Συναυλία Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής στον Ι.Ν.Αγίου Νικολάου Σιάτιστας

Την Κυριακή 1 Απριλίου 2012, Ε΄ Κυριακή των Νηστειών, το απόγευμα, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας, εψάλη ο τελευταίος κατανυκτικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλου.

Μετά το πέρας του εσπερινού πραγματοποιήθηκε εκδήλωση Βυζαντινής Μουσικής.

Η χορωδία του Συλλόγου Ιεροψαλτών Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής Κοζάνης, «Οι Τρεις Ιεράρχες», έψαλλαν ύμνους από την περίοδο του Τριωδίου.

Στην αρχή της εκδηλώσεως, ο Πρόεδρος του Συλλόγου, διάβασε την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του Συλλόγου Ιεροψαλτών Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής Κοζάνης «Οι Τρεις Ιεράρχες», με την οποία ανακήρυξαν τον Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλο επίτιμο Αντιπρόεδρο του Συλλόγου. Στη συνέχεια, του παρέδωσε επιστολή με την απόφαση αυτή, καθώς και μία εικόνα των Αγίων Τριών Ιεραρχών, σύμβολο του Συλλόγου.

Η όμορφη βραδιά ξεκίνησε με το Δοξαστικό  τοῦ ἑσπερινοῦ τῆς Κυριακῆς τοῦ Τελώνου καί Φαρισαίου, «Παντοκράτωρ Κύριε…», σε  ἦχο πλ. δ΄.

Στη συνέχεια η χορωδία της Βυζαντινής Μουσικής, με χοράρχη τον κ. Τάσο Καγκαρά, απέδωσε και άλλους ύμνους του Τριωδίου και της  Μεγάλης Τεσσαρακοστής, και τελείωσε με το Δοξαστικό τῶν Αἴνων Κυριακῆς Βαΐων, «Πρό ξ μερν το Πάσχα…».

Ο κ. Αναστάσιος Ν. Δάρδας, Δρ. Θεολογίας Α.Π.Θ., καί τέως Περιφερειακός Διευθυντής  Πρωτοβάθμιας  καί  Δευτεροβάθμιας Ἐκπαίδευσης Δυτικῆς Μακεδονίας, προλόγιζε τον κάθε ύμνο, για να συμβάλλει, όπως είπε, στη βιωματικότερη συμμετοχή όλων, καθώς θα τους ακούμε να ψάλλονται.

Οι ύμνοι, ποιήματα των μεγάλων υμνογράφων της Ορθοδοξίας, αποδόθηκαν με υποδειγματικό τρόπο από την χορωδία του Συλλόγου Ιεροψαλτών Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής Κοζάνης, «Οἱ Τρεῖς Ἱεράρχες», δημιουργώντας μία κατανυκτικότατη εόρτια ατμόσφαιρα.

Μετά το πέρας του μουσικού μέρους, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Παύλος, εξήρε την αξία και την υπεροχή της Βυζαντινής Μουσικής, η οποία, όπως είπε, έχει στόχο την ανάδειξη του λόγου, αφού ο λόγος είναι προσευχή.

Συνεχάρη και ευχαρίστησε την  χορωδία και το χοράρχη της, για την όμορφη και ευλογημένη ευκαιρία, που έδωσαν σε όλους πλησιάζοντας η Μεγάλη Εβδομάδα.

Τους ευχαρίστησε θερμά, για την τιμή που του έκαναν, να είναι μέτοχος σε μία τόσο όμορφη και ευλογημένη χορωδία.

Ευχαρίστησε, επίσης, και τον κ. Δάρδα Αναστάσιο, επειδή ερμηνεύοντας τα τροπάρια, βοήθησε να γίνουν περισσότερο κατανοητά. Γιατί, τα τροπάρια δεν είναι να τα ακούμε απλά για να τα ακούμε, αλλά για να περνάνε στην ψυχή μας. Και όταν έτσι όμορφα ψάλλονται, το αφτί ακούει τον λόγο, ο νους καταλαβαίνει, η καρδία κατανύσσεται και τελικά έχουμε όφελος μέσα στην καρδιά μας.

Ευχαρίστησε, ακόμη, και συνεχάρη όλο τον κόσμο, για την προθυμία του να παρακολουθήσει αυτή την ευλογημένη εκδήλωση.

Ευχαρίστησε την Ενορία του Αγίου Νικολάου και τους Ιερείς της, γιατί πρόσφεραν σ’ όλους αυτή τη χαρά της ακροάσεως αλλά και της μετοχής στην ουσία των ύμνων.

Τέλος, ευχήθηκε, ο Θεός να μας αξιώσει με τη βοήθεια όλων αυτών, ώστε να μπούμε στην ευλογημένη περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδος, και να συναναιβούμε μαζί με το Χριστό και να ζήσουμε το ξεχείλισμα της αγάπης, που πηγάζει από το Σταυρό και την Ανάστασή του.

Στο τέλος της εκδηλώσεως ο πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος Βασιλείου συνεχάρη τον Σεβασμιώτατο κ. Παύλο, για την επέτειο των έξι χρόνων, που ποιμαίνει την θεόσωστη Ιερά Μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης. Παρεκάλεσε, επίσης, τους πιστούς να προσεύχονται για τη μακροημέρευσή του, για την πνευματική προκοπή του ποιμνίου.

This entry was posted in Επικαιρότητα. Bookmark the permalink.