Πανήγυρις Παμεγγίστων Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ και πασών των Ουρανίων Δυνάμεων

Την Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011, παραμονή της γιορτής των «Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ και πασών των Ουρανίων Δυνάμεων» πανηγύρισε κατά την εκκλησιαστική τάξη, ο Ιερός Ναός των Αγίων Ταξιαρχών, στη Σιάτιστα. Ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής άρχισε το απόγευμα στις 6:00 η ώρα, από τους Ιερείς της Ενορίας του Αγίου Νικολάου π. Βασίλειο και π. Νέστορα. Στη συνέχεια έγινε αρτοκλασία.

Την κυριώνυμο ημέρα, Τρίτη 8 Νοεμβρίου και ώρα 7:30 το πρωί άρχισε ο Όρθρος και στη συνέχεια τελέστηκε η Θεία Λειτουργία στον Ναό των Αγίων Ταξιαρχών.

Το Ναό των Αγίων Ταξιαρχών έκτισε το 1798 ο ιερομόναχος Ιωνάς, διδάσκαλος της Σιάτιστας. Ο λόγιος αυτός ιερομόναχος καταγόταν από παλιά αρχοντική οικογένεια. Αμέσως μετά το θάνατο των γονιών του διέθεσε όλη την περιουσία του και ανήγειρε το ναό των Ταξιαρχών, τον διακόσμησε με αγιογραφίες, και τον εμπλούτισε με ιερά σκεύη, με άμφια και λειτουργικά βιβλία. Στον γυναικωνίτη μεταξύ των τοιχογραφιών ξεχωρίζει αυτή του κτίτορα Ιωνά, που εικονίζεται με σχήμα μοναχού και κρατά στα χέρια του το πρόπλασμα του Ναού.

Ο κυρίως Ναός χωρίζεται σε τρία κλίτη, και οι κολόνες του και ο άμβωνας έχουν γύψινο επιχρυσωμένο διάκοσμο. Τα βημόθυρα του τέμπλου, ο Δεσποτικός θρόνος και το προσκυνητάρι είναι ξυλόγλυπτα επιχρυσωμένα και χρωματισμένα με χρώματα μπλε και κόκκινο. Στο κέντρο της οροφής, σε θολωτό πλαίσιο διακοσμημένο με ελικοειδή χρυσωμένα σχέδια του μπαρόκ, δεσπόζει ο Παντοκράτορας πλαισιωμένος από αγγέλους.

This entry was posted in Επικαιρότητα. Bookmark the permalink.