Βιβλιοπαρουσιάσεις

«ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΓΩΓΗΣ»

 του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ. κ. Παύλου

Την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016, στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου στο Πνευματικό ΚέντρΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΓΩΓΗΣο της Ι. Μητροπόλεως, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ. κ. Παύλου με τίτλο: «ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΓΩΓΗΣ».

Το βιβλίο »Προβλήματα Αγωγής» είναι ένα καλαίσθητο βιβλίο με 254 σελίδες, που περιλαμβάνει 10 απομαγνητοφωνημένες ραδιοφωνικές εκπομπές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ. κ. Παύλου. Εκδόθηκε στο Μεσολόγγι από το Βιβλιοπωλείο της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας «Φάρος Ορθοδοξίας».

Τα σκίτσα στο εσωτερικό του βιβλίου προσφέρθηκαν από την αγιογράφο κ. Μαρία Κοττά, ενώ τα έργα του εξωφύλλου και του οπισθοφύλλου είναι από τον ζωγράφο κ. Χρήστο Γαρουφαλή.

Στον πρόλογο του βιβλίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, γράφει τα εξής: «Στο βιβλίο με τίτλο, «Προβλήματα Αγωγής», ο σοφός και αγιασμένος Ιεράρχης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. κ. Παύλος, παρουσιάζει, αναλύει και αντιμετωπίζει θεόπνευστα τα προβλήματα της αγωγής, φωτιζόμενα από το φως του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.
Ο άγιος Σισανίου και Σιατίστης γνωρίζει, όσο λίγοι, τα προβλήματα της αγωγής των παιδιών, προσέφερε και προσφέρει τον εαυτό του στη διακονία της νεότητος.»

Τα θέματα των δέκα απομαγνητοφωνημένων ραδιοφωνικών εκπομπών, που αναπτύσσει ο Σεβασμιώτατος, είναι:
1.Τι είδους οικογένεια θέλουμε;
2.Η λαθεμένη πορεία.
3.Ο θάνατος του εγωισμού.
4.Η σημασία του διαλόγου.
5.Η τήρηση του μέτρου.
6.Πτυχές της ανθρωπίνης κρίσεως του γάμου.
7.Προϋποθέσεις χαράς στον γάμο.
8.Παραδείγματα ορθοδόξου πνευματικότητος.
9.Η ταπείνωση ως έκφραση αγάπης.
10.Παθογένειες της οικογένειας.

——————————————————————————–

«ΣΤΟ ΦΡΕΑΡ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ»
Συνάντηση
Γρηγορίου Παλαμά και Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη

του Πρωτοσύγκελλου της Ιεράς Μητρόπολης Σισανίου και Σιατίστης, 

π. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλου

 

ΠΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ο Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης είναι ένα πρόσωπο με έντονη την παρουσία του στην Τέχνη και στα Γράμματα. Ένας άνθρωπος όχι συνηθισμένος και πολλές φορές απροσδόκητος. Ένας όμως αναμφίβολα χαρισματικός άνθρωπος. Δεν ήταν στα μέτρα των πολλών, ακόμη και του δικού του χώρου. Αλήθεια όμως, ποιός πραγματικά ήταν ο δικός του χώρος; Που οφείλεται αυτή η ουσιαστική διαφοροποίηση του από τους ανθρώπους του είδους του, που έτρεχαν λαχανιασμένοι πίσω του σε μια αγωνιώδη προσπάθεια και να τον καταλάβουν και ακόμη περισσότερο να τον εντάξουν; Ήταν ένας ιδιότροπος και ιδιόρρυθμος άνθρωπος ή ήταν τελικά κάτι άλλο; Στο ερώτημα αυτό δίνει απάντηση το βιβλίο που κρατάμε στα χέρια μας γραμμένο με πολλή υπομονή, πολύ μεράκι και έπειτα από πολλή μελέτη από τον Πανασιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλο, Πρωτοσύγκελλο της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως, Σισανίου και Σιατίστης. Το βιβλίο αυτό αποτελεί την διδακτορική διατριβή του π. Εφραίμ στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ, ή οποία απέδωσε στον συγγραφέα τον τίτλο του διδάκτορος με τον βαθμό «άριστα».
Ο π. Εφραίμ αναζητά τις ρίζες του Πεντζίκη και τις βρίσκει στην Ορθόδοξη ζωή και παράδοση και ιδιαίτερα στον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά, Αρχιεπίσκοπο Θεσσαλονίκης. …

Ο Σισανίου και Σιατίστης Παύλος

Ο αρχιμανδρίτης Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1963. π. ΕΦΡΑΙΜ Σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Τριπόλεως (1980-1982) και κατόπιν εισήχθη στην Πάντειο Ανώτατη Σχολή Πολιτικών Επιστημών, όπου σπούδασε Κοινωνιολογία (1982-1988). Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ (2006-2012), απ’ όπου έλαβε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (2009) και Διδακτορικό Δίπλωμα (2012) στον τομέα Ηθικής και Κοινωνιολογίας. Απόφοιτος του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών (1984) και διπλωματούχος της αγγλικής (1977), ομιλεί τη γαλλική γλώσσα, την αγγλική καθώς και την ισπανική. Συγγραφέας αρκετών βιβλίων, επιδίδεται τόσο στη συγγραφή, όσο και στη μετάφραση. Αγαπά τη λογοτεχνία, την ποίηση, το καλό θέατρο και τον καλό κινηματογράφο. Γράφει και μεταφράζει επίσης ποίηση –κυρίως χαϊκού- ερασιτεχνικά. Υπηρετεί ως Πρωτοσύγκελλος στην Ιερά Μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης, στην οποία διακονεί ανελλιπώς από το 1995.