Πανήγυρις Αγίου Κοσμά του Αιτωλού

Με λαμπρότητα τελέστηκε την Τρίτη 23 Αυγούστου 2011 ο πανηγυρικός Εσπερινός, για την εορτή του εθνοϊερομάρτυρος και ισαποστόλου αγίου Κοσμά του Αιτωλού, στο εξωκκλήσι του Αγίου Κοσμά στη Γεράνεια.

Την παραμονή της εορτής εψάλη πανηγυρικός Εσπερινός, έγινε αρτοκλασία και στο τέλος λιτανεύτηκε η εικόνα του αγίου Κοσμά γύρω από τον Ιερό Ναό. Στην ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος, συμπροσευχομένου του Πρωτοπρεσβυτέρου Βασιλείου.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Σιατίστης κ. Παύλος, ο οποίος αναφέρθηκε στην παιδαγωγική προσφορά του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, με την ίδρυση πάμπολλων σχολείων απ’ όπου περνούσε. Υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «ο Άγιος Κοσμάς έλεγε: δύο πράγματα σας χρειάζονται, ψυχή και Χριστός. Δεν μίλαγε φιλοσοφικά, αλλά απλά. Να εκκλησιάζεσθε, έλεγε. Να κοινωνείτε. Να μελετάτε το λόγο του Θεού. Να συγχωρείτε ο ένας τον άλλον. Να αγαπάτε. Να σέβεστε τους αγίους. Να σέβεστε υπερβολικά την Παναγία.» Τελειώνοντας παρότρυνε τους σύγχρονους Έλληνες: «να βάλουμε μέσα μας Χριστό και ψυχή. Αυτά τα δύο θα μας κρατήσουν μέσα στην παράδοσή μας και θα μας δώσουν τη δυνατότητα να ξεπεράσουμε τα προβλήματα της εποχής μας, που μοιάζουν με τα προβλήματα της εποχής του αγίου Κοσμά».

Στο τέλος, ο π. Βασίλειος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη κ. Παύλο, που μετείχε στον εορτασμό του Αγίου Κοσμά και κήρυξε τον θείο λόγο, καθώς και τον πολυπληθή πιστό λαό.

Ανήμερα της εορτής του Αγίου Κοσμά, 24 Αυγούστου, τελέστηκε Θεία Λειτουργία στο εξωκκλήσι από τον Ιερέα π. Βασίλειο.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

 

This entry was posted in Επικαιρότητα. Bookmark the permalink.