Λειτουργία παρουσία Μητροπολίτη ύστερα από 150 Χρόνια

Ιστορικές στιγμές έζησε ο Ελληνισμός στην Πόλη Κέτσκεμετ (Kecskemét) της Ουγγαρίας, καθώς ύστερα από 150 χρόνια, λειτούργησε στην ελληνική ορθόδοξη εκκλησία της Αγίας Τριάδος ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αυστρίας & Έξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης κ. Αρσένιος.

Ο ιστορικός αυτός ναός κτίστηκε από τους Έλληνες πραματευτάδες, που είχαν ιδρύσει ελληνική κομπανία το 1708 και οι οποίοι ήρθαν στην Ουγγαρία από την Κοζάνη και την Σιάτιστα, κατόπιν παροτρύνσεως του τότε επισκόπου Βούδας, Διονυσίου Παπαγιανούση (Πόποβιτς) ο οποίος καταγόταν από τα Σέρβια της Κοζάνης και πραγματοποίησε το 1829 τα εγκαίνια της εκκλησίας.

Στη λειτουργία παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο πρέσβης της Ελλάδος Σπύρος Γεωργιλές , ο πρόξενος Ιωάννης Σταματέκος, ο σύμβουλος Τύπου Νίκος Βλαχάκης, ο πρόεδρος του Διαπολιτισμικού Μακεδονικού Συλλόγου Δημήτρης Λαδάς, ο Γραμματέας της Ελληνικής Ορθοδόξου Εκκλησιαστικής Κοινότητας Βουδαπέστης και του Ελληνικού – Κυπριακού – Ουγγρικού Συλλόγου Φιλίας Βασίλειος Σταματόπουλος καθώς και αρκετοί ομογενείς κάτοικοι του Κετσκεμέτ.

Δημιουργήθηκε στις Τρίτη, 13 Μάρτιος 2012
Συντάχθηκε από τον/την Βασίλειος Σταματόπουλος – 00.24
Romfea.gr

This entry was posted in Επικαιρότητα. Bookmark the permalink.