Η Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μικροκάστρου προέπεμψε τη μακαριστή Ειρήνη μοναχή.

Σήμερα, Τρίτη 6 Μαρτίου 2012 στις 11:30 π.μ. η Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Μικροκάστρου προέπεμψε τη μοναχή Ειρήνη, εν συνοχή καρδίας, προς την αληθινή και ουράνια πατρίδα μας, την Άνω Ιερουσαλήμ, αφού για τους χριστιανούς ο θάνατος δεν είναι θάνατος, αλλά κοίμηση και μετάβαση στην πραγματική ζωή.

Την εξόδιο ακολουθία συνέψαλλαν ο οικείος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ.κ. Παύλος μαζί με τους Μητροπολίτες Καστορίας κ.κ. Σεραφείμ, Φλωρίνης κ.κ. Θεόκλητο και τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Θερμών κ.κ. Δημήτριο, πλήθος από Ιερείς, μοναχούς και μοναχές από ολόκληρη την Ελλάδα.

Παραβρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιος Δακής, η Δήμαρχος Βοΐου κα Παναγιώτα Ορφανίδου, ο πρώην Νομάρχης Κοζάνης κ. Πασχάλης Μητλιάγκας, πολλοί περιφερειακοί και δημοτικοί Σύμβουλοι και πλήθος πιστών από διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Μετά το πέρας της εξοδίου ακολουθίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος ομίλησε εμπνευσμένα και παρηγορητικά, αλλά και επαινετικά για τη μακαριστή μοναχή Ειρήνη.

Επικήδειο, για τη μεταστάσα μοναχή Ειρήνη, εκφώνησε η οσιολογιωτάτη Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Θεολογία μοναχή. Μεταξύ των άλλων ανέφερε και ολίγα από τη ζωή και βιωτή της.

«Η μοναχή Ειρήνη, κατά κόσμον Δέσποινα Σταθάκη, ήταν γόνος πολύτεκνης ευσεβούς οικογένειας. Γαλουχήθηκε στα νάματα της Ορθοδοξίας από τους ευσεβείς γονείς της, Εμμανουήλ και Ειρήνη, ιδιαίτερα δε από την μοναχή Θεολογία, ηγουμένη τώρα της Ιεράς Μονής Μικροκάστρου. Στη γερόντισσα Θεολογία, η μακαριστή Ειρήνη, εμπιστεύθηκε την χριστιανική της εξέλιξη, από μαθήτρια Γυμνασίου ακόμη, την οποία και υπεραγαπούσε.

Υπό την εμπνευσμένη καθοδήγηση του πνευματικού της π. Πολυκάρπου Μαντζάρογλου, σπούδασε την Θεολογική Επιστήμη στο Θεολογικό Ινστιντούτο Παρισίων, του Αγίου Σεργίου. Η σπουδή αυτή σημάδεψε τη ζωή της, έστω και αν δεν συνέχισε τις σπουδές, γιατί σ’ όλη την μοναχική της διαδρομή την ενδιέφεραν τα θεολογικά θέματα και σ’ αυτό οφείλεται η ευαίσθητη εκκλησιαστική της συνείδηση.

Εργάστηκε υπομονετικά στη Μονή της μετανοίας της. Ήταν φιλακόλουθη στο έπακρο, με ακρίβεια στα τυπικά της Εκκλησίας. Ήταν φίλεργος μέλισσα, ευσυνείδητη οικονόμος της Μονής, φειδωλή στη χρήση του ιερού χρήματος και του ταμείου της Παναγίας. Ήταν ελεήμων καρδία, υπερασπιστής φτωχών και ορφανών, μυστικός χορηγός πενήτων φοιτητών.

Χαρακτηριστικό της γνώρισμα, ο πόθος να ενώνει τα διεστώτα και η ευκολία να ζητάει συγγνώμη από τη μικρότερη αδελφή.

Η μεγάλη στιγμή τη βρήκε πάλι στο καθήκον. Ενώ άρχισε να πονάει, εκείνη ξύπνησε να χτυπήσει το τάλαντο, να ξυπνήσουν οι αδελφές για την ακολουθία. Αλλά πριν το χτυπήσει συνάντησε τους αρχαγγέλους, που κάθε Δευτέρα τιμάει η εκκλησία μας.

Η αδελφή Ειρήνη πορεύεται την οδόν προς τη Βασιλεία των ουρανών ως νύμφη πολύφερνη, με τις νηστείες, τις προσευχές, τις ασκήσεις, τα έργα αγάπης και μετανοίας».

Μετά το πέρας της κηδείας παρατέθηκε στην τράπεζα της Μονής λιτό γεύμα στους Μητροπολίτες, τους Ιερείς, τους μοναχούς και τις μοναχές. Σε όλους τους πιστούς προσφέρθηκε κέρασμα.

Ευχόμαστε, ο Πλαστουργός μας Άγιος Τριαδικός Θεός, να την αναπαύσει «εν χώρα ζώντων και εν σκηναίς δικαίων».

This entry was posted in Επικαιρότητα. Bookmark the permalink.