Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας

Με κατάνυξη αλλά και εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η  Γ΄ Κυριακή των Νηστειών, η οποία ονομάζεται και «Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως», στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας.

Μετά τη μεγάλη Δοξολογία στον όρθρο, ο Ιερέας π. Βασίλειος Βασιλείου, με μια σεμνή πομπή μετέφερε τον Τίμιο Σταυρό από το Άγιο Βήμα στο κέντρο του Ναού, όπου θα παραμένει εκεί όλη την υπόλοιπη εβδομάδα, οπότε στο τέλος κάθε ακολουθίας θα γίνεται η προσκύνησή  του.

Στο κήρυγμά του ο π. Βασίλειος ανέφερε, για ποιό λόγο η Ορθόδοξη Εκκλησία μας, τόσο σοφά, προβάλλει το Σταυρό στο μέσο της Μεγάλης Σαρακοστής.

«Προβάλλεται, είπε, ο Σταυρός, αυτό το βασανιστικό όργανο – όργανο θανάτου του Ιησού Χριστού – από το οποίο όμως έρρευσε, όπως το αίμα του, η χάρη, η βοήθεια και η δύναμη, γιατί ο Χριστός αναστήθηκε.

Προβάλλεται ο Σταυρός, το σύμβολο των θλίψεων, των δοκιμασιών, των πειρασμών, για να μας τονώσει στον πνευματικό μας αγώνα και στην καθημερινή μας ζωή.

Και συνέχισε: «Ποιος δεν πέρασε θλίψεις, βάσανα, δοκιμασίες, πειρασμούς ή διωγμούς; Όλοι. Το πρόβλημα όμως δεν τίθεται εδώ. Αλλά στην αντιμετώπιση των ποικίλων δυσκολιών. Άλλοι λυγίζουν κάτω από το βάρος των θλίψεων. Άλλοι αγωνίζονται και τις ξεπερνούν. Πολλοί λίγοι χαίρονται με τις θλίψεις.» Καθολ. Επιστ. Ιακ. Α΄ 2

Έρχεται ο Λόγος του Θεού να διαλευκάνει την υπόθεση. Τι λογής είναι οι θλίψεις; Οι δοκιμασίες; Οι πειρασμοί; Ανώτεροι από τις δυνάμεις του ανθρώπου; Κατώτεροι; Εύκολοι; Δύσκολοι;

Απαντά ο απόστολος Παύλος. (Α΄ Κορ. Ι΄ 13) «Πειρασμός υμάς ουκ είληφεν ει μη ανθρώπινος. Πιστός δε ο Θεός, ος ουκ εάσει υμάς πειρασθήναι υπέρ ο δύνασθε, αλλά ποιήσει συν τω πειρασμώ και την έκβασιν του δύνασθαι υμάς υπενεγκείν». Δηλαδή, δεν σας κατέλαβε κάποια δοκιμασία ή θλίψη πιο πάνω από τις δυνάμεις σας, παρά μόνο ανθρώπινα. Ο Θεός είναι αξιόπιστος, δεν θα σας αφήσει να πειραχθείτε πιο πολύ από όσο μπορείτε. Αλλά θα δώσει τη διέξοδο από τον πειρασμό, για να μπορέσετε να τον βαστάξετε.

Ώστε ο πειρασμός είναι ανθρώπινος, και Αυτός που επιτρέπει τις δοκιμασίες είναι ο Θεός. Αυτός που δίνει τη διέξοδο – τη λύση – είναι ο Θεός.

Ο Θεός που αποκαλύπτεται στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού δεν είναι μία ασύλληπτη ιδέα ή επινόηση της φαντασίας του ανθρώπου. Δεν είναι ένας Θεός, που μένει στα ύψη και δεν έχει επαφή – σχέσεις – με την ανθρώπινη αδυναμία, αλλά γίνεται άνθρωπος και υπερνικά κάθε δυσκολία.

Ο Χριστός μετά την Ανάληψή του πήγε στον ουρανό, στα δεξιά του Θεού Πατρός, αλλά είναι συγχρόνως και πλησίον μας, κατανοεί τα παθήματα, συμπαθεί και προσφέρει το έλεός Του.

Πού είναι ο Χριστός κατά την ώρα της δοκιμασίας; Είναι δίπλα μας.»

Και τελειώνοντας ανέφερε: «Αγαπητοί μου, οι θλίψεις θα έρθουν, οι δοκιμασίες, οι διωγμοί, αλλά θα είναι στα μέτρα των δυνατοτήτων μας, δηλαδή πειρασμός ανθρώπινος.

Όμως μπορούμε κάθε φορά να καταφεύγουμε στο Χριστό, κάτω από το Σταυρό του, κάνοντας το Σταυρό επάνω μας, και να ζητούμε τη βοήθεια, την προστασία, τη δύναμη, την φώτιση, την υπομονή.

Από το Σταυρό του Κυρίου απορρέει κάθε αγαθό. Είναι το παντοδύναμο όπλο κατά των δαιμόνων. Είναι η ασπίδα εναντίον κάθε κακού. Είναι το όργανο της σωτηρίας μας. Ο Σταυρός άνοιξε τον Παράδεισο.

Γι αυτό πρέπει να τον τιμούμε και να τον προσκυνούμε. Βλέποντάς τον, να χαιρόμαστε.

Ας τον χρησιμοποιούμε όσο πιο συχνά μπορούμε, αγιάζοντας έτσι κάθε πτυχή της καθημερινής και της πνευματικής μας ζωής».

This entry was posted in Επικαιρότητα. Bookmark the permalink.