Εκδήλωση για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη 100 χρόνια από την κοίμησή του & βίντεο

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στη Σιάτιστα, στην Ενορία του Αγίου Νικολάου, μία εξαιρετική εκδήλωση, των Κατηχητικών Σχολείων, για τα 100 χρόνια από την κοίμηση του μεγάλου μας λογοτέχνη Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.
Στον χώρο του Ναού του Αγίου Νικολάου, ξεδιπλώθηκαν ποικίλες μνήμες και μεταφέρθηκε το πνευματικό κλίμα μιας άλλης εποχής.
Παρουσιάστηκε η ζωή και το συγγραφικό έργο του Παπαδιαμάντη, διαβάστηκαν αποσπάσματα από έργα του και η χορωδία των παιδιών του κατηχητικού έψαλλαν χριστουγεννιάτικους ύμνους και τραγούδησαν παραδοσιακά μελωδήματα.
Μετά την εισαγωγική προσλαλιά του πρωτοπρεσβυτέρου π. Βασιλείου Λ. Βασιλείου, η φοιτήτρια του παιδαγωγικού τμήματος, Μάνιου Περιστέρα, θύμισε σε γενικές γραμμές, ποιος ήταν ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης και διάβασε ένα κείμενο, που αναφερόταν στη στιγμή του θανάτου του, όπως την περιγράφει ο Γάλλος Octave Merlier.
Ο Φιλόλογος κ. Φίλιος Γεώργιος αναφέρθηκε στα γενικά χαρακτηριστικά του έργου του Παπαδιαμάντη, καθώς και στην εργοκριτική του.
Η Βρεφονηπιοκόμος κ. Ώττα Ευφημία, η οποία είναι από τους πρώτους συνεργάτες και συντελεστές του Ραδιοφωνικού σταθμού της Μητροπόλεως «ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ», αναφέρθηκε στη θρησκευτικότητα στα έργα του Παπαδιαμάντη, και διάβασε ένα απόσπασμα από το Χριστουγεννιάτικο διήγημά του: «Στο Χριστό στο Κάστρο».
Στη φυσιολατρία, που διακρίνεται έντονα στα διηγήματα του Παπαδιαμάντη, αναφέρθηκε η Ζιώγου Μαλαματή, φοιτήτρια του παιδαγωγικού τμήματος και εκφωνήτρια της Ραδιοφωνίας της Μητροπόλεως, και διάβασε ένα απόσπασμα από το διήγημα: «Το άνθος του γιαλού».
Στην τρίτη ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης του συγγραφέα, τη γνήσια ελληνική παράδοση και την πλούσια ηθογραφία του λαού μας, αναφέρθηκε ο κ. Λέγκος Σωτήριος, ένας από τους πρώτους συνεργάτες και εκφωνητές της Ραδιοφωνίας «Ορθοδοξία και Παράδοση», και διάβασε ένα απόσπασμα από το διήγημα του Παπαδιαμάντη: «Φώτα Ολόφωτα», το οποίο κατατάσσεται στα διηγήματα του Δωδεκαημέρου.
Στη συνέχεια ο κ. Φίλιος Γεώργιος συνεργάτης και αυτός της Ραδιοφωνίας, αναφέρθηκε στις κοινωνικές διαστάσεις, όπως αυτές αναδεικνύονται μέσα από το έργο του Παπαδιαμάντη και διάβασε απόσπασμα από το διήγημα: «Ο φτωχός Άγιος»
Οι μαθήτριες του Μουσικού Λυκείου Τσιαούση Γ. Ζωή και Λεζγίδη Αντ. Άννα, στο ξεκίνημα και το τέλος της παρουσίασης, απήγγειλαν δύο ποιήματα, ένα του Παπαδιαμάντη και ένα για τον μεγάλο λογοτέχνη.
Παρουσιάστριες του προγράμματος της γιορτής ήταν οι φοιτήτριες Σβώλη Περιστέρα και Λογδανίδου Δήμητρα.
Στο δεύτερο μέρος της γιορτής, τα παιδιά των κατηχητικών σχολείων έψαλλαν τις ιαμβικές καταβασίες των Χριστουγέννων, τις οποίες πρώτα απήγγειλε ο κ. Φίλιος Γεώργιος και τις διάβαζε σε ελεύθερη μετάφραση η φοιτήτρια Λεζγίδου Ελευθερία. Χοράρχης ήταν ο Ιερέας Βασίλειος Βασιλείου. Η χορωδία έδωσε, τέλος, το παραδοσιακό χρώμα των ημερών, τραγουδώντας παραδοσιακά μελωδήματα (κάλαντα).
Ο μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος, φανερά συγκινημένος, έκλεισε τη γιορτή με μία σύντομη ομιλία, σχετική με τον «άγιο» των ελληνικών γραμμάτων και τη σημερινή εποχή.
Ακολούθησε δεξίωση για όλους στο ενοριακό κέντρο.

This entry was posted in Επικαιρότητα and tagged . Bookmark the permalink.