4 Νοεμβρίου 2011 – η Σιάτιστα εόρτασε τα 99α ελευθέριά της από τον Τουρκικό ζυγό.

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα η Σιάτιστα γιόρτασε στις 4 Νοεμβρίου 2011, την 99η επέτειο της απελευθέρωσής της από τον Τουρκικό ζυγό. Με την παρουσία εκκλησιαστικών, στρατιωτικών, τοπικών φορέων, και πλήθους κόσμου, οι εορταστικές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με τη μεγάλη μαθητική παρέλαση που έγινε επί της κεντρικής οδού Μ. Αλεξάνδρου. Νωρίς το πρωί στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Δοξολογία, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλο και των ιερέων της πόλης. Η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας έγινε από τον κ. Αναστάσιο Δάρδα δόκτορα της ιστορικής θεολογίας και πρώην περιφερειακό διευθυντή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Μετά τη δοξολογία, στην πλατεία Τσιστοπούλου, έγινε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των Ηρώων και ταυτόχρονα στις προτομές Μιχαήλ Αναστασάκη και Λεωνίδα Παπαμαλέκου των Κρητών πολεμιστών στη μάχη της Σιάτιστας. Ακολούθησε σιγή ενός λεπτού και ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου.

Στεφάνια κατέθεσαν η Δήμαρχος Βοΐου κ. Παναγιώτα Ορφανίδου, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιος Δακής, ο Πρόεδρος του τοπικού Συμβουλίου κ. Αθανάσιος Καραλιώτας, εκπρόσωπος του Α΄ Σώματος Στρατού, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας, ο Περιφερειακός Διευθυντής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Μακεδονίας, η Διοίκηση Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νομού Κοζάνης, ο Σύλλογος Κισαμιτών Αττικής στο Ηρώο, ο Σύλλογος Κισαμιτών Αττικής στην προτομή Αναστασάκη, ο Σύλλογος Κισαμιτών Αττικής στην προτομή Παπαμαλέκου, η Ομοσπονδία Σωματείων Αποκορώνου Χανίων, ο Σύλλογος Βαμιανών Αττικής, ο Σύλλογος Φρεδιανών Αττικής, ο Σύλλογος Αρμενιανών Αττικής, ο Σύλλογος Χανιωτών Αττικής και ο απόγονος – εγγονός του Παπαμαλέκου.

Την παρέλαση άνοιξε η φιλαρμονική του Δήμου και παρήλασαν τμήματα Κρητών με τις σημαίες τους και τις τοπικές τους ενδυμασίες, μαθητές των Δημοτικών Σχολείων 1ου 2ου και 3ου, μαθητές του Γυμνασίου, Μουσικού Σχολείου, Ενιαίου Λυκείου, του ΕΠΑ.Λ. των Γυμνασίων και Λυκείων Γαλατινής, Εράτυρας Νεάπολης, Τσοτυλίου και Πενταλόφου.

Με απόφαση της Δημοτικής αρχής σ’ όλα τα Δ.Δ. του Δήμου Βοΐου ήταν αργία.

Μετά την παρέλαση ο Δήμος Βοΐου παρέθεσε δεξίωση στους επισήμους και το κοινό στο Ξενοδοχείο «Αρχοντικό» όπου προσφέρθηκαν εκλεκτοί μεζέδες και παλιό Σιατιστινό κρασί.

Την παραμονή του εορτασμού Πέμπτη 3 Νοεμβρίου στις 10 το πρωί αντιπροσωπείες μαθητών των Σχολείων της πόλης κατέθεσαν στεφάνια στο Μνημείο των Ηρώων στην πλατεία Τσιστοπούλου. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας στο μνημείο που βρίσκεται στο ύψωμα Γκραντίστι τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον πρωτοσύγκελο της Μητροπόλεως κ. Εφραίμ και κατέθεσαν στεφάνια η Δήμαρχος κ. Παναγιώτα Ορφανίδου, συγγενείς των Κρητών αγωνιστών και μαθητές.

Να σημειωθεί ότι με σχετικό διάταγμα του 1969 ο δρόμος προς το ύψωμα Γκραντίστι, ονομάστηκε Γεωργίου Καπιτσίνι, του οπλαρχηγού που έπεσε στη μάχη και ότι το μνημείο κατασκευάστηκε με δωρεά του Αλεξίου Λιάκου ευεργέτη της Σιάτιστας.

Το βράδυ της 3ης Νοεμβρίου οι Κρήτες επισκέπτες οργάνωσαν Κρητικό γλέντι στο Ξενοδοχείο «Σιάτιστα» με χορούς Κρητικούς, εκλεκτούς μεζέδες και κρητικές μαντινάδες.

This entry was posted in Επικαιρότητα and tagged . Bookmark the permalink.