Τα Άγια Θεοφάνεια στην Ενορία του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάστηκαν και φέτος τα Άγια Θεοφάνεια στην Ενορία του Αγίου Νικολάου.
Κατά την κυριώνυμο ημέρα των Θεοφανείων, Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012, οι Ιερείς της Ενορίας π. Βασίλειος και π. Νέστορας τέλεσαν την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου.
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο π. Βασίλειος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στο βάπτισμα του Χριστού, στο οποίο βαπτιζόμαστε όλοι οι χριστιανοί και στο κέρδος μας από αυτό.
Μεταξύ άλλων ανέφερε,
«Ο άνθρωπος, δια του μυστηρίου του βαπτίσματος, γίνεται μέλος της Εκκλησίας.
Το βάπτισμα είναι η θύρα, δια της οποίας ο άνθρωπος εισέρχεται στην πραγματικότητα της Εκκλησίας.
Το βάπτισμα είναι η σφραγίδα του Υιού του Θεού, δια της οποίας μπαίνει κανείς στη Βασιλεία του Θεού και γίνεται πολίτης της Βασιλείας Του.
Το Βάπτισμα είναι θάνατος και τέλος του παλαιού βίου και ζωή κατά Χριστόν…
Ακόμη τόνισε ότι, ο Άγιος Γρηγόριος ο θεολόγος διαβλέπει στην προσωπική ζωή του κάθε ανθρώπου τρία δημιουργικά σημεία: (1) την σωματική γέννηση, (2) το βάπτισμα, που θεωρείται δεύτερη γέννηση, η οποία λέγεται και αναγέννηση και (3) την ανάσταση, που είναι η παλιγγενεσία, το τέλος και ο σκοπός του βαπτίσματος.
Μέσα στην Εκκλησία ο χριστιανός ανδρώνεται πνευματικά, πολεμά την κακία και τα πάθη, και πλουτίζει από αρετές. Κάνει γνωστό το Ευαγγέλιο και τη Σωτηρία στον κόσμο, που τα αγνοεί. Αναδεικνύει το «κατ’ εικόνα» και πορεύεται τον δρόμο προς το «καθ’ ομοίωσιν» του Θεού. Βρίσκει αυτό που είναι, τον αληθινό εαυτό του: Ότι είναι ον ψυχοσωματικό, όν θεολογικό, ζώο θεώμενο. Βρίσκει, τέλος, τον αληθινό σκοπό της ζωής του, που είναι η θέωση!
Καταλήγοντας, αναρωτήθηκε: «Είμαστε, όλοι εμείς που βαπτισθήκαμε, παιδιά του Θεού; Ζούμε ως παιδιά του Θεού; Είμαστε και παραμένουμε μέλη της Εκκλησίας; Η ζωή όπως τη ζούμε, είναι μία συνέχεια πνευματική, της αναγεννήσεώς μας δια του βαπτίσματος; Ελπίζουμε ότι θα είμαστε κληρονόμοι του Θεού πατέρα μας; Αναλογισθήκαμε τι κερδίζουμε όταν ζούμε κατά Θεόν;».
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε η ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού, όπου έγινε η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στη μικρή κολυμβήθρα και ο αγιασμός των υδάτων. Μετά την απόλυση ο π. Βασίλειος ευλόγησε όλο το εκκλησίασμα με τον Τίμιο Σταυρό, ραντίζοντας με τον αγιασμό, ενώ ο π. Νέστορας μοίραζε το αντίδωρο. Οι πιστοί έπαιρναν και έπιναν τον αγιασμό των Θεοφανείων έξω από τον Ιερό Ναό.
Πλήθη πιστών κατέκλυσαν τον Ναό, προκειμένου να συμμετάσχουν στη Θεία Λειτουργία των Θεοφανείων και την ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού.
Στην Σιάτιστα, σύμφωνα με την παράδοση, όλο το εκκλησίασμα παίρνει ως ευλογία και ένα κομμάτι γλυκιάς πίτας, που είναι προσφορά από τις κυρίες της Ενορίας, οι οποίες τον προηγούμενο χρόνο βρήκαν το φλουρί στο δικό τους κομμάτι.

This entry was posted in Επικαιρότητα. Bookmark the permalink.