Πανήγυρις Αγίου Νικολάου

Με λαμπρότητα γιορτάστηκε την Δευτέρα και την Τρίτη, 5 και 6 Δεκεμβρίου 2011, η Ιερά Πανήγυρις του Προστάτου της Ενορίας της Γεράνειας, Αγίου Νικολάου, Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας, του Θαυματουργού, στον ομώνυμο Ενοριακό Ιερό Ναό της Σιάτιστας.

Το απόγευμα, με τους χαρμόσυνους ήχους της καμπάνας, έγινε πανηγυρική υποδοχή του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Νικολάου, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλο, τους Ιερείς της πόλεως και πολύ λαό, προερχόμενο από την Ιερά Μονή Παναγίας Μικροκάστρου.

Της Ιεράς Πανηγύρεως προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος κ. Παύλος, συμπαραστατούμενος από τον πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως π. Εφραίμ και τους Ιερείς των δύο Ενοριών της Σιάτιστας, π. Ιωσήφ, π. Στέφανο, π. Στέργιο, π. Αλέξανδρο, π. Βασίλειο, π. Νέστορα και τον Διάκονο Γρηγόριο, ο οποίος χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό. Στο τέλος εψάλη αρτοκλασία και έγινε Λιτάνευση των Αγίων Λειψάνων και της Ιεράς Εικόνος του Αγίου, στους δρόμους της Γεράνειας.

Μετά το πέρας του Εσπερινού, στο  Πνευματικό Κέντρο της Ενορίας μοιράσθηκε ως ευλογία ο ευλογημένος άρτος της αρτοκλασίας και προσφέρθηκαν κεράσματα σε όλους, όσοι τίμησαν την μνήμη του Αγίου.  Η ετοιμασία και η προσφορά των κερασμάτων ήταν των κυριών της Σιάτιστας που ευλαβούνται τον Άγιο.

Το πρωί της κυριωνύμου ημέρας, τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία. Λειτουργός ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Παύλος, με τους Ιερείς των δύο ενοριών της πόλεώς μας, ο οποίος και κήρυξε τον θείο λόγο. Πριν τελειώσει η Θεία Λειτουργία τελέστηκε μνημόσυνο, για τους κεκοιμημένους Αρχιερείς και Ιερείς της Μητροπόλεως.

Στην πανήγυρη της Ενορίας του Αγίου Νικολάου παραβρέθηκαν ο βουλευτής του Νομού Κοζάνης κ. Κασαπίδης Γεώργιος, ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας κ. Σόκουτης Ιωάννης της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης και η Δήμαρχος κ. Ορφανίδου Παναγιώτα με Δημοτικούς Συμβούλους του Δήμου Βοΐου.

Όλες οι ακολουθίες της Πανηγύρεως μεταδόθηκαν με απευθείας σύνδεση από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό, «ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ», της Ιεράς Μητροπόλεως Σισανίου και Σιατίστης στους 103 ΜΖ FM και από το διαδίκτυο https://siatistaagiosnikolaos.gr/.

Φέτος οι πιστοί της Ενορίας είχαν τη χαρά να δουν στον τρούλο του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου την καινούργια εικόνα του Παντοκράτορα. Την αγιογράφησε ο αγιογράφος κ. Πασχάλης Δουγαλής. Η συντήρηση του τρούλου, εξωτερικά και εσωτερικά, και η αγιογράφηση έγιναν από δωρεές των ιδίων των ενοριτών. Η προηγούμενη αγιογραφία καταστράφηκε εξαιτίας της πολυκαιρίας, των φυσιολογικών φθορών και των σαθρών υλικών που υπήρχαν ως υπόστρωμα, και δεν ήταν δυνατή η αποκατάστασή της. Η εκκλησιαστική επιτροπή ευχαριστεί όλους εκείνους που συνέβαλαν οικονομικά ή με προσωπική τους εργασία, για να επιτελεστεί αυτό το όμορφο αποτέλεσμα. Να έχουν τις πρεσβείες του Αγίου Νικολάου και τις ευλογίες του Αγίου Τριαδικού Θεού μας.

Το απόγευμα της εορτής μετά την ακολουθία του εσπερινού, εψάλη το κτιτορικό μνημόσυνο, υπέρ αναπαύσεως των ψυχών του Μιχαήλ και της Αλεξάνδρας Κουκουλίδου, και των άλλων κτιτόρων και δωρητών και ευεργετών του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας.

This entry was posted in Επικαιρότητα. Bookmark the permalink.