Πνευματικό Κέντρο

Μια όμορφη και ζεστή γωνιά, μέσα στην αφιλόξενη, υλιστική και εκμεταλλευτική κοινωνία, υπάρχει στη Σιάτιστα και καλοδέχεται όλες τις ηλικίες και ιδιαίτερα τη νεολαία. Βρίσκεται στη Γεράνεια δίπλα στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου. Είναι η αίθουσα του Ενοριακού Πνευματικού Κέντρου αυτής της ενορίας.

Σχετικά με το ξεκίνημα και τις δραστηριότητες του Ενοριακού Πνευματικού Κέντρου ακούμε τον προϊστάμενο Ιερέα της ενορίας πρωτοπρεσβύτερο π. Βασίλειο Βασιλείου σε μία συνέντευξη που έδωσε στα Μ. Μ. Ε. της πόλεως της Σιάτιστας.

«Έχουν περάσει είκοσι έξι και πλέον χρόνια από τον Αύγουστο του 1982 όταν ήλθα ως δάσκαλος στην πόλη της Σιάτιστας και χειροτονήθηκα από τον μακαριστό Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κυρό Αντώνιο, Διάκονος και στη συνέχεια Ιερέας. Μια από τις πρώτες μου προτεραιότητες ήταν να δημιουργηθεί στην ενορία ένα πνευματικό κέντρο, για να μπορούν να συγκεντρώνονται κυρίως τα παιδιά και οι νέοι, ώστε να περνούν όμορφα τις ελεύθερες ώρες τους. Ευλογία Θεού ήταν, που υπήρχε στη θέση αυτή, δίπλα στον Ιερό Ναό, μια ευρύχωρη αίθουσα τελετών, δωρεά του μακαριστών ευεργετών Νικολάου και Αικατερίνης Τύρνα. Την αίθουσα αυτή ξεκινήσαμε να την χρησιμοποιούμε για ποικίλες δραστηριότητες, οι οποίες εναλλασσόμενες συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

Εδώ μέσα γίνονται τα μαθήματα των Κατηχητικών Σχολείων της ενορίας μας. Με τη βοήθεια και άλλων κατηχητών, λειτουργούν κατηχητικά για παιδιά προσχολικής ηλικίας και για παιδιά του Δημοτικού Σχολείου. Γίνονται συνάξεις και συζητήσεις για νέους και νέες του Γυμνασίου και του Λυκείου. Γίνονται συγκεντρώσεις και συζητήσεις, με εργαζόμενους και οικογενειάρχες, επάνω σε διάφορα θέματα. Επίσης γίνονται έκτακτες συγκεντρώσεις με την ευκαιρία πατέρων από το Άγιον Όρος ή άλλων πνευματικών αδερφών. Τα πρώτα 12 χρόνια γινόταν εντός της αίθουσας οι εσπερινές ομιλίες, οι οποίες τώρα γίνονται εντός του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου.

Καθημερινώς η αίθουσα είναι ανοικτή πρωί και απόγευμα, και μπορούν, όσα παιδιά θέλουν, να έρχονται για παιχνίδι (υπάρχουν πολλά επιτραπέζια παιχνίδια), να δουν κάποια video – κασέτα με ενδιαφέροντα θέματα ή κινούμενα σχέδια, να παίξουν στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, να δανειστούν κάποιο βιβλίο, από τα περίπου 1800 βιβλία της δανειστικής βιβλιοθήκης, τα οποία έχουν ποικίλο περιεχόμενο ή και να αγοράσουν κάποιο βιβλίο από το ενοριακό βιβλιοπωλείο. Το βιβλιοπωλείο έχει περισσότερους από 1300 τίτλους βιβλίων με περιεχόμενο θρησκευτικό, πνευματικό, ιστορικό, λογοτεχνικό, επιστημονικό, για παιδιά, για νέους, για μεγάλους, για γονείς, για επιστήμονες.

Μέσα στην αίθουσα του Ενοριακού Κέντρου τα παιδιά των Κατηχητικών Σχολείων έχουν παίξει πολλές φορές θεατρικές παραστάσεις, οργάνωσαν χορωδίες, διοργάνωσαν διαγωνισμούς πιγκ – πογκ και σκακιού, έκαναν εκθέσεις βιβλίου, βυζαντινών εικόνων και ζωγραφικής. Εκτός της αίθουσας συμμετείχαν σε τουρνουά ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Σχεδόν κάθε χρόνο διοργανώνονται μορφωτικές και προσκυνηματικές εκδρομές.

Δεν υπάρχει άνθρωπος, μικρός ή μεγάλος, που να πέρασε από την αίθουσα του ενοριακού κέντρου και να μην πήρε δωρεάν κάτι, ένα περιοδικό χριστιανικό ή ένα βιβλίο, ή μία εικόνα. Αυτά μπορούν να υπολογισθούν σε δεκάδες χιλιάδες.

Από το Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο της ενορίας μας, αυτά τα 26 χρόνια, έχουν περάσει πάμπολλα παιδιά, νέοι και νέες οι οποίοι ωφελήθηκαν ποικιλοτρόπως.

Το Ενοριακό Κέντρο είναι ανοιχτό για όλους τους νέους, για όλα τα παιδιά και τους μεγάλους, και μπορούν να ’ρθουν να το ιδούν και να το γνωρίσουν από κοντά, να ζήσουν τις διάφορες δραστηριότητες και να βρουν μια όμορφη και ζεστή γωνιά με τόση ζωτικότητα.

Κάθε Κυριακή ή γιορτή, εντός της αίθουσας του Ε. Π. Κ. προσφέρονται καφές, βουτήματα και γλυκά στους εκκλησιασθέντες.

Ευχαριστούμε πολύ το Θεό, για όλα όσα μας έχει προσφέρει και συνεχίζει να προσφέρει. Ευχαριστούμε και όλους εκείνους, που συμπαραστέκονται στο όλο έργο, που επιτελεί το Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο της ενορίας του Αγίου Νικολάου.»