαζάρου θα έχουν ευλογηθεί όλα τα σπίτια των Ενοριτών. Την Κυριακή των Βαΐων, 8 Απριλίου 2012, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, όλοι οι χριστιανοί θα την συνοδεύσουν, για να την μεταφέρουν και πάλι πίσω στη Μονή που ανήκει.

Το έθιμο αυτό, της επίσκεψης της Αγίας Εικόνας στα σπίτια των πιστών, είναι παμπάλαιο και κανείς δεν θυμάται από πότε έχει ξεκινήσει. Οι χριστιανοί περιμένουν με αγωνία πότε θα τους επισκεφθεί και την υποδέχονται με λαχτάρα, για να τους αγιάσει να ευλογηθεί το σπίτι τους και να της εναποθέσουν τα προβλήματά τους.

Η μεγάλη ευλάβεια στην Εικόνα αυτή οφείλεται στην ανεξάντλητη χάρη που φανερά ή μυστικά ο πιστός λαός αποκομίζει. Για το λόγο αυτό τηρεί το θρησκευτικό αυτό έθιμο με μεγάλη αφοσίωση.

This entry was posted in Επικαιρότητα. Bookmark the permalink.